Nå blomstrer Ulven
Før byggingen startet, viste en opptelling at det fantes null insekter på Ulven. Fire år senere summer det av liv i den nye bydelen.
Det er ikke lenge siden industri dominerte Ulven-området, men nå rusler Sander mellom rosebusker og grønnsaksbed, midt i den mest intenst grønne tiden på året. Tungtrafikken føles veldig fjern.
Sander var en av de første som kjøpte leilighet, med OBOS Bostart, her for snart to år siden. Ved årsskiftet flyttet han inn og ble en del av et nytt nabolag, en bydel i voldsom endring og et område som kommer til å definere byutviklingen i Oslo i årene som kommer – nemlig Hovinbyen.
Å bo her er egentlig ganske spennende. Det er et område som er i veldig stor utvikling, sier Sander.
Veien til en bydel
OBOS kjøpte tomten på Ulven i 2016, og noe av det første som skjedde var at man arrangerte en innovasjonskonkurranse for å finne ut hvordan man kunne bygge både effektivt og bærekraftig, uten at boligene skulle bli altfor dyre. Året etter stod Ulven torg klart, og i 2018 startet arbeidet med å oppgradere Ulvenveien til en strøksgate tilpasset kollektivtrafikk og myke trafikanter.
– All denne infrastrukturen er viktig fordi det er den som knytter uteområdene og boligene sammen, og gjør det mulig å bevege seg fritt, sier Martin Arentz-Hansen.
Han er prosjektleder for infrastruktur i OBOS, og har tidligere blant annet jobbet med store områder som Kværnerbyen og Vollebekk.
– Ulven er annerledes, fordi det ligger mange bygninger her fra før, og at en del omfattende teknisk infrastruktur fortsatt er i bruk. Det betyr at opparbeidelse av gatetun, torg og parker er mer krevende å få til, forklarer han.
– Hva tenker du om Ulvens funksjon som brikke i det store Hovinbyen-puslespillet? Hvordan blir det til slutt?
– Utviklingen av Hovinbyen er et viktig løft for denne delen av byen, og knytter Løren til Groruddalen som et sammenhengende boligområde, sier Arentz-Hansen.
Det har ikke manglet på utfordringer underveis på Ulven. Men nå begynner det å svinge av den nye bydelen, mener Arentz-Hansen:
– Jeg blir veldig stolt når jeg ser at uteområdene er blitt romslige og grønne og at de blir flittig brukt av både beboere og besøkende. Stolpejakten har gjort at mange som ikke har vært på Ulven tidligere blir kjent med bydelen.
Gateplanet
For at det skal være attraktivt å flytte til en ny bydel, må det finnes butikker, kafeer, frisør, apotek – alt det du trenger i hverdagen. Og for at det skal være attraktivt å drive butikk, må det bo nok folk i nabolaget til å gi et skikkelig kundegrunnlag.
Allerede er næringslivet i ferd med å blåse liv i området. Her er det etablert kafé, dagligvare, gjenbruksbutikk, klesbutikk, delikatessebutikk, frisør og hundefrisør.
Snart kommer det skikkelig drahjelp til etableringen av servicetilbud i bydelen. Construction city, en næringsklynge for byggebransjen, tar med seg 5000 ansatte når den står klar om et par, tre år..
– Construction city kommer til å bety at grunnlaget for kafeer, restauranter og småbutikker blir et helt annen. Vi snakker om tiden før og etter Construction city, Odd Rune Tennfjord, eiendomssjef i OBOS.
Et stort antall arbeidsplasser betyr et mylder av mennesker som hver dag skal til og fra kontoret. De skal ha steder å spise lunsj, trene, og steder å møte kollegaene etter jobb. Det kommer alle som bor i området til gode, sier eiendomssjefen.
– Disse tilbudene skaper trivsel og aktivitet og er viktige for at vi skal leve gode liv. Hva ville for eksempel Grünerløkka vært uten alle småbutikkene og kafeene?
En park for alle
Alle boligprosjektene på Ulven har store, grønne gårdsrom, og i tillegg er Ulven park et åpent område for både lek, aktivitet og avslapping. Sander har slått seg ned på gresset.
– Jeg bruker grøntområdene til å komme meg litt ut, kanskje ta med en bok. Det viktig å ha en plass hvor du kan koble av litt, sier han.
Ulven er godt planlagt, med masse grøntområder. Det var det viktigste for meg.