Hopp til innhold

Fra fly til by

I nesten 60 år var Fornebu hele Norges flyplass. Nå blir den gamle flyplassen et utstillingsvindu for framtidens byer.

Sort/hvitt bilde av fly på rullebane på Fornebu flyplass.

Husker du da Fornebu var hele Norges flyplass? I 1998 ble den lagt ned, og halvøya har lagt flyene bak seg.

I dag er Fornebu et av Nord-Europas aller største byutviklingsprosjekter. Fornebu skal bli til «Femminuttersbyen».

Med sine store grønne områder og nærhet til sjøen, har Fornebu lenge vært en attraktiv destinasjon. Nå er området også i ferd med å bli urbanisert, og det summer av liv mellom husene.

En av ildsjelene som står i bresjen for det, er Roar Sundbø. Etter å ha bodd i Vollen i Asker i 20 år, har han tilbragt de tre siste årene på Oksenøya vest på Fornebu.

– Det beste med å bo her, er hvor lett det er å komme seg ut av døra. Det er hundre meter ned til fjorden, hvor jeg kan ta meg et bad. Og det er kort vei både til store og flotte Nansenparken og til Kulturgata ved det gamle Flytårnet, hvor jeg kan ta en kopp kaffe eller et glass vin. Her har vi det som plommen i egget.

Se hva vi bygger og selger på Fornebu

Sort/hvitt bilde av SAS' sjøfly Jutulen på Fornebu.

Fornebus beliggenhet ved fjorden var like viktig den gang som nå. Her ser vi SAS´ sjøfly Jutulen før avgang til Bergen, i 1951. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum.

Foto av to SAS-ansatte med uniform i flytrapp på flyplassen på Fornebu.

Flyplassen på Fornebu åpnet 1. juni 1939. 7. oktober 1998 tok det aller siste flyet av fra rullebanen. Foto: Rigmor Dahl Delphin/Oslo Museum.

Sort/hvitt bilde av en mann og en kvinne utenfor terminalbygget på Fornebu Lufthavn.

Terminalbygget på Fornebu Lufthavn sto ferdig i 1963, og ble satt i drift i 1964 Terminalen. Foto: Rigmor Dahl/Delphin/Rigmor Dahl/Oslo Museum.

Nye møteplasser

Denne høstmorgenen tar Roar oss med på en tur gjennom noen av de viktigste stedene i den nye byen. Området hvor rullebanen til landets hovedflyplass pleide å ligge, er i stor utvikling.

Et av stedene vi stopper på er Punkt, som du finner i hjertet av Fornebu. Dette er et initiativ av OBOS, og er en midlertidig sosial møteplass i påvente av at det skal bygges boliger her.

På jobb er Roar daglig leder i en idrettsklubb. På fritiden skaper han nye møteplasser gjennom en rekke sosiale initiativer.

– Mottakelsen har vært god, og det er en stor motivasjon for meg, sier Roar.

Tidligere i høst stelte Roar i stand familiearrangementet Safari Fornebu over en langhelg. På Punkt kunne man se Urban Circus, ved Flytårnet like bortenfor var det matmarked og tivoli, og på Festplassen i Nansenparken var det rigget scene med konserter og underholdning. På Oksenøya var det åpen skole med aktiviteter for store og små.

Bilde av Roar Sundbø foran høstgule trær i Nansenparken på Fornebu.

Sjarmerende Nansenparken er et av favorittstedene til beboer Roar Sundbø, som her står hvor Fornebus rullebane en gang var. Parkens navn kommer fra polfareren Fridtjof Nansen, som bodde i området.

Lokalt engasjement

I år har Roar også engasjert seg i BUA, som åpner på Punkt i løpet av året. Her kan alle som vil låne utstyr til sport og friluftsliv enkelt og gratis. Og flere nye sosiale initiativer blir det.

– Tanken er å få til flere konserter, samtidig som vi har et større utvalg aktiviteter for barna, koblet opp mot fysisk aktivitet. Vi hadde nylig en natursti som 130 barn var med på. Medregnet voksne, deltok hundrevis!

