Hopp til innhold
Område
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Område
  4. Urbane Fornebu tar form: – Utviklingen har vært fantastisk

Urbane Fornebu tar form: – Utviklingen har vært fantastisk

Fornebu, et av Nord-Europas største byutviklingsprosjekter, blir stadig mer urbant. Det sørger områdets egne innbyggere for.

Far og sønn utenfor den familiedrevne dagligvarebutikken på Fornebu

Punkt er en midlertidig containerpark med utleiearealer fra 10 til 200 kvadratmeter. I tillegg til de nåværende konseptene som du kan lese om i denne artikkelen, har også Coop og Felleskjøpet blitt en del av containerparken. Foto: Julie Hrnčířová

Mer enn bare natur

Med nærhet til sjøen, fantastiske turområder og i umiddelbar nærhet til Oslo er Fornebu allerede en yndet destinasjon. Området, kanskje best kjent for å være landets hovedflyplass frem til 1998, er imidlertid mer enn bare natur.

London-inspirert på Punkt

Der hvor rullebanen en gang lå, finner vi containerlandsbyen Punkt.

Stedet er inspirert av Box Park Shoreditch i Øst-London, der lokale gründere og kunstnere disponerer rimelige lokaler i containere med mål om å skape noe positivt i nærmiljøet.

– Prosjektet går ut på å skape liv mellom husene på Fornebu frem til området bygges ut med nye boliger, sier Tomine Duller, OBOS’ prosjektleder for bygulvsutviklingen ved Fornebu og ansvarlig for Punkt.

Bilde utenfor punkt på Fornebu

– Vi skal ha mange næringslokaler på bakkeplan på sikt, og da er det fint å ha testet ut konsepter som vi vet fungerer. Gjør de det bra her på Punkt, så vet vi at de har større forutsetninger for å overleve siden, sier Duller.

Fornebus lokale ildsjeler

Allerede nå fungerer Punkt som en møteplass for menneskene på Fornebu, og spesielt i helgene kryr det av mennesker på stedet. Det skyldes i stor grad driftige ildsjeler med en gründerspire i magen, og flere av dem holder også til på Fornebu selv.

– Jeg jobber her og bor der, sier Magnus Parmann, og peker mot boligblokkene et par hundre meter bort.

Her driver Parmann konseptet Seeds, en plantebasert kafé med fokus på kortreist mat. Blant annet får Seeds mange av sine grønnsaker levert fra åkeren til U.reist, et prosjekt vi kommer tilbake til lenger ned.

Se hva som er til salgs på Fornebu nå

Portrett av Parmann, han som driver den plantebaserte kaféen Seeds på Punkt Fornebu.

Parmann og kjæresten seilte verden rundt i et år før de etablerte seg på Fornebu, og opplevelsene ute i den store verden har de tatt med til Punkt.

– Vi prøver å skape California-vibber, har surfebrett langs veggen og gode, plantebaserte burgere og pokebowler, sier Parmann, som selv er aktiv i kite-miljøet.

– Det er faktisk en bra kite-plass på Snarøya, og hele området har rett og slett blitt utrolig fint. Da er det også veldig gøy å få lov til å være med på reisen med Seeds, sier han.

Les også: Fornebu blir et av Norges mest klimavennlige boligområder

– For meg er Fornebu som hjemme

På Punkt finner vi også kolonialen Fersken.

Mehrdad Kaghazian, med persisk bakgrunn, ønsker at folk skal føle at de er i et annet land når de trår over listene til hans butikk. Innenfor finner man varer fra nesten hele verden, men de har også et veldig fokus på lokale, norske produkter.

– Vi vil ikke legge begrensninger på utvalget, men la kunden selv velge om de vil ha økologisk eller ikke. Og vi ønsker å skape noe annerledes, noe spennende. Når kundene kommer inn, skal de føle at de er i Syden, sier han.

I likhet med de to ovenfornevnte er han full av begeistring over utviklingen på Fornebu, der han tidligere var ansatt ved flyplassen og deretter har bodd siden 2009.

Om noen år så er Fornebu en by, men jeg liker den slik den er nå også. Vi har tilgang til strand, skog og sentrum, ja, alt. For meg er Fornebu som hjemme.

Mehrdad Kaghazian, butikksjef på kolonialen Fersken

Butikksjefen på Fersken kolonial på Fornebu står utenfor dagligvarebutikken sin med grønnsaker.

Eget samdyrkelag på U.Reist

Her har du også muligheten til å dyrke din egen mat. Det krever riktignok litt større plass enn en container eller to, men over gaten, fortsatt på den gamle flystripen, finner vi en større åker.

På den er bybonde Anna Karlsson i full sving for Fornebu Samdyrkelag, et konsept ledet av U.reist, der Felleskjøpet er majoritetseier.

– Her drifter vi et urbant andelslandbruk, og 150 personer som kan være med på å høste grønnsaker rett fra åkeren hele sesongen. Vi gjennomfører også en del kurs og sosiale arrangementer, så vi dyrker ikke bare mat, men også fellesskapet på Fornebu, sier hun.

På sikt skal tomten bli til boliger, men det er ikke slik erfaringen fra Fornebu Samdyrkelag forsvinner av den grunn. Modellen skal integreres inn i forskjellige boligprosjekter, slik at det grønne fellesskapet kan videreføres.

Portrett av Anna Karlsson fra U.reist Felleskjøpet på Fornebu
Anna Karlsson fra U.reist Felleskjøpet på Fornebu jobber i hagen
Anna Karlsson fra U.reist Felleskjøpet på Fornebu jobber i hagen

Punkt satser på ungdommen

Punkt er ikke bare et sted for mat. Stedet er et fint møtested for barselgrupper, og vis-à-vis ligger en barnehage. Men også ungdommen har et unikt tilbud ved stedet:

Fritidsklubben Punkt Yung er et samarbeidsprosjekt mellom Obos, Fornebupiloten og Bærum kommune, og barnevernspedagog Pål Carter Talleraas viser oss velvillig rundt.

– Vi ønsker å skape et tilbud for de 20 prosentene som ikke driver med idrett, sier han.

Det har de så absolutt klart. Punkt Yungs containere inneholder et gamingrom der PC-ene er bygget fra scratch av ungdommen, en 3D-printer de kan leke seg med, et oppholdsrom der man også kan lage mat, men også et større dansestudio og et eget musikkstudio.

Barnevernspedagog Pål Carter Talleraas sitter utenfor Punkt Yung på Fornebu.

– Det er veldig kult å se ungdommen ta eierskap til noe de har laget selv, og også å se at det pushet vi gir dem, fører til at de tar større steg selv, sier Talleraas.

Man kan også trykke sine egne t-skjorter eller drive med kunst, som maling og spray-paint. Utenfor har de dessuten en egen rampe til skate og scoot.

– Vi har veldig mange prosjekter på gang, men det er ungdommen som må være drivkraften. Ønsker de å slappe av, så skal de også få lov til det også, sier Talleraas.

  • Jonas Wikborg: Tekst
  • Benjamin Ward: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler