Styrelederen brygger på noe smart
Pekka Salo (42) har brukt tid på å finne ut hvordan man skal håndtere 500 boliger og store næringslokaler.
Det var en gang et stort bryggeri øverst på Grünerløkka. Nå står bare den eldste bygningen igjen, mens produksjonslokalene er revet og flyttet til Nittedal. Til gjengjeld har det blitt plass til 500 boliger og ny næring på den gamle bryggeritomta til Ringnes.
Ølbrygging er erstattet med boliger, kino, treningssenter, matbutikk og flere andre næringslokaler. I tillegg er det et stort garasjeanlegg, og det hele er en del av Ringnes Park Vest Sameie, som ledes av finske Pekka Salo. Han har bodd i Norge siden 2015, og i høst blir han tobarnsfar. Til daglig jobber han med finans, og fra juni 2022 har han vært styreleder for det gigantiske sameiet i Ringnes-kvartalet.
Delegering og prioritering
– Hvordan er det å være styreleder for et så stort sameie?
– Jeg synes det er spennende med stadig nye problemstillinger som dukker opp, så jeg kjeder meg ikke. Samtidig har det vært særdeles arbeidskrevende, spesielt i starten. Jeg hadde ingen erfaring som styreleder da jeg tok over vervet. I tidlig fase ønsket jeg å gjøre mange av oppgavene selv, slik at jeg forsto mer av arbeidet før jeg begynte å delegere til andre i styret, sier Salo.
– Det er tross alt styreleder som har ansvaret, og det er viktig å forstå hva du delegerer. Det første året jobbet jeg tidlig og sent, og det nærmet seg en fulltidsjobb på fritiden. Nå er det enklere. Jeg har blitt flinkere til å delegere, og jeg skjermer meg mot telefoner på kveldstid. Som styreleder greier man aldri å gjøre alt, så du må prioritere og delegere for å ikke drukne, fortsetter han.
Styre og valgkomité
Styret består av sju personer, og hvert av styremedlemmene har sine oppgaver. To driver mest med vedlikeholdsoppgaver, én med bomiljø, én med økonomi, én med sikkerhet, og én med juridiske spørsmål og sikkerhet. Dessuten er det to varamedlemmer og en uavhengig valgkomité.
– Hvilke hensyn er valgkomiteen særlig opptatt av når det skal innstilles kandidater til styret?
– Jeg tror de ønsker å sikre stabilitet. Det er et komplekst sameie, og det er en fordel med noen erfarne styremedlemmer som kjenner historikken. Dessuten er valgkomiteen opptatt av mangfold, som variasjon i alder, kjønn og faglig bakgrunn.
Les også: Slik får dere fart på valgkomiteen
Drift og vedlikehold
– Hva slags ekstern hjelp leier dere inn til praktiske gjøremål?
– ISS har alt det driftsmessige, men styret er ofte et mellomledd mellom ISS og beboerne. Vi har en vaktmester på deltid via ISS, og vi har en driftssjef som tar seg av mer avanserte driftsoppgaver. Ved større prosjekter har vi leid inn prosjektleder, som ved oppgradering av uteområdet og takterrasser.
– Bygningsmassen er knapt 15 år gammel. Har det vært behov for mye vedlikehold?
– Det var en del utbedringer som måtte gjøres da sameiet sto nyoppført, men det ble gjort før jeg flyttet hit i 2018. Når det gjelder generelt vedlikehold, er det stadig noe som må utbedres. Hittil har det kun vært mindre ting, men nå ser vi at det melder seg et behov for større vedlikehold av vinduer og balkongdører. De skal i hovedsak pusses og males, men noe må skiftes ut. Dette kommer til å utgjøre en stor andel av budsjettet, og vi må vurdere å ta opp lån for å dekke utgiftene. Det blir i så fall første gang vi tar opp lån for å finansiere vedlikehold, forteller styrelederen.
Les også: Derfør bør du ha en vedlikeholdsplan
Virkemiddel mot husbråk
Populære Grünerløkka har en ung befolkning og mange utesteder. Det er liv og røre, og med på kjøpet kan det bli i overkant mye lyd fra festing i nabolaget. I Ringnes-sameiet har de gått grundig til verks for å skape nattero. I ordensreglene er det et langt og pedagogisk avsnitt om fest og nattero. Spørsmålet er om ordensregler hjelper når fulle beboere har med en gjeng venner på nachspiel.
– Er det mye bråk og festing i kvartalet?
– Man skulle tro det med 500 leiligheter og mye utleie, men jeg synes det er overraskende lite klager på bråk. Det skyldes nok ikke bare ordensreglene, men at de håndheves gjennom et effektivt samarbeid med Securitas. Vektere rykker ut hvis noen melder om bråk etter kl. 23. Styret får en rapport hvis det konstateres husbråk, og den festglade beboeren får et gebyr. Det pleier å hjelpe, og i hvert fall hvis samme beboer har fått gebyr et par ganger.
Vedtekter for næring
– Foruten mange boliger har dere store næringsarealer. Skaper det utfordringer?
– Det går som regel bra fordi vi har detaljerte vedtekter for næringsvirksomheten, blant annet om vedlikeholdsansvar og kostnadsfordeling. Men det er klart at næring ønsker å tjene mest mulig penger, og det hender at styret og næringsaktørene fortolker vedtektene ulikt. Slike problemstillinger kan være ressurskrevende for styret.
Har droppet Facebook
– Hvilke verktøy bruker dere for å kommunisere med beboerne?
– Vi har i praksis nedlagt Facebook-siden, og nå brukes bare Vibbo. Det er et genialt verktøy for et stort sameie som vårt. Info lagres på en oversiktlig måte, og du kan enkelt se historikk og kommunikasjon med ulike seksjoner. Tidligere har jeg brukt masse tid på å finne fram i gamle mailer og ulike kanaler. Styret har fortsatt en e-post, men vi oppfordrer beboerne til å bruke Vibbo hvis de vil ha raskere svar. Det har gitt markant nedgang i antall e-poster.
– Dette tror jeg utviklerne av Vibbo synes er hyggelig å høre.
– Jo, men det er sant. Jeg ville ikke vært styreleder hvis vi ikke hadde Vibbo, sier Pekka Salo i Ringnes Park Vest.