Uten skyggeside
Å velge rett belysning er både viktig og vanskelig. Slik går du fram.
– Det jeg synes er det aller viktigste, er hvordan man opplever å bli mottatt. Belysningen i selve inngangspartiet. Hvor trygt føles det for folk som bor der? Hvordan er den første opplevelsen når man kommer på besøk, spør Birgitte Appelong.
Vi vet at få ting er like stemningsskapende som belysning, men hva bør man egentlig tenke på når man skal lyssette fellesområdene i borettslag og sameier?
Appelong er interiørarkitekt med doktorgrad i lysdesign fra Kunsthøgskolen i Oslo, og er kanskje den rette til å svare på det.
Det kan for eksempel være at du ikke får lyset midt i fjeset idet du åpner inngangsdøren, men at det i stedet kan sildres ut sart fra siden. Eller at det alltid er noen lyspunkter langs stedene man beveger seg, både ute og inne, slik at beboerne føler seg trygge.
Når det gjelder fasaden er det viktig å se på arkitekturen før man planlegger lyset, forteller Appelong.
– Noen ganger er det mye finere å ta fatt i noen detaljer og framheve dem, enn å flombelyse hele fasaden. Det kan være fine detaljer på bygården, kanskje noen nisjer eller kroker.
Hun mener at man gjerne bør jobbe med lyset litt nede ved bakken, slik at du får omrammet bygningen på en fin måte.
Tips for valg av ny belysning
- Velg rett farge på lyskilden. En fargetemperatur på 2700 eller 3000 kelvin gir en lun belysning som passer til norske vær- og lysforhold.
- Sørg for at lyskilden har høy fargegjengivelse, på fagspråket kalt CRI. En CRI på 85 eller mer sikrer at fargene oppleves naturlige, at hudfargen vår ser friskere ut og at vi føler oss vel i lyset.
- Velg en kjent produsent som kan garantere lang levetid på selve lyskilden.
- Lyser lampene godt nok opp for alle beboerne? De fleste borettslag og sameier som er bygget før år 2000 har for lite lys i fellesarealene sammenlignet med dagens krav, både til HMS og universell utforming. Eldre har behov for mer lys enn unge.
- Boligselskap i OBOS får gode priser og skreddersydde løsninger på belysning og elektromontasje fra Lightmakers.
Teknologisk utvikling
LED-belysning, styringssystemer, dimmere og sensorer. Den teknologiske utviklingen på belysningsfeltet har rast fremover i en enorm fart det siste tiåret.
Men er all ny teknologi nødvendigvis god teknologi?
Ifølge Appelong var det lenge et problem at LED-diodene hadde et blågrønt skjær som virket uflatterende på omgivelsene og hudtonen vår. Fargegjengivelsen var rett og slett ikke god nok.
Nå har heldigvis LED-teknologien kommet så langt at den kan gi den varme, lune stemningen som glødelampen og halogenpærene gjorde.
– Men det lages fremdeles billige LED-dioder, som kanskje ser bra ut idet du kjøper dem, men som ikke har den samme kvaliteten over lang tid, og som endrer fargetemperaturen underveis. Så det er viktig å velge produkter av høy kvalitet, forklarer Appelong.
Hun får støtte av Stian Strandum, salgssjef i Lightmakers. Han forteller at teknologien har hatt en rivende utvikling, særlig etter 2018.
– De siste årene har fargegjengivelsen på LED-lampene blitt bedre, og effektiviteten har gått opp når det gjelder mengden lys vi får ut av diodene. Dessuten har selve belysningsarmaturet blitt mer levedyktig og avansert, forteller Strandum.
Lightmakers er en totalleverandør av belysning og lyskonsepter, og tilbyr skreddersydde løsninger på belysning og elektromontasje.
Enkelt og effektivt
Dagens produkter trekker langt mindre strøm per enhet. Hvis man i tillegg setter på en sensor som er behovsstyrt til å slå seg på når noen kommer, kan du spare mye energi sammenlignet med eldre belysningsarmaturer.
Garasjeanlegg er kanskje den største synderen, og trapperom der lyset står på hele tiden uten at noen er der, sier Strandum.
Han påpeker også at vedlikeholdet har blitt enormt mye enklere enn tidligere. Med den nye teknologien bytter du ikke lyskilden. Den er integrert i lampen og skal lyse i flere tiår. Det eneste som gjenstår er å vaske og tørke støv en gang iblant.
– Dessuten er det en stor fordel at de nye armaturene er kapslet inn, i motsetning til gamle armaturer som hadde åpne reflektorer der det samlet seg støv. Alle armaturer vi leverer er det jeg kaller fluetette, avslutter Strandum med et smil.