Hopp til innhold

Latterlegen

Jonas Kinge Bergland står i Frognerparken.

– Bli med meg, du.

Jonas Kinge Bergland (46) går gjennom korridorene på Madserudhjemmet i Oslo med hvite joggesko, hvit bukse og hvit legefrakk. Han svinger inn på et kontor, setter seg ned ved skrivebordet og ser på dataskjermen. Etter noen minutter med knatring på tastaturet, ser han opp fra skjermen.

– Da er jeg klar!

Trist og kjedelig?

Jonas blir omtalt som Norges morsomste lege, og er best kjent som mannen bak publikumssuksesser som Dr. Bergland og den alternative medisin og Dr. Bergland bryter taushetsplikten. De siste fem årene har han jobbet 70 prosent som sykehjemslege på sykehjemmet rett bak Frognerparken.

– Jeg hadde i utgangspunktet ikke så lyst til å jobbe som sykehjemslege. Jeg trodde det skulle være treigt og kjedelig, men jeg merket fort at jeg syntes det var koselig. Man kan ta seg bedre tid, det er lavere stressnivå enn fastlegetilværelsen og føles litt roligere.

– Men er det ikke litt trist?

– Jo, det er litt trist, men jeg syntes det var tristere i starten. For oss som ser det utenfra kan det virke trist og kjedelig, men for de som bor her kan det være fint å sitte sammen med noen og snakke, ha lange lunsjer og middager, sitte på verandaen eller gå ut en tur, sier han.

Selv om mange har varierende grad av demens, så har de det stort sett veldig bra. Å ha lite innhold i dagene går fint for folk som synes at omgivelsene er forvirrende. Jeg ser ikke så mørkt på det nå som jeg har jobbet her en stund.

Frosk og fasan

Jonas vokste opp på en bondegård på Holmlia. Da drabantbyen ble bygget på 80-tallet, ble de fleste gårdene revet, men ikke Søndre Aas gård. Det var – og er fremdeles – et fritidssenter for barn og unge, med gårdsdyr og rideskole.

Han bodde sammen med mor, far og to søstre, et titalls hester, høner, gjess, griser, sauer, påfugler og fasaner. Mens gutta i klassen stort sett holdt på med fotball, syslet Jonas mest med frosk og fasan.

– Jeg drev med fasanoppdrett på ungdomsskolen. Det var jo en veldig underlig hobby, innrømmer han.

– Og så fanga jeg frosk. Jeg ble helt besatt av å fange frosk. Mot slutten av ungdomsskolen gikk jeg fra frosk og over til hardere stoffer. Da ble det hoggorm, buorm og fasan.

Rutinemenneske

Jonas står opp klokka 6, og spiser det samme til frokost hver dag. Så leser han avis – papiravis. Han har rigide rutiner.

– Når jeg kommer på jobb mediterer jeg. Jeg setter av ti minutter, lukker øynene, puster og prøver å ikke la tankene spinne. Det er et veldig fredelig, lite ritual.

– Funker det?

– Det er ikke sinnssykt bra, liksom, og jeg er ikke dødsimponert, men det er behagelig. Jeg liker at jeg får til rutinen. Det gir meg en følelse av at jeg har litt kontroll i en stressende hverdag. Det gir en god flyt, og det virker dessuten forebyggende mot blant annet stress og dårlig søvn. Og så trener jeg hver dag.

Livet og døden

I det nye showet Dr. Bergland på død og liv, ønsker han å si noe om livet, døden og alderdommen på en underholdende måte.

– Eldremedisin er veldig aktuelt med tanke på at vi blir stadig flere eldre. Det er et begrenset antall sykehjemsplasser, lange ventelister og et ønske om at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Som sykehjemslege møter jeg på interessante temaer som det er verdt å snakke om på en scene, sier han.

– Hverdagen på et sykehjem handler mye om å stå i dette med døden. Om man skal gi behandling eller ikke når en pasient er veldig syk, for eksempel. Jobben min er å holde det livet og den tiden folk har igjen så smertefri, angstfri og bra som mulig. Et tema som har vært oppe til debatt i det siste, er aktiv og passiv dødshjelp. Det har jeg noen tanker om i showet.

– Er det sånn at en god latter forlenger livet?

Ikke nødvendigvis, men folk som har det bra har ofte også god helse, og det å le er en del av å ha det bra. Fysisk aktivitet er også en del av det. Å sove godt, ha orden i relasjonene sine og ha god tid også, men ja, å være blid, glad og fornøyd er lurt.
  • Caroline Korsvoll: Tekst
  • Lasse Fløde: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler