Hopp til innhold

En ekte styrenerd

Tore Beitveit (56) er styreleder for to store borettslag på Holmlia, og en selverklært nerd på forvaltning og styresaker.

Portrett av styreleder Tore Beitveit tatt ved skogsstien i nærheten av Søndre Åsgården borettslag.

Hvordan klarer noen å påta seg diverse styreverv kombinert med familie og heltidsjobb? Tore Beitveit hører til gruppen som tilsynelatende får tid til det meste. I mange år har han vært styreleder i Søndre Åsgården borettslag og ildsjel i Holmlia Sportsklubb.

Samtidig har han også hatt andre verv. Han jobber som seksjonsleder i Oslo Havn, og på fritiden rekker han å se «alt av sport på TV og en del serier på Netflix». I år ble han i tillegg styreleder for naboborettslaget, Nordre Åsgården. Totalt er det 367 boliger i de to borettslagene, og oppgavene står i kø.

Hvordan får du tid til alt dette?

Først og fremst synes jeg det er gøy å være med på å forbedre ting.

– Det er nok litt genetisk. Slekta har propell i ryggen. Jeg er oppvokst i Sogn og Fjordane på Stadlandet, ut mot havet. Der er det stor aktivitet. Folk bygger noe hele tiden.

Men du kan ikke stå for alt det praktiske i et stort borettslag?

– Nei da, men her i Søndre Åsgården er vi heldige som har råd til egen vaktmester. Han jobber kontinuerlig med smått og stort, holder i prosjekter og bidrar til kontinuitet.

– I tillegg har vi en vektertjeneste som kommer innom daglig, og de kan tilkalles hvis det oppstår husbråk eller andre problemer. Oppfølging av konfliktsaker overlater vi til jurist. Ved å leie inn «fredsmekler» i vanskelige saker unngår styret å bli oppslukt av problemsaker. Da blir det også enklere å være styreleder, sier Tore Beitveit.

Les også: Slik tar du fatt på styrearbeidet

Foto av gangveien og noen av blokkene i Søndre Åsgården borettslag.

Søndre og Nordre Åsgården borettslag har til sammen 367 boliger fordelt på både rekkehus og blokker.

Gode verktøy og rutiner

Han har fått erfaring med borettslag i ulike roller gjennom 26 år. Han har blant annet jobbet som forvaltningsdirektør i Usbl, som er det største boligbyggelaget etter OBOS. Han har vært styremedlem der han bodde tidligere, og i Søndre Åsgården har han vært styreleder i åtte år.

Hva mener du er viktigst for å sikre godt styrearbeid i borettslaget?

– Det å sikre kontinuitet er kanskje det viktigste. Styremedlemmer kommer og går, og for mange kan oppgavene virke uoverkommelige. Kontinuitet blir enklere hvis styrene bruker tilgjengelige verktøy for å dokumentere og logge løsninger, slik at nytt styre enkelt kan se hva som er gjort og hvordan ting gjøres.

Hvilke verktøy bruker dere?

– Her i Søndre Åsgården bruker vi Vibbo og Styrerommet svært aktivt, men i Nordre Åsgården må jeg bla meg gjennom en rekke ringpermer for å få oversikt, spesielt når det gjelder vedlikehold. Der er det også langt vanligere at beboere ringer eller sender e-post til styret, sier styreleder Beitveit.

– I Søndre Åsgården går omtrent all kommunikasjon via Vibbo. Da er det enklere å holde oversikt over historikken for den enkelte boenhet. I tillegg er det mer effektivt når henvendelsen går direkte til vaktmester eller den i styret som har ansvar for et emne. Vi har hatt overskudd til å lage gode rutiner, fortsetter han.

– Nordre Åsgården har ikke egen vaktmester, og styret har brukt mye tid på den daglige driften. Men nå satser jeg på at vi kan få noen stordriftsfordeler. For eksempel kan Nordre Åsgården få informasjon vi har lagd til Vibbo. Borettslagene har samme type bygninger og byggeår, så mye er felles, sier han videre.

Les også: Derfor bør borettslaget eller sameiet ha en vedlikeholdsplan

Foto av benken og flaggstangen i parkområdet til Søndre Åsgården borettslag.

Det er mange grøntområder i Søndre Åsgården, blant annet en liten park som har fått oppgradering.

Foto av den nye grøfta rundt grøntområdene i Søndre Åsgården borettslag.

Et av tiltakene i grøntområdene har vært å legge til rette for store nedbørsmengder, og det er lagd en grøft med steiner langs gangveien for å håndtere overvann.

Portrett av styreleder Tore Beitveit på gangveien i Søndre Åsgården borettslag.

– Jeg er en nerd på styresaker og forvaltning, smiler Tore Beitveit. Han har lang erfaring med borettslag, blant annet som forvaltningsdirektør i Usbl.

Felleskostnadene må økes

De to borettslagene er fra midten av 1980-tallet. Begge har både blokker og rekkehus i grønne og luftige omgivelser. En rundtur i Søndre Åsgården gir inntrykk av velholdte bygninger og at alt er på stell. Men bak fasaden venter noen store løft i tiden som kommer.

– Vi har brukt nærmere 40 millioner på vedlikehold og oppgraderinger de siste åtte årene, blant annet på fasader, garasjeanlegg, lekeplasser, callinganlegg, brannvern og elbilanlegg.

– Samtidig har vi noen store rehabiliteringer framfor oss. Vinduene bør skiftes ut snart, og vi har fjernvarmerør der det har begynt å komme lekkasjer. I tillegg må vi ta en grundigere sjekk av tilstanden til soilrørene. OBOS Prosjekt har lagd en vedlikeholdsplan med stipulerte kostnader. En slik oversikt tror jeg blir nyttig når vi skal forberede beboerne på at felleskostnadene kommer til å øke.

Styret bør alltid prøve å skape forståelse og forankring hvis felleskostnadene må økes mer enn normalt.

Les også: Styrets ansvar for lekeplassen

Foto av lekeplassen i Søndre Åsgården borettslag.

Flere lekeplasser er oppgradert med støtte fra OBOS, og et parkanlegg har fått tilskudd fra kommunen gjennom Oslo sør-satsingen.

Fra kattesand til fellesrom

Samtidig har dere nylig fått noen fellesrom til glede for beboerne. Var det slik at kattesand utløste det hele?

– Ja, du kan si det slik. Vi har to kjellerlokaler som et par kunstnere i borettslaget har brukt som arbeidsplass. Nå er disse pusset opp og omgjort til fellesrom. Noen hadde skylt ned kattesand i do. Resultatet ble rørbrudd med vann og kloakk som flommet ut i kjelleretasjen. Forsikringen dekket heldigvis oppussingen, og vi har fått lokaler som beboerne kan låne til sosiale sammenkomster, nærkontor eller andre formål. Jeg håper det kan bli til glede og nytte, sier styreleder Tore Beitveit i Søndre Åsgården.

  • Henrik Sørlie: Tekst og foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler