Hopp til innhold
Område
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Område
  4. Dyrker fellesskap og grønnsaker i Lillestrøm

Dyrker fellesskap og grønnsaker i Lillestrøm

Da Sigurd Torp Nordby kjøpte leilighet i Kvarteret, fikk han kort vei til jobben, byen og en hage full av grønnsaker og hyggelige naboer.

Sigurd har på seg en ullgenser og står å smiler til en av naboene i kvarteret

Høstsola titter fram denne ettermiddagen i slutten av august. I Kvarteret i Lillestrøm har en gjeng med hageentusiaster samlet seg i parsellhagen. Det er straks klart for høsttakkefest og andelshaverne i Kvarterets samdyrkelag skal lage et måltid basert på råvarer de har dyrket selv.

Sigurd Torp Nordby (28) trekker noen gulrøtter opp av jorda. Han har vært med siden samdyrkelaget ble etablert i mai. Samdyrkelaget er et tilbud til beboerne på Kvarteret der både nåværende og framtidige boligkjøpere kan melde seg inn og være med å dyrke sine egne grønnsaker.

Sosialt og fruktbart

– Jeg flyttet hit i februar og ble med i samdyrkelaget da det startet opp i mai. Det er veldig fint å være med på dette. Jeg har lært mye om å dyrke og høste mat. Det er dessuten en veldig fin måte å treffe naboer på og jeg har jeg blitt kjent med mange.

Les mer om samdyrkelaget i Kvarteret

Sigurd sitter i beddet og smiler til kamera

Sigurd høster ferske gulrøtter i Kvarterets parsellhage: – Det er ekstra gøy å lage mat når man har dyrka grønnsakene selv.

Sigurd og en av naboene, en dame med grønn caps og grønn t-skjorte, sitter sammen i beddet og snakker sammen.

Flere beboere samles for å dyrke og høste sine egne grønnsaker og nyte sosialt samvær.

En av naboene i kvarteret, en eldre mann med langt hvitt skjegg smiler blandt blomstene

En dag i uka får beboerne høstemelding med beskjed om hvilke grønnsaker de kan ta med seg hjem.

Balkongene i Kvarteret

Nabolaget har en grønn profil, og alle beboerne har tilgang til koselige gårdsrom og felles takterrasse.

– Vi møtes i parsellhagen en gang i uka og jobber sammen i hagen. En dag i uka får vi høstemelding med beskjed om hvilke grønnsaker vi kan ta med oss hjem, og jeg prøver å bruke det meste. Akkurat nå er det sesong for rotgrønnsaker, og jeg har blant annet laget grønnsaksuppe. Det er ekstra gøy å lage mat når man har dyrka grønnsakene selv, forteller Sigurd.

Landlig og sentralt

Kvarteret i Lillestrøm er et nabolag som har en grønn profil med bilfrie fellestorg, parsellhage, stier og hyggelige gårdsrom. Herfra er det kort vei til kollektivtransport og alt som skjer i Lillestrøm. Cirka 10 minutters gange fra Kvarteret ligger dessuten Lillestrøm stasjon, og med toget tar det kun 10 minutter inn til Oslo sentrum og Gardermoen.

Beliggenheten var en av hovedgrunnene til at Sigurd valgte Kvarteret. Han jobber som redaktør for fagbøker innen matte og fysikk i Cappelen Damm og setter stor pris på å komme seg effektivt fram og tilbake til jobb, i tillegg til at han har tilgang på både byliv og grønne omgivelser.

– Jeg jobber i Oslo og var på jakt etter en leilighet i nærheten. Kvarteret så veldig fint ut i prospektet, og med både tog- og busstasjon i nærheten er det veldig kjapt og greit med tog til jobben i Oslo. Nærhet til kollektivtransport gjør det dessuten enkelt å besøke bestemor på Kløfta og familien i Elverum, forteller Sigurd.

Sjekk ut boligene i Lillestrøm

Et bilde av en stråkurv med diverse grønnsaker og blader

I hagen har har beboerne dyrket alt fra gulrøtter og beter, til sukkererter og blomster.

Et nærbilde av en bolle med oppskåret squash

– Det er ekstra gøy å lage mat når man har dyrka grønnsakene selv, forteller Sigurd. På dagens meny står det ulike grillede og foliebakte grønnsaker.

Et bilde av fasadene i kvarteret i lillestrøm

Kvarteret i Lillestrøm har bilfrie fellestorg, parsellhage, stier og hyggelige gårdsrom.

Fasaden av boligene i Kvarteret

Fra Kvarteret er det kort vei til kollektivtransport som tar deg til Oslo sentrum og Gardemoen på 10 minutter.

Sol og utsikt

I Kvarteret finner du leiligheter i alle størrelser. Sigurd bor i en toromsleilighet i fjerde etasje og har balkong med sol hele dagen.

– Det er veldig trivelig her. Ute er det lekeplass, grøntarealer og store fellesområder, og alle har tilgang til takterrassen i bygningen rett ved siden av. Inne er alt nytt, fresht og enkelt. Alt var ferdig da jeg flyttet inn, og det eneste jeg har gjort er å skru sammen noen møbler.

Det er veldig godt å ha en leilighet jeg kan slappe av i når jeg kommer hjem fra jobb. Det føles veldig bra å bo her og jeg har ingen planer om å flytte, sier han.

Gjengen i samdyrkelaget setter seg til bords i hagen. På menyen står det ulike grillede og foliebakte grønnsaker fra hagen, egendyrket salat, hummus og nybakt brød. Også naboene i boligene rundt hagen kommer innom for en prat og en smak, og stemningen er god. Gjengen blir sittende en god stund og alt er sånn det skal være i et samdyrkelag: lærerikt, sosialt og med fantastiske smaker.

Sjekk boligene i Kvarteret

Dagens selvplukk har blitt til flere retter. En salat med ulike rotgrønnsaker med brød til.
  • Caroline Korsvoll: Tekst
  • Hampus Lundgren: Foto:

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler