– Vi jobber for å redde liv og lindre nød, uansett hvor i verden det er
I Sør-Sudan jobbet Erlend Grønningen i et område hvor ti prosent av alle barn døde før de fylte fem år. Årets TV-aksjon retter fokuset mot de glemte krisene.
- Tekst Veronika Søum
- Foto Hampus Lundgren
Han husker godt den lille jenta som kom til klinikken. Hun var åtte år, og lillesøsteren som satt på ryggen var to. Det var da Erlend Grønningen var på feltarbeid i Sør-Sudan. Storesøsteren hadde båret lillesøsteren i mange kilometer, uten at resten av familien visste om det.
– Da de kom fram hadde lillesøsteren nesten ikke røde blodlegemer igjen, det var under ti prosent av det vi skal ha. Hun fikk heldigvis malariamedisin og blod, og ble frisk. Hadde det ikke vært for storesøsteren, ville lillesøsteren dødd. Det møtet, å gå helt alene uten tillatelse fra foreldrene, det kommer jeg til å huske for alltid, sier Grønningen.
Han er overlege ved lungemedisinsk avdeling på Ullevål sykehus og styreleder i Leger Uten Grenser – en organisasjon som driver med humanitær nødhjelp og yter helsehjelp til folk som er i kriser over hele verden.
Verdens største dugnad
Organisasjonen jobber i mer enn 70 land, og har mer enn 40.000 ansatte globalt. De fleste er lokale leger og sykepleiere der krisene er.
Pengene fra TV-aksjonen skal brukes til å forebygge epidemier og behandle sykdommer i Bangladesh, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone.
– Vi har valgt å rette fokus mot glemte kriser. I det norske mediebildet er det bare plass til en krise, og nå er det Ukraina. Det som kjennetegner alle disse landene er at krisene deres glir under radaren og har pågått i mange år, uten at politikerne har evnet å løse de politiske problemene. Da oppstår humanitære kriser, forklarer Grønningen.
Ønsker du å bidra til årets TV-aksjon? Se hvordan du kan hjelpe her →
– Vi har en annen definisjon av hvem som angår oss
I Sør-Sudan har han jobbet i et område hvor ti prosent av alle barn døde før de fylte fem år, og to prosent av alle gravide døde.
– Det fantes ikke noe legetilbud annet enn oss. Du går gjennom dramatiske ting som du ikke vil oppleve gjennom flere liv i Norge: Kvinner som dør i barsel og barn som mister livet altfor tidlig. Likevel kjenner du også på den utrolige betydningen av jobben vi gjør når vi har mulighet til å hjelpe.
Tilgang til antibiotika, malariamedisin, trygg fødselshjelp og intravenøs væske til små barn med diaré er blant det som skal til for å hjelpe når humanitære kriser oppstår.
– Når det er krise i nabolaget, enten det er brann eller jordskjelv, strømmer naboene til for å hjelpe. Vi i Leger Uten Grenser har en annen definisjon av hvem som angår oss. Vi jobber for å redde liv og lindre nød, uansett hvor i verden det er.