Et nytt borettslag på Grünerløkka fristet folk tilbake til bykjernen på 80-tallet
– Det sies at det var mange profilerte folk, som journalister og politikere, som flyttet inn hit, forteller arkitekturhistorikeren.
Øverst på Grünerløkka ligger Valdresgata borettslag, som et blikkfang med gule trappehus og røde balkonger. De første beboerne flyttet inn i borettslaget i 1980.
– I etterkrigstiden, fram til 1980-tallet, foregikk det meste av boligbyggingen i drabantbyene. Flyttestrømmen gikk ut av byen, byliv stod ikke høyt i kurs og den gamle byen ble mer eller mindre overlatt til seg selv, sier arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg.
Stor interesse for borettslaget
Arkitektkontoret F.S. Platou tegnet de vinkleformede bygningene.
– De tok utgangspunkt i det klassiske bygningsmiljøet på Grünerløkka, men gjenskapte det i et tidsriktig formspråk. Langs gata ble de bygningene plassert i rekker, som rammer inn kvartalet, sier Kronborg.
Det fikk innsiden av kvartalet til å fremstå overraskende rolig.
– Det viste seg at det var stor interesse for å bo i byen. Det sies at det var mange profilerte folk, som journalister og politikere, som flyttet inn hit, sier hun.
Pressehåndtering inkludert
En profilert politiker som flyttet inn, riktignok ti år etter at borettslaget stod ferdig, er tidligere SV-leder Kristin Halvorsen. Hun setter pris på aldersblandingen i borettslaget – og vaktmesteren, som tar vare på beboerne og gjør mer enn jobben krever.
– Da jeg var finansminister stod det noen journalister på trappa om morgenen. Vaktmesteren ga beskjed til mannen min, i tilfelle jeg ikke ville snakke med dem, sier Halvorsen.
Hun fikk beskjeden, og tok en annen vei ut.
– Men vaktmester Øystein er en luring. Han lot dem stå ute ved porten en god stund før han gikk til dem og sa «å, står dere her ennå? Kristin har reist for lenge siden».
Fremdeles populært
40 år etter at borettslaget stod ferdig, er det fremdeles populært.
– Arkitekturen er god, og selv om vi bor tett er det lite direkte innsyn, sier Stina Mosling, som flyttet inn med familien for fire år siden.
Det var i nærheten til byen og fellesskapet i borettslaget som gjorde at hun og familien ønsket seg hit.
– Selv om det er sentralt, er det mange som sier de opplever borettslaget som en rolig og behagelig oase å komme inn i. Vi har Sannergata på den ene siden og Ring 2 på den andre, men kan likevel sitte på balkongen vår og høre på fuglekvitter.