Hopp til innhold

– Jeg klarer mer enn jeg tror

For Stjernekamp-vinner Odd René Andersen ble TV-erfaringen en vekker.

Bilde av Odd René Andersen med six pence og frakk. Han står foran et stort vann.

I 2023 ble Odd René Andersen for tiende gang spurt om å bli med i NRK-programmet Stjernekamp. Han hadde egentlig vært kritisk til konseptet musikkonkurranse.

Men etter å ha vært med i programmet både som ekspertkommentator og dommer, opplevde han konseptet som mer hyggelig enn konkurransepreget. I tillegg levde han fortsatt i etterdønningene av covid-19 og hadde færre oppdrag enn tidligere.

Jeg trengte en reboost og skjønte at jeg må takke ja til det som dukker opp.

Han var litt nervøs: Fallhøyden var stor siden han hadde vært med som fagperson i programmet tidligere.

– Men jeg tenkte at jeg måtte være meg selv.

Se Odd René synge på Sankthansaften på Folkemuseet

Nærbilde av Odd René Andersen med six pence og svart jakke.

Odd René Andersen vil alltid at folk rundt ham skal ha det bra, også når han står på scenen. – Går publikum fra konserten med et smil om munnen, blir jeg glad i musikkhjertet mitt, sier han.

Nærbilde av Odd René Andersen med six pence og svart jakke.

Andersen tror han aldri kommer helt i mål med å finne sitt musikalske «jeg». – Som artist og låtskriver er man i konstant utvikling, sier han.

Nærbilde av Odd René Andersen med six pence og svart jakke

Odd René Andersen fortalte seerne av Stjernekamp at hvis han vant, skulle han dra landet rundt og takke. På årets turné har han over 50 stoppesteder. Siste stopp er i hjembyen Fredrikstad i oktober.

Noe trygt og ekte

Erfaringer fra tidligere i karrieren var gode å ha med seg. Blant annet hadde han vært supportartist for Paul McCartney, Tina Turner og Joe Cocker og merket seg noe grunnleggende som de store artistene deler.

Tina Turner formidlet det selv da hun og Andersen snakket sammen i garderoben i Oslo Spektrum i 1996.

Hun hadde en helt klar mening om hvorfor hun framførte en låt på en bestemt måte. Ofte var det en selvopplevd grunn. Hun var innunder låten hun snakket om.

Det var Turner som satte ord på det, men han så det også i McCartney og Cocker.

– Det var noe ekte og trygt i måten de var på. Dette tok de med seg på scenen.

Sjekk ut alle medlemsfordelene innen kultur

Den største utfordringen

Uansett hvilken sjanger han ble bedt om å synge i Stjernekamp, jobbet Andersen for å finne seg selv i den. Den største utfordringen var å framføre Strangers av artisten Sigrid, en låt han aldri hadde hørt før.

– Jeg måtte sette meg og lytte og prøve å finne ut hvordan jeg kunne gjøre den til min, og jeg hadde bare 4-5 dager på meg. Da kunne jeg ikke ligge hjemme og drikke rødvin og la den spire og gro, ler han.

Det ble en vekker. Han vant konkurransen, og Strangers var låten han fikk mest skryt for.

– Jeg skjønte at jeg klarer mer enn jeg tror.

Dette er også rådet han gir til unge artister: Jobb for å finne ditt eget uttrykk, og gjør det fra hjertet ditt.

– Folk vil ha det som er ekte. Det tror jeg gjelder i all kommunikasjon, ikke bare i musikkindustrien.

Jeg ble fôret opp på mange forskjellige musikkstiler, og i dag kan jeg synge i forskjellige sjangre. Kanskje var også det en grunn til at jeg vant Stjernekamp, sier han.
Nærbilde av Odd René Andersen med six pence og svart jakke.

En jobb som aldri tar slutt

Etter Stjernekamp har han hatt det travelt. På årets turné har han og bandet over 50 spillejobber. På noen av stoppestedene møter han kona og datteren.

– Vi satte oss ned med turnélisten og fant noen steder der det passet å møtes. Vi er glade i å være sammen, sier Andersen, som også har to voksne barn.

Når han ikke er på turné, bruker han mye tid med familien. Arbeidshverdagen tilbringer han stort sett i studio, der han lager musikk sammen med musikerkollegaer som han setter høyt.

– Jeg håper at jeg framover skal bli enda bedre til å forstå hva som er meg, både som låtskriver og artist. Trolig vil jeg aldri komme helt i mål. Som artist og låtskriver er man i konstant utvikling.

Se Odd René på Sankthansaften på Folkemuseet

  • Silje Pileberg: Tekst
  • Einar Aslaksen: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler