Sterkere sammen
For å motvirke frafall i jentefotballen samler Union Bærum Kvinner spillere fra fire rivaliserende klubber. Resultatet er bedre treninger, flere venner og mer moro på fotballbanen.
– Vi har blitt kjent med hverandre veldig fort, så det har vært enkelt å komme seg inn i sammenslåingen, forteller Alise Skaugstad (16) om hverdagen i Union Bærum Kvinner.
Sammen med Othilie Bjørklund (16), Hedda Hartmann (15) og resten av lagvenninnene leker hun med lærkula ute i duskregnet. Trenerne roper ut noen instruksjoner underveis, «Fot gjennom ball», «skikkelige tilslag»!
Jentene er samlet på trening som ett lag, men det er ikke lenge siden de var rivaler på banen.
– Verken jeg, Othilie eller Alise kjente hverandre fra før, vi spilte alle på ulike lag, eksemplifiserer Hedda.
At det var en overgang å gå fra fire ulike klubber til å bli én samlet gjeng, er de tre jentene enige om. Men de er alle klare på at det var det riktige steget å ta, både for fotballen og det sosiale.
Jo flere, desto bedre
– Der jeg spilte før glapp oppmøtet, og vi var kun 10-15 stykker på trening. Det er jo litt tynt, fortsetter Hedda.
Othilie og Alise meddeler at det ikke var like kritisk i klubbene de spilte i, men at lagene likevel ble innlemmet i UBK. Sammenslåingen skulle nemlig også være forebyggende og komme tøffe tider i forkjøpet.
– Det var et ganske bra oppmøte hos oss egentlig, men klubben tenkte framover i tid, at folk kom til å slutte på grunn av skole og slikt, utdyper Alise.
På jenter-17 laget til UBK tåler de derimot om folk skulle falle fra. De er hele 45 personer i gruppa, gjort opp av spillere fra Bærum Sportsklubb, Bærum Verk Hauger, Jardar og Lommedalen.
Union Bærum Kvinner har fått støtte fra OBOS gir tilbake.
Othilie påpeker at flere personer på trening også gir bedre treninger. Med et så stort antall spillere kan trenerne differensiere økta etter nivå, og tilpasse øvelsene deretter.
– De setter da opp skikkