Barn av brettet
Fra forbudte ramper i skogen til egne skatehaller. I høysesongen stikker over hundre skatere daglig innom Oslo Skatehall.
– Mammaen min holder meg alltid når jeg skal droppe.
Ada er bare sju år gammel, men allerede dreven på skateboard. Denne oktoberdagen er det skatecamp i Oslo Skatehall, og hun har allerede lært å hoppe fra en stor boks og kjøre ned trapper. Det er krevende, men hun liker å kjenne at hun blir varm der hun ruller rundt i hallen. Og, hun har fått en ny venn med talent for skatetriks:
– Jeg har klart noen ollier, sier den ti år gamle skate-entusiasten Ilja ved Adas side.
Ilja har følgende oppsummering av livet på brett:
– Basically … det er gøy.
Hallen åpnet på Voldsløkka i 2017, og ifølge daglig leder Stian Linnes har den sjelden under hundre daglige besøkende nå i høysesongen.
– Den anerkjennelsen skateboard har fått nå er veldig kult for en eldre rev som meg.
Selv om skatehallen har noen ansatte, er mye av aktiviteten preget av dugnad. Prisene holdes lave, og for dem med økonomiske utfordringer finnes egne løsninger.
For å få råd til vedlikehold og oppgraderinger søker Linnes ofte støtteordninger. Da den minste rampen i hallen trengte nye plater var det OBOS gir tilbake han søkte – og fikk midler av.
– Nå er den strøken, i stedet for at ungene kjører på slitte plater.
Ønsker ditt lag eller din forening støtte? Her kan dere søke →
Fra forbud til folkesport
Selv vokste Linnes opp som skater på 80-tallet, da skateboard var forbudt og det kunne vanke både bøter og inndragning av utstyr. Linnes og vennene tok med trippel matpakke og halvannen liter saft inn i skogen, hvor den hemmelige rampen deres sto.
Kontrasten til å drive en arkitekttegnet skatehall i samarbeid med kommunen er temmelig skarp.
– Det er ikke noen vits å mase på dem som kommer hit om at det var vanskeligere før, for de er født og oppvokst med dette fantastiske anlegget.
Skatemiljøet er selvdrevet, og har lenge stått som et alternativ til den mer organiserte idretten. Tonen i miljøet er inkluderende og raus, noe Linnes merker godt i hallen. Han gjenkjenner gleden fra egen oppvekst hos ungene som dukker opp i skatehallen etter skoletid og henger rundt til sent på kveld.
– Her heier vi på hverandre uavhengig av kjønn, alder og nivå. Det er en individuell aktivitet hvor alle er på lag.
Klart for ny runde med OBOS gir tilbake
Hvert år deler vi ut inntil 10 prosent av årsresultatet til samfunnsnyttige formål, og deler av denne støtten er søknadsbasert.
Nå er det klart for en ny runde med OBOS gir tilbake, hvor lag og foreninger kan søke om støtte om midler til alle typer arrangementer og initiativ. Det kan søkes om midler for alle typer arrangementer og initiativ, men tiltak rettet mot barn og unge blir prioritert.
– Nå oppfordrer vi OBOS-medlemmer til å komme på banen og tipse ildsjeler, lag og foreninger om å søke midler til det de brenner for, sier sponsorsjef i OBOS, Rasmus Aarflot.
Søknadsfristen er 15. oktober 2024.