Hopp til innhold

En oase midt i byen

De begynte å bli lei av pendling, hage og hekk, og ville bo stille, men sentralt i byen. Nå har Lars Iver og Nina Wiig flyttet inn i en splitter ny leilighet i Lumanders hage på Ensjø.

Mann og kvinne som står i gårsdsrommet i boligprosjektet Lumanders hage

– Jeg pleier å spøke med at vi begynner å bli for gamle for 100 meter hekk, sier Lars Iver Wiig og ler.

Hagearbeid er historie, og ved et bord på torget utenfor Boulangerie M rett i nærheten av Lumanders hage på Ensjø, sitter ekteparet Nina og Lars Iver Wiig og drikker kaffe. Etter 24 år i en tomannsbolig på Bjørndal, har de nettopp flyttet inn i sin nye leilighet, og er strålende fornøyd med sin nye hverdag.

Helt ny hverdag

– Vi ville bo nærmere byen uten å bo midt i byen. I Lumanders hage er det stille og rolig samtidig som at det er sentralt. På Bjørndal hadde vi verken bakeri eller restaurant, og vi var mer avhengig av bil. Selv om vi har bil og garasjeplass her, er vi mye friere til å oppleve byen til fots, sier Lars Iver.

– Vi kan gå til jobb, vi kan gå ut og spise middag når det passer oss, eller gå turer i byen. Nærbutikken er bare ett minutt unna og den strenger klokka 23! I går gikk jeg bort og kjøpte kaffebønner sent på kvelden, fortsetter han.

– Det er en helt ny hverdag!

Nina og Lars Iver Wiig sitter på en krakk i portalgangen i Lumanders hage

– Jeg gleder meg til å gå i gang med interiøret. Det er jo nå det blir gøy, sier Nina Wiig.

Nina og Lars Iver Wiig står ved siden av hverandre i gårdsrommet i Lumanders hage

Nina og Lars Iver ønsket å flytte nærmere byen, uten å bo midt i den. – Det er en helt ny hverdag!

Lars Iver Wiig pakker ut en lampe fra en flytteeske

Nina og Lars Iver har valgt en rolig fargepalett, og istedenfor hvite vegger blir det grågrønt, gråblått og lys grått.

Hvert sitt bad

Paret har kjøpt en fireromsleilighet på 82 kvadratmeter. Den hadde opprinnelig tre soverom, men de har revet en vegg og dermed fått en større stue, samt beholdt to soverom. Det ene rommet brukes som hjemmekontor.

– Det er veldig praktisk å ha mulighet til å ha et hjemmekontor i disse tider.

– En annen grunn til at vi valgte en fireromsleilighet, er at det er to bad i leiligheten. Vi står opp samtidig på morgenen så da er det praktisk å ha tilgang til hvert vårt bad. Det ene badet er plassert i tilknytning til soverommet og har blitt Nina sitt. På det andre badet er det vaskemaskin og tørketrommel, og det har av en eller annen grunn blitt mitt, sier Lars Iver og smiler.

Nina og Lars Iver Wiig bærer på hver sin flytteeske

Nina og Lars Iver Wiig har «downsizet» fra tomannsbolig til en leilighet, men savner ingen ting. – Vi har hatt for mye av alt og det har vært en befrielse å kaste og kvitte seg med alt vi ikke trenger.

Lys og luftig

Selv om paret har downsizet kraftig og kvittet seg med mye, har de alt de trenger. De synes at leiligheten er praktisk og luftig.

– Leiligheten ligger i fjerde etasje og har gode lys- og solforhold. Det er dessuten 2,60 meter under taket, noe som gir en luftig følelse. Doble balkongdører og vinduer med glass fra gulv til tak, gir også leiligheten mye lys, sier Nina.

Innendørs har paret valgt en rolig fargepalett, og istedenfor hvite vegger blir det grågrønt, gråblått og lys grått. Utendørs er det himmelblått og grønt.

– Leiligheten vår vender mot et stille tun, og vi hører ikke trafikken når vi sitter utendørs. På verandaen har vi kveldssol og utsikt mot tunet som blir veldig fint og grønt. Her skal det bli vannspeil, og det skal visst bli et lyssatt trappetårn der borte, sier Nina og peker på en lys glassvegg på den andre siden av gårdsrommet.

– Vi er veldig spente på hvordan dette trappetårnet skal bli!

Lysende skulptur og hage på taket

Morten Longum er en av arkitektene bak Lumanders hage. Han kan fortelle at både navnet «Lumanders hage», og det lysende trappetårnet, er et nikk til Luma Norsk Glødelampefabrikk.

Fabrikken holdt til i området fram til den ble nedlagt på 70-tallet. Det gamle lystårnet er fremdeles godt synlig i området den dag i dag, og nå tas lyset inn i prosjektet.

– Det lysende trappetårnet er et spennende element i dette boligprosjektet. Det skal monteres et svakt lys i denne fellestrappa som går opp til takterrassen, og trappetårnet blir som en skulptur i bakgården som henspiller på historien, forteller Longum.

Sammen med OBOS, står Longum og hans kolleger i Sweco Architects, bak de 216 boligene i Lumanders hage. De minste leilighetene blir toroms og de største fireroms. Alle leilighetene har egen balkong eller uteplass, og noen kommer også med mulighet for utleiedel.

Det er felles takterrasse på flere av byggene, og mellom byggene vil det bli et stort og åpent gårdsrom, godt skjermet fra trafikken.

Portrettbilde av arkitekt Morten Longum

– Lumanders Hage er et prosjekt for alle. Det er veldig sentralt, men samtidig er det et rolig område, sier arkitekt Morten Longum i Sweco Architects.

Fasadebilde av balkongene i Lumanders hage

– Det var et ønske fra OBOS om at Lumanders Hage skulle være et prosjekt med farger, som en motvekt mot den grå byen.

Bilde av den fargerike fasaden til boligprosjektet Lumanders hage

I Lumanders Hage bor du tett på bylivet og alt det har å by på, samtidig som du har gode muligheter for å trekke deg tilbake og senke tempoet.

Bilde av gårdsrommet til Lumanders hage på kveldstid

Det er felles takterrasse på flere av byggene, og mellom byggene vil det bli et stort og åpent gårdsrom, godt skjermet fra trafikken.

Jeg synes vi har fått til et stort og åpent gårdsrom som oppleves luftig. Mange leiligheter vender ut mot dette gårdsrommet, og vi har etterstrebet å gi de beste solforholdene til så mange som mulig

Morten Longum

– Via fellestrappa får man dessuten tilgang til fellesområder med sittegrupper, og egne parsellhager for de som har kjøpt det. I parsellhagene kan du dyrke grønnsaker eller slappe av mens du nyter utsikten over byen.

Fargerike fasader

I motsetning til mange andre boligprosjekter, er fasadene på Lumanders Hage fargerike.

– Det var et ønske fra OBOS om at Lumanders hage skulle være et prosjekt med farger, som en motvekt til den grå byen. Farger er et uttrykk i tiden, og fasadene har elementer av både grønt og rosa, noe som skaper kontraster til kvartalene rundt.

– Mange arkitekter er redde for å velge farger som kan bli umoderne, men jeg tror dette kan stå seg i framtiden, sier arkitekten.

I tillegg til plater med friske farger, har også fasadene ulike trekledninger og tegl.

– Ulik materialitet skaper variert arkitektur, og man får mer dybde og struktur i fasadeveggene. På avstand kan fasaden minne litt om spillet «Tetris», med ulike avgrensninger på flatene. Vi hadde faktisk spillet i bakhodet da vi tegnet Lumanders hage, forteller han.

Dronebilde tatt av parsellhagene på en av leilighetsrekkene i boligprosjektet Lumanders hage. Lilla kveldshimmel kan ses i bakgrunnen

I Lumanders Hage kan du kjøpe en hage på taket. Det er takparseller på takene i to av leilighetsrekkene, som står klare til dem som vil dyrke, eller bare slappe av.

– En god investering

Arkitekten har selv kjøpt seg en leilighet i femte etasje i Lumanders hage.

– Det var først og fremst solforholdene og luftigheten jeg falt for. Jeg har valgt en leilighet høyt oppe for å kunne se utover hustakene og byen. Leiligheten er kompakt og effektiv, og med en funksjonell planløsning, sier Longum.

Arkitekten forteller at standardleilighetene i Lumanders hage har høy standard, og at det vises på materialvalget både på gulv og kjøkken. Alle leilighetene har høye vinduer med glass fra gulv til tak, og noen leiligheter, slik som Lars Iver og Nina sin, har også et karnapp.

– Noe annet som er spesielt med dette boligprosjektet, er duplex-leilighetene. Dette er leiligheter som går over to plan. Man kan velge å bruke hele leiligheten som bolig, eller bruke den ene etasjen til hjemmekontor, atelier eller utadrettet virksomhet.

Duplex-leilighetene er et spennende konsept for dem som vil ha noe annerledes.

Det er klokt å tenke litt fram i tid når du skal kjøpe bolig, og kikke i områder der det vil skje mye framover, slik som på Ensjø. Dette var avgjørende for at Morten Longum kjøpte leilighet i Lumanders hage.

– Fordelen med Ensjø er at det begynner å bli ferdig rundt her. Det betyr at det allerede er fint her, og at det blir mindre byggestøy framover. Ensjø-området er spennende og det kommer til å bli enda bedre de neste årene, så jeg ser på leilighetskjøpet som en god investering.

  • Caroline Korsvoll: Tekst
  • Hampus Lundgren: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler