Der byen møter marka
Nå har det gamle industriområdet på Frysja blitt et ettertraktet nabolag. Bli bedre kjent med Frysjaparken.
En film av en postbil som kjører rundt på Frysja
Det blåser en frisk vind på Frysja denne morgenen, men inne på Grains er det varm kaffe i koppene, ferske bakevarer i disken og rolig jazz over høyttalerne. Stemningen og interiøret gir en følelse av å åpne en dør til Paris.
– Det er akkurat den følelsen vi vil at kundene skal få når de kommer inn her – et lite stykke Paris på Frysja, forteller daglig leder, Dan Alexander Nypan.
Grains er et fransk håndverksbakeri, konditori og brasseri der du kan ta morgenkaffen, spise lunsj eller spise pizza og drikke noe godt i helgene. Kafeen ligger plassert på gateplan i boligprosjektet Frysjaparken, et område på Frysja som nå er på god vei til å bli transformert fra et industriområde til bomiljø med yrende liv mellom husene. Her bygger OBOS sammen med Stor-Oslo Eiendom cirka 850 nye boliger.
En felles nabolagsstue
Grains har flere filialer, men det er noe spesielt med Frysja, forteller Nypan:
– Det er noe eget ved å ha en kafé utenfor sentrum fordi man blir en del av lokalsamfunnet og nabolaget. Det er mange familier som har bodd i dette området lenge, og jeg er på fornavn med flere av dem som er innom. Selv om det bor mange forskjellige folk her, har de det til felles at de liker det gode liv!
Kafeen åpnet på Frysja i november 2022 og har etablert seg som et hjerte i nabolaget. Hva er hemmeligheten?
– Høy kvalitet og lave skuldre. Vi ønsker at Grains skal være en felles stue og et sted som blir brukt, og vi har hatt både strikkeklubb og pizzakurs i lokalene. Snart blir det uteserveringen på torget utenfor. Vi har selvsagt «prøve-sittet» på torget, og kan fortelle at det er sol til klokka 19, forteller Nypan begeistret.
– Å sitte her og slappe av mens ungene kan løpe fritt rundt – det er jo paradis både for store og små!
Tilbud som bygger nabolag
Nypan synes det er spennende med alt det nye som skjer i området, og en som har god oversikt over hva som skjer på Frysja, er Kristoffer Sandstad Hansen. Han er prosjektleder i Stor-Oslo Eiendom, og sitter for øyeblikket borte ved de store vinduene på Grains og drikker morgenkaffen sin.
– Steder som Grains er viktige for å bygge nabolag og skape nabolagsstemning, og dette er et sted som kundene elsker, sier han.
– Der borte er Frysja Park, et nytt nærsenter, og i disse dager åpner det flere butikker der. Hit kommer blant annet Vitusapotek og blomsterbutikken Floriss, og nylig åpnet Frisørpikene og en stor Meny-butikk. Hamburgerkjeden Jønk er også på vei, og vi er også i dialog med andre spennende aktører, sier Sandstad Hansen og peker på bygningen på den andre siden av torget.
Det har skjedd mye på Frysja allerede, og det skjer enda mer her framover.
Kristoffer Sandstad Hansen
Nært sentrum og marka
Når boligprosjektet Frysjaparken står ferdig om tre år, vil bomiljøet inkludere rundt 850 leiligheter. Sandstad Hansen forteller at et økt tilbud på Frysja ikke bare er viktig for de som bor her, men også for nærområdene rundt.
– Hvem er det som flytter til Frysja?
– Frysja tiltrekker seg folk i alle aldre, både førstegangskjøpere, barnefamilier og eldre. Det finnes mange ulike boliger her, alt fra to-, tre- og fireroms til toppleiligheter og duplex-leiligheter som går over to plan.
– Det at Frysja ligger like ved marka og med kort vei til sentrum, appellerer til mange. Vi opplever dessuten at mange barnefamilier blir boende her også etter at de har fått to barn. Jeg tror mye av grunnen til dette er at Frysja er et trygt sted med mange fine uteområder, og at det finnes boliger som familien kan vokse i.
Hjerte for Frysja
Inne på det nye nærsenteret er det mange som er spente, blant annet Stine Therese Gislerud. Hun er daglig leder i Frisørpikene og har nettopp har åpnet dørene til sin tredje salong. At valget falt på Frysja, er ikke tilfeldig.
– Jeg er selv fra området og har alltid hatt et hjerte for Frysja. Jeg sendte faktisk en e-post til utbyggeren i 2018 der jeg skrev: «Hvis det blir noen ledige lokaler på Frysja, så vil jeg åpne salong der», sier Gislerud og ler.
Den nye salongen er delikat innredet med nordisk og naturlig interiør, nydelig tapet og fotokunst på veggene.
– Det er ingen tradisjonelle «frisørmøbler» her, men møbler som like gjerne kunne ha vært i et hyggelig hjem. Jeg vil at kundene skal føle at de kommer inn i en stue, at det er hjemmekoselig, varmt og hyggelig. Det gjelder ikke bare for salongen, men også for frisørene som jobber her. Vi er kjent for å ha et hyggelig arbeidsmiljø som kundene våre setter stor pris på.
Gislerud har ti frisørstoler til disposisjon i den nye salongen, og håper på å ha åtte frisører i sving etter hvert. Hun gleder seg til å være en del av utviklingen på Frysja framover.
– Folk er stolte av å bo i dette området, og det er et godt naboskap og samhold blant folk. Jeg ser for meg at det blir et yrende folkeliv i dette området framover, at folk sitter på benkene og barn leker på torget. Jeg har veldig tro på Frysja i framtiden.
– Kundene er våre gjester
Litt lenger inn på nærsenteret er det en annen som er spent, nemlig Kri Sanmuganathan som er butikksjef i den splitter nye Meny-butikken. Alt av inventar og utstyr er nytt, og lokalene har god plass til både mat og mennesker. Han gleder seg til å ta imot nye kunder – eller gjester som han kaller dem.
– Kundene er våre «gjester» og det håper og tror jeg at kundene også vil føle og se hos oss. Vi ønsker å tilby den beste servicen for at kundene skal føle seg velkommen hos oss, og selvsagt det store utvalget som Meny er kjent for – ikke minst en ferskvareavdeling som skal ha den matkompetansen som vi våre kunder forventer, sier butikksjefen.
Til den nye Meny-butikken har Sanmuganathan med seg to butikkslaktere og en medarbeider som har gjennomført lærerutdannelsen for matfaget, i tillegg til mange flinke kolleger.
– Frysja er et veldig spennende område, og med de planene som har blitt lagt for Frysja i framtiden, er det et område som vil tiltrekke seg mange nye mennesker. Vi ønsker alle sammen velkommen!