– Dette blir et kjempeløft for Løren
En ny park og en ny barnehage skal gjøre Løren grønnere og enda bedre for barnefamilier.
Høsten har truffet Løren. Det dufter fra pistasjsnurrer og ferskbrygget kaffe hos Baker Nordby, mens folkene i Lørenveien farter til og fra ærender og lunsjavtaler. Sola varmer fortsatt, så det myldrer av barn på lekestativene i Peer Gynt-parken.
Og litt bortenfor dette, mellom de nybygde blokkene, treffer sollyset nylagt gress. Her står det nybygde benker, nyplantede trær og fargerike lekeapparater som ennå har til gode å bli lekt med. Dette er bydelens splitter nye møteplass – Lille Løren park.
– Dette blir et kjempeløft for bokvaliteten i området, sier prosjektsjef Arvid Rosvold i OBOS Nye Hjem.
Et grønnere Løren
Løren er fortsatt en bydel i stor utvikling. Rosvold tror parken, og andre nye tilskudd som er under oppseiling, dermed kan ha flydd litt under radaren.
– Parken, og barnehagen vi bygger ved siden av, har nok ikke vært så synlige fram til nå. Det er jo mye byggeaktivitet rundt dem, sier han.
Bak kraner og sperringer fra boligprosjektet den deler navn med, har parken fremstått som en liten hemmelighet, også for mange som bor på Løren. Nå har imidlertid OBOS i samarbeid med Nordr ferdigstilt første del, og planen er at den åpnes mot slutten av året.
Grønne lunger som denne er noe nabolaget har etterspurt. Tross de mange spisestedene, matbutikkene og tjenestene Oslos nye bydel kan skilte med, har den også blitt kritisert for et hardt preg av betong og fortetting, med manglende tilbud til unge.
Når bydelsparken nå dukker opp, er den et av flere tiltak som skal myke opp og løfte Løren – både ved å gjøre bydelen grønnere og utvide ungdomstilbudet.
Les også: Løren er en by i byen
Ungdommens park
Den nye parken har blitt utarbeidet etter medvirkning fra ungdomsrådet i bydel Grünerløkka, og retter seg spesielt mot ungdom. Parken får en scene og et stort amfi, sitteplasser med tak, bordtennisbord, basketballstativ, stor tuftepark og rikelig med trær. Sittebenkene har fått integrert LED-belysning som gir fin stemning på kveldstid.
Samtidig er parken et framtidsrettet stykke infrastruktur med stauder, regnbed og drenering som hjelper å holde økte nedbørsmengder i sjakk.
– Dette er jo et tidligere industriområde med harde og grå flater, så det er en vesentlig oppgradering av overvannshåndteringen for framtiden, forteller Rosvold.
Planleggingen startet allerede i 2016. Likevel er det først nå det har vært mulig å gjennomføre et etterlengtet grønt bidrag til Løren.
– Byplanlegging tar tid, og selv for noe så enkelt og lite kontroversielt som en park, går prosessene sakte. Å bygge parken tar bare fire måneder, men rammetillatelser fra kommunen har tatt over fire år.
Enklere hverdag
Noen få skritt unna den nye parken bygger OBOS og Nordr en kommunal barnehage. Den får plass til 72 barn, og er etter planen i drift på nyåret. Kristin Solerød Tronaas, prosjektdirektør i Nordr, tror de nye tilbudene vil merkes godt på Løren.
Vi ser at mange barnefamilier nå føler en tilknytning til Løren. Når familien vokser ut av en toroms, flytter de til en treroms eller fireroms i nabolaget, sier hun.
Området utenfor barnehagen er fylt med lekeapparater som kan benyttes av alle utenom åpningstid.
– Mange av familiene på Løren kan nå få en enklere hverdag, sier Sebastian Dale, prosjektleder i OBOS Nye Hjem.
– Dette utearealet blir enda et hyggelig tilskudd for Løren. Visuelt er det en forlengelse av parken, som gir et stort, åpent og grønt rom.
Les også: Familielivet på Løren
Frukttrær og drivhus
Samme «grønne tankegang» er brukt flere steder i nabolaget, blant annet i boligprosjektet Løren botaniske. Midt mellom boligblokkene i prosjektet står det et stort, felles drivhus. Denne høstdagen er beboere i full sving med å høste urter og vanne tomatplanter.
– Det er blitt mange fine og grønne områder på Løren, men det er ikke alle du ser før du går inn i boligkompleksene, forklarer Tronaas.
I Løren botaniske har OBOS og Nordr dyrket fram et lunt og innbydende område med frukttrær og bærbusker – i tillegg til det populære drivhuset.
– Tar du et bilde fra hovedveien, vil enkelte kunne oppleve det som monotont og likt, men i gårdsrommene er det lagt mye ressurser i fellesarealene, sier hun.
Ny aktivitetspark og flerbrukshall
Som et ledd i byutviklingen er både Nordr og OBOS bevisste på å gi tilbake til fellesskapet. Et eksempel er Børsteveien – døpt etter tannbørstene fra den første Jordan-fabrikken i Norge som lå her – som nå får en oppgradering.
– Her blir det et flott gatetun som strekker seg til Lille Løren park, samtidig som det kommer et offentlig torg ved Baker Nordby, forteller Dale.
De nye prosjektene kommer i tillegg til de grønne lommene som allerede finnes i området. Mest kjent er Peer Gynt-parken med sine karakteristiske skulpturer, med Nationaltheatrets scene i Kanonhallen som nærmeste nabo. Og framover venter flere oppgraderinger.
Rosvold peker spesielt på Løren aktivitetspark og flerbrukshall, hvor OBOS, Nordr og andre boligutviklere i området har bidratt med flere titalls millioner kroner. Hallen, som åpner til neste år, byr på 2500 kvadratmeter med innendørsområder og en grønn aktivitetspark på 6000 kvadratmeter.
Utendørs kommer det trampoliner, og det blir mulig å spille streetbasket, sjakk og minigolf. Innendørs blir det tilrettelagt for alt fra dans til håndball.
– Aktivitetsparken blir et etterlengtet tilskudd til Løren, spesielt for ungdom og barneidretten, sier Rosvold.
Nytt grønt tilskudd
Neste boligprosjekt OBOS og Nordr planlegger i området, er Lørenvangen 25. Prosjektet med 100 nye leiligheter skal bygges nær Økern Portal og aktivitetsparken. Her er anslått salgsstart i løpet av 2025, og ifølge Rosvold er nok et grønt tilskudd inkludert.
– Det vil bli et parkdrag der, som vil gi en grønn lunge nedover mot aktivitetsparken.
Til sammen tror Rosvold at de nye bidragene vil gjøre Løren litt triveligere og grønnere på hver sin måte – selv om det har tatt tid.
Løren er fortsatt en ny bydel sammenlignet med andre bydeler i Oslo som jo er utviklet over mange generasjoner. Det tar gjerne litt tid før alt er på plass.