Moroimperiet på Manglerud Senter
I 20 år har butikken på Manglerud vært et mekka for alle som elsker fest og kostymer. Det skulle man kanskje ikke tro om man kjenner innehaveren.
Ved første øyekast kan det se ut som om en gigantisk konfettikanon har gått av mellom frisørsalongen og tannlegen, innerst i andre etasje på Manglerud Senter.
Foran inngangsdørene til partybutikken Mye Moro står en to meter høy heks, et spøkelse og en klovn og lokker til seg forbipasserende med lysende øyne. Innenfor henger rader på rader av kostymer, masker og morosaker – fra gulv til tak, så langt øyet kan se.
– Oktober er høytida vår. Da er det viktig at det er mye moro – ikke litt moro, ler eier og daglig leder André Nerhagen.
I to tiår har han og de ansatte tatt imot festglade og spøkefulle på jakt etter alt som kan sette prikken over i-en på temafester og spesielle markeringer. Nå gjør butikken seg klar for nok et storinnrykk før halloween.
– I begynnelsen kunne det nok bli litt i overkant for noen av de faste kundene på senteret. Rett etter at vi åpnet, husker jeg at det kom inn en eldre dame med et skeptisk blikk. Hun mente det ville vært mye bedre om vi solgte hatter.
Kostymekonge mot alle odds
Det er gått 20 år siden André åpnet dørene på senteret for første gang. I dag er butikken hovedkontor for de syv andre butikkene i kjeden – i Sandvika, Tønsberg, Kristiansand og tre steder i Bergen.
Det er lenge siden Mye Moro livnærte seg på å selge prompeputer og løsbarter til elever på Høyenhall skole. Nå er butikken også leverandør av dekorasjoner og festantrekk til alt fra store TV-produksjoner til foreldre som kniver om å ha det skumleste huset i nabolaget på halloween.
Gjennom alle årene har Manglerud Senter spilt en sentral rolle i virksomheten.
– Det var her på Manglerud festen startet.
– Vi flyttet inn på 35 kvadrat i 2003 med et mål om å selge alt mulig moro som ingen andre turte å ta inn. På den tiden fantes det ingen lignende butikkjeder i Norge, men da det begynte å dukke opp kunder fra Halden og Hamar, skjønte vi fort at konseptet kom til å ta av.
At André skulle ende opp med å bli en av landets fremste spesialister på kostymer og utkledning, lå imidlertid ikke i kortene. Festgründeren fra Moss kan nemlig avsløre en hemmelighet.
Sannheten er at jeg hater å kle meg ut. Jeg har aldri likt det! Det er vel det du kan kalle ironisk?
– Jeg elsker imidlertid å hjelpe andre med å finne det perfekte antrekket til festen og å forberede store anledninger. Sånn sett er det kanskje ikke så rart at det har blitt som det har blitt.
– Manglerud er perfekt for oss
Årets 20-årsjubileum får mimringen til å sitte løst for gjengen på Mye Moro. Butikksjef Stian Andersen har vært med siden 2010, og jobbet tidligere ved Dressmann på senteret. Han husker den første høsten i butikken godt.
– Å gå fra en stor klesbutikk til «den lille sjappa der» skulle bli lett som en lek, tenkte jeg. Noen uker senere stod jeg her med en kø ut døra, som bare fortsatte og fortsatte. Absolutt alle skulle ha kostymer og dekor.
I mylderet dukket det til og med opp en fyr som hadde reist hele veien fra Øvre Årdal for å sikre seg en mekanisk drage. Sånne kunder hadde vi ikke på Dressmann.
Med et bredt utvalg av unike produkter, er det ikke uvanlig at kundene kommer langveisfra for å finne nøyaktig det de er på jakt etter. Da er det praktisk å holde til sentralt, noe som også var grunnen til at Manglerud Senter ble arnested for moroimperiet.
– Manglerud har alltid vært den perfekte beliggenheten for oss. Rett ved E6 og med både t-bane og buss rett utenfor døra. Det er nok også en av grunnene til at så mange fremdeles kommer reisende hit fra fjern og nær, forteller André.
– Hvert år har vi kunder innom som forteller at dette er deres første besøk på Manglerud.
Nært samarbeid med OBOS
Lokalene overtok André i sin tid fra et eldre ektepar som drev med vinråstoff, som skulle gå av med pensjon.
Noen år senere ble veggen til den gamle undertøysbutikken ved siden av revet, slik at butikken fikk doblet arealet. Kort tid etterpå forsvant en ny vegg. I taket kan man fremdeles skimte konturene av lokalet til det eldre ekteparet.
– Etter to utvidelser er butikken i dag på godt over 200 kvadratmeter. Samarbeidet med OBOS har vært veldig viktig for oss hele veien, både med tanke på vekst og utvikling – og ikke minst under pandemien, forteller André.
Da Norge stengte ned i 2020, og det ble ulovlig å møtes for å feste, forsvant også mesteparten av kundegrunnlaget til Mye Moro. At butikken i det hele tatt overlevde, var med et nødskrik.
– Vi hadde god dialog med OBOS hele veien, og for oss var det et lykketreff at landet åpnet opp igjen midlertidig under nettopp halloween. Heldigvis hadde vi masse varer på lager og klarte å snu oss rundt i tide til gjenåpningen.
Samtidig som André plasserer ut spindelvev, selvlysende neglelakk og spisbart blod i hyllene, begynner kundene så smått å strømme inn dørene, mellom de mekaniske uhyrene som fremdeles skremmer én og annen forbipasserende.
Jeg tror tiden vi har vært igjennom viser hvor viktig fest og moro faktisk kan være for folkehelsa – så forhåpentligvis kommer folk fremdeles til å strømme til Manglerud, også i fremtiden.