Derfor vil «alle» bo på Hamar
Det har skjedd mye spennende på Hamar de siste 15 årene, og både byen, boligbyggingen og befolkningstallet er i stadig utvikling.
– Hamar har gått fra å være en beskjeden, middels stor by, til en by i enorm utvikling. Det har skjedd mye her de siste 10-15 årene, sier Dag Byrøygard, prosjektsjef i OBOS Nye Hjem.
Både i byen og i området rundt, har OBOS utviklet og bygget flere prosjekter de siste årene.
Vi møter prosjektsjefen i Strandgateparken i sentrum, et av områdene som har fått et skikkelig løft de siste årene.
Herfra ser vi bort på Stortorget som er i ferd med å våkne til liv. De siste årene har torget blitt bilfritt, det har åpnet flere uteserveringer, og Hamars nye kulturelle storstue har flyttet inn som nabo.
– Kulturhuset, som åpnet i 2014, har vært et viktig bidrag til at Hamar nå kan kalle seg en kulturby, i tillegg til at vi er en idrettsby fra før, sier Byrøygard.
Fra parken er det en kort spasertur under jernbanebrua og ut til Mjøsfronten, et annet av kommunens satsingsområder, der målet er å koble byen tettere til Mjøsa og styrke sentrum som en sentral møteplass for alle i området.
Allerede i dag venter «et lite stykke Hawaii» rett over toglinja, med blant annet strandbar, matboder og en 200 meter lang kabelbane der du kan wakeboarde på Mjøsa. Herfra kan du også spasere videre langs strandpromenaden og bort til Koigen, med strand, skatepark og det velkjente stupetårnet.
På godværsdager er det alltid masse folk her. Det virker som at folk på Hamar virkelig setter pris på det som blir gjort, og følger spent med på utviklingen.
Dag Byrøygard, prosjektsjef i OBOS Nye Hjem
Hamar for den urbane
Ifølge tall fra SSB hadde Hamar en større befolkningsvekst enn både Oslo og landsgjennomsnittet i 2023. Det tror Byrøygard har en sammenheng med at Hamar har fått mange nye tilbud de siste årene og samtidig har blitt mer tilgjengelig.
Les også: Stine og Martin fant roen med pendlertilværelsen mellom Hamar og Oslo
– Vi har fått firefelts motorvei som har kortet ned reiseveien fra hovedstaden. Og i 2027 planlegges det dobbeltspor med jernbanen, slik at togturen til Oslo tar rundt én time. Det åpner opp for flere pendlere, sier Byrøygard.
At flere har fått opp øynene for Hamarregionen merkes også på boligsalget.
– Vi har merket en økt etterspørsel og vi har allerede flere nye prosjekter i planleggingsfasen, forteller Byrøygard, mens vi spaserer bort til et av Hamars mest populære boligprosjekter, 2317 Sentrumskvartalet, som ligger et par kvartaler unna Strandgateparken.
Her har OBOS bygget 121 moderne leiligheter, og to næringslokaler som i dag huser legekontor og et kunstgalleri. Mellom byggene er det en liten lekeplass, og på toppen av byggene finnes to felles takterrasser.
– Det var et tydelig behov for leiligheter i sentrum, og salget har gått over all forventning. Det er både eldre som vil flytte fra enebolig til leiligheter, og en del unge som vil bo sentrumsnært, forklarer Byrøygard.
I samme område planlegges også enda et nytt boligprosjekt: Seterløkka. Her skal OBOS bygge totalt 86 nye leiligheter, med gangavstand til sentrum. De første boligene kommer for salg i 2025.
Skulle du ønske deg litt ut fra sentrumskjernen, er Martodden og Voll & Lund fine områder. Her har OBOS blant annet bygd prosjektet Sollitunet og bygger Stålverket Torg.
– Dette er områder vi satser på, og det skjer mye spennende her. Det er moro å være med på å forvandle en tidligere industritomt til et populært boligområde.
Byrøygard, som selv bor på Hamar, er klar på hva han liker best med å bo her:
– Du har kort vei til alt. Både nye spennende spisesteder, kultur, idrett, turområder og Mjøsa. Hamar er rett og slett en helt fantastisk by å bo i!
Hamar for den naturglade
Omtrent åtte minutters kjøretur fra sentrum, i bydelen Hamar vest, ligger OBOS Block Watne-prosjektet Støa Furuberget. Her bygges rekkehus og eneboliger i kjede, på det som blir omtalt som en av Hamars beste tomter.
Vi tar turen opp på takterrassen til den ene boligen, som byr på nydelig utsikt over Mjøsa på den ene siden, og områdets fotballstadion og friluftsområdet Furuberget på den andre.
– Dette er absolutt et av Hamars mest populære boligområder, spesielt blant barnefamilier og unge i etableringsfasen, forteller regionsjef i OBOS Block Watne, Frode Brenden.
Også han har merket en økt etterspørsel etter boliger i området.
– Boligene her er ettertraktet blant folk som bor på Hamar og folk som ønsker å flytte hjem igjen. Men også Oslo-folk uten tilknytning til Hamar, som ønsker å få mer for pengene og som faller pladask for området, forteller Brenden.
I tillegg til Støa Furuberget bygger OBOS Block Watne for tiden prosjektene Sandviksløkka i Ottestad, Mønstringsplassen på Voll & Lund i Ringsaker, og Øverbylia i Gjøvik.
– OBOS er en av få utbyggere som fortsatt kan bygge på Hamar, så det er vi glade for. Vi satser blant annet stort på Voll & Lund, der vi foreløpig har bygget cirka 350 boliger, mens det på sikt vil bli totalt cirka 750 boliger.
Et godt sted å bo hele livet
Et steinkast unna Støa Furuberget finner vi Torps stranda, med fin sandstrand og furuskog tett på Mjøsa.
– Dette området er svært populært blant turgåere og familier på søndagspiknik, forteller Brenden.
– Du kan også gå langs strandpromenaden bort til Koigen eller Jessnesstranda. Ellers er det kort vei til flotte turløyper i Furuberget og skiløyper på Gåsbu om vinteren. Og klatreparken Domkirkeodden er rett borti her, sier regionsjefen entusiastisk.
Han bor selv i området, og setter ekstra pris på hvor barnevennlig og rolig det er. Og med kort vei til både by og natur tror han flere som er på boligjakt vil kunne trives som «hamarsinger»:
– OBOS bygger boliger for alle, enten du vil bo sentralt og urbant, eller litt mer naturnært. Det er familievennlige boliger med plass til mange, eller moderne leiligheter for dem som ønsker å flytte fra enebolig til noe litt enklere, sier Brenden, og legger til:
På Hamar kan du med andre ord både bo og trives hele livet!