– Det er imponerende at folk gidder å høre på
Programleder Marte Bratberg (32) liker å by på seg selv, og i podkasten Janka og Marte deler hun livets opp- og nedturer.
Marte Bratberg sitter på en kafé på Grünerløkka i Oslo og kikker ut på folkelivet. En dag i uka tar hun «pause» fra mammapermisjon – og i dag ble den brukt til innspilling av podkastepisode nummer 165. Podkasten, «Janka og Marte», startet hun sammen med Janka Polliani allerede i 2018, og den har siden da rukket å bli svært populær.
– Vi snakker om oss selv, om vennskap, drama, menn og livets opp- og nedturer. Det er imponerende at folk gidder å høre på, sier Bratberg og ler – noe hun ofte gjør gjennom hele intervjuet.
Siden juli 2020 har hun vært programleder i TV2s God Kveld Norge. Bratberg og Polliani fant hverandre i 2016 da de jobbet for TV2-programmet «Bli ny på 100 minutter», og var i hver sin livskrise.
Bratberg gikk gjennom et vanskelig samlivsbrudd. De delte også drømmen om å starte podkast.
– Jeg er stolt av at vi startet podkasten ved siden av andre jobber. Vi gjorde alt selv; kjøpte mikrofoner, satt hjemme hos meg og spilte inn, skaffet reklameinntekter og redigerte.
Konkurransen i podkast-markedet er hard. Men i 2018 var podkast fortsatt ganske nytt, noe Bratberg tror har gitt dem et fortrinn. Nå synes hun det er godt med mer ordnede forhold ved å være en del av Podimo, som tar seg av det praktiske. Marte og Janka trenger bare å gjøre det de liker best; å snakke.
Jeg likte egentlig veldig godt å være litt sånn «småkjent». Men etter Kompani Lauritzen opplevde jeg plutselig at jeg ble gjenkjent av så mange – overraskende nok selv bak munnbind.
Marte Bratberg
Et kjent fjes
Det var deltakelsen i første sesong av Kompani Lauritzen i 2019 som virkelig gjorde Bratberg til et kjent fjes for det norske folk.
– Jeg likte egentlig veldig godt å være litt sånn «småkjent». Men etter Kompani Lauritzen opplevde jeg plutselig at jeg ble gjenkjent av så mange – overraskende nok selv bak munnbind.
Hun er litt ambivalent når det kommer til det å føle seg observert. Spesielt på dårlige dager. Men å være med i Kompani Lauritzen ville hun ikke vært foruten. Hun kunne faktisk tenkt seg en runde to.
– Jeg er veldig sosial, og vi var en gjeng som var sammen hele tiden. Jeg tror egentlig at alle har godt av å være i en situasjon hvor du er utenfor komfortsonen. Noe av det beste var å kunne legge mobilen bort.
Hun overrasket både seg selv og seerne da hun spiste en hel fisk fra hode til hale – med innvoller.
– Jeg misforsto, jeg trodde alt måtte spises. De andre sløyet fisken og tok ut innvollene. Jeg grudde meg hele dagen, men skjønner jo i ettertid at folk synes det var god TV.
Les også: – Jeg vil vise at ballett ikke bare er for hvite
Deler ikke baby
For et år siden ble hun gravid, og med det dukket et nytt dilemma opp.
– Vi har bestemt oss for at sønnen vår ikke skal deles på noen som helst måte. Det er litt utfordrende, siden jeg merker jo litt at jeg lever av å dele hvem jeg er, og hva jeg gjør.
Og folk er nysgjerrige. Flere av Bratbergs 144.000 Instagram-følgerne har spurt hvorfor hun ikke deler navn og bilde av babyen.
«Mammapolitiet» har hun hørt lite fra. Så langt har hun bare fått én kommentar på et bilde der hun holdt et glass vin. «Hvordan kan du drikke vin når du ammer», sa vedkommende – som ikke en gang visste om hun ammet.
Følte seg hjemløs
Noen livskriser her og der, men mye synes å gå på skinner i Bratbergs liv. Hun mener selv at hun har hatt mye flaks. Hun klarte til og med å danse seg til en tredjeplass i «Skal vi danse».
Jeg vil si at jeg ikke bare var dårlig, men at jeg faktisk ikke kunne danse. Det at jeg kom så langt betyr at det er håp for alle, sier hun.
Men selv Bratbergs «happy-go-lucky»-holdning slet med å hamle opp med boligmarkedet i Oslo under pandemien. Det hjelper ikke å forsøke å kuppe leiligheten med en halv million ekstra, når andre byr 1,5 million over prisantydning. Etter ett års leting, kjøpte de et oppussingsobjekt på Grünerløkka.
«Når jeg blir lei meg for tiden, så blir jeg så sjukt lei meg» sa hun i en podkastepisode mens hun var høygravid og kjente seg hjemløs i leiligheten de lånte. Magen vokste, gravidhormonene spøkte og håndverkere kom ikke til avtalt tid. Og babyen kom tre uker for tidlig.
– Vannet gikk utrolig nok samme dag som rørleggeren satte på vannet i leiligheten. Heldigvis fikk vi god hjelp av foreldre og venner mens jeg var på sykehuset. Jeg er heldig som har så mange gode folk rundt meg. Det betyr alt, sier Bratberg.