Det er ingenting som er mer verdifullt enn det lokale engasjementet. Her på Fornebu får stadig flere øynene opp for hvor viktig det er å skape liv mellom husene.

Mest av alt er Roar strålende fornøyd med å bo på halvøya som har det beste fra to verdener.

– Vi bor jo sentralt, samtidig som at vi nesten bor på landet. Det er ikke alle som kan se sjøen fra stuevinduet sitt. Når jeg er ute og går tur med hunden på kvelden, hender det at jeg tenker på hvor heldige vi er. Fornebu er et helt fantastisk område. Det er bare å nyte det.

– Vi bygger framtidens by fra bunnen av

De neste årene skal OBOS bygge om lag 7000 boliger på Fornebu, og når alt er ferdig skal det bo og jobbe over 55.000 mennesker her.

– Vi bygger framtidens by fra bunnen av, og målet er å gjøre Fornebu til et så bra sted å bo som overhodet mulig. Flytter du hit blir du en del av et nabolag i konstant utvikling, sier Tor Evert Lindeland, utviklingsdirektør for OBOS Fornebu.

Mye må på plass for å utvikle et nytt bomiljø – og i framtidens by er de sosiale møteplassene helt sentrale.

På Fornebu får beboerne tilgang på felleslokaler der de kan arrangere alt fra spillkvelder til familieselskaper. Det er gallerier, bibliotek og sal for alt fra intimkonserter til barnebursdager i området. Alt av butikker, kafeer, restauranter og servicetilbud finnes også i umiddelbar nærhet.

– Til syvende og sist handler det om at livene våre blir bedre, påpeker Lindeland.

Vi vil skape bomiljøer som legger til rette for godt naboskap, nye venner og givende opplevelser.
Portrettbilde av Roar Sundbø foran høstgule trær.

Roar Sundbø stortrives på Fornebu. – Vi er i ferd med å skape et lokalsamfunn og vår egen Fornebu-identitet, sier Oksenøya-beboeren.

Illustrasjon av leilighetsbygg på Nansenløkka på Fornebu.

Midt på Fornebu ligger boligprosjektet Nansenløkka. I hjertet av prosjektet er det planlagt en stor felles hage – et grønt byrom beboerne kan samles om.

Illustrasjon av grått leilighetsbygg med balkonger på Storøykilen på Fornebu.

På Storøykilen bor du tett på byen og naturen. Det legges til rette for et aktivt og urbant nabolag, med sosiale løsninger som felleslokale for beboerne og delingsordninger.

Bilde av leilighetsbygg med balkonger og grøntarealer på Oksenøya på Fornebu.

På Oksenøya bor du tett på fjorden og naturen, med kort vei til både Nansenparken og Kulturgata. Godt etablerte gang- og sykkelstier knytter områdene sammen.

Kort vei til alt

Mens naturen altså har vært en viktig del av området lenge, vokser nå bylivet fram og er med på å forme området.

– Det blir fantastisk å bo her. Du har helt nye boliger, vakker natur og et mylder av kulturtilbud. Vi kaller Fornebu for «Femminuttersbyen». Du har nærhet til alt; arbeidsplass, skole og barnehage, parker, naturreservater og strender.

– De korte avstandene gjør at du bruker mindre tid på transport og får mer tid å bruke på det du har lyst til, sier Lindeland.

Gode sykkelstier og gangveier knytter området sammen, som gjør at du sparer verdifull tid og kanskje klarer deg uten bil i hverdagen. Og for de som ønsker kort vei til Oslo sentrum, er det verdt å nevne at T-banestrekningen Fornebubanen bygges nå, og skal etter planen stå klar i 2029. Det betyr at du kan komme deg fra Fornebu til Majorstua på bare 12 minutter.

Bevegelsesfriheten dette gir, setter beboer Roar Sundbø særlig pris på.

– Jeg har kjørt bil hele livet mitt, men her er det så enkelt og trygt å komme seg rundt på sykkel. Det er sykkelveier overalt, slik at du ikke trenger å sykle ut i trafikken, sier han.

Se hva vi bygger og selger på Fornebu

  • Marius Asp: Tekst
  • Åsmund Holien Mo/Bow: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler