Hopp til innhold

Tid for å sjekke radon

Radonkartet for Norge gir kun indikasjoner på risiko for radon, derfor er det lurt å sjekke radonnivået i ditt boligselskap.

Portrett av Espen Nygård i Radonmannen AS.

Ingen ønsker radongass i boligen sin, men samtidig er det svært mange som ikke aner om de er utsatt. En av årsakene kan være at det er lagd et radonkart over Norge som viser områder med høy og lav risiko. Det er lett å tro at alt er trygt hvis du bor i et område med lav risiko.

Radonkartet misforstås

– Problemet er bare at kartet ikke sier noe om radonfaren i en bolig, hevder avdelingsleder Espen Nygård i Radonmannen AS.

Påstanden hans blir bekreftet på nettsiden til Norges geologiske undersøkelse (NGU). Godt skjult under «Om dataene» står det følgende: «Kartet kan ikke benyttes til å forutsi radonkonsentrasjonen i enkeltbygninger. Den eneste måten å få sikker kunnskap om radon i en bygning, er å gjennomføre en måling. Radon i inneluft avhenger ikke bare av geologiske forhold, men også av bygningens konstruksjon og drift, samt kvaliteten på radonforebyggende tiltak. Det er et regionalt kart, og er ikke ment til bruk på tomtenivå.»

– Kartet skal i hovedsak brukes til kommunal arealplanlegging, men det er nok mange privatpersoner som misforstår dette, sier Nygård.

Enkelt å måle

Det positive er at det er relativt enkelt og rimelig å måle radonnivået. Styret har ansvar for å få gjennomført tiltak hvis det er høye radonnivåer, på samme måte som styret må ta grep hvis det lekker fra taket. Dette følger av vedlikeholdsplikten som er beskrevet i lovene for borettslag og sameier.

– Vi anbefaler at styret tar initiativ til en samordnet måling av leilighetene. Det er særlig i boliger med bakkekontakt og i etasjen ovenfor det skal måles. Beboerne plasserer en liten sporfilm i to oppholdsrom som brukes mye, for eksempel stue og et soverom. Etter to måneder sendes sporfilmene til avlesing, og man får svar på om det er nødvendig å gjøre tiltak.

Les også: Derfor bør boligselskapet ha en vedlikeholdsplan

Espen Nygård i Radonmannen AS måler radon i en leilighet.

Espen Nygård i Radonmannen kan sjekke hvor radongassen kommer opp ved å bruke en sanntidsmåler. Da blir det enklere å gjennomføre målrettede tiltak, som å tette en sprekk i betonggulv.

Kostnader for tiltak

Det er tre hovedkategorier når du skal gjennomføre radontiltak: Det er enten tetting mot grunnen, ventilasjon i de berørte problemområdene, eller radonsug. Sistnevnte er den vanligste metoden, og kort fortalt er det en vifte montert på et rør fra grunnen som fører ut i friluft. På den måten strømmer det ikke opp jordluft og radon til kjelleren eller første etasje, noe som særlig skjer om vinteren da husene er oppvarmet og undertrykket er størst. Det er også grunnen til at radon måles i vinterhalvåret.

– Enkelte tror det er ekstremt dyrt å få gjort noe med radon, og derfor kvier de seg for å måle. Vi tar 25.000-30.000 kroner for installering av ett radonsug. Prisen avhenger av antall. Radonnivået og grunnflaten på bygningen avgjør hvor mange radonsug som er nødvendig. Det er vanlig med 1-4 stykker under en større boligblokk, forteller Nygård.

Farlig gass

Hva blir så gevinsten av å sikre seg mot radongass i et boligselskap? Da har styret oppfylt denne delen av vedlikeholdsansvaret, og ikke minst kan det spare liv. Det anslås at radon medvirker til omtrent 300 dødsfall i året. De fleste dødsfallene skyldes en samlet effekt av røyking og radon. Ifølge Kreftforeningen er det 3300 tilfeller av lungekreft årlig, og radon er en medvirkende årsak i 370 av disse tilfellene.

Les også: Vaktmesteren er styrets beste venn

Må måles i utleieboliger

Helsefaren har også bidratt til at det stilles krav til utleieboliger. Utleier skal kunne fremvise dokumentasjon på at radonnivåene er forsvarlige. Dokumentasjonen skal ikke registreres hos myndighetene, men den skal være tilgjengelig både for leietaker og ved et eventuelt tilsyn, ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Mer info ligger på DSA sin nettside.

Bestill radonmåling hos Radonmannen AS

Espen Nygård i Radonmannen AS peker mot en sprekk i et betonggulv.

Espen Nygård i Radonmannen AS viser fram en sprekk i et betonggulv i en kjeller. Radon kan potensielt sive opp gjennom sprekken.

  • Henrik Sørlie: Tekst
  • Pernille Münster: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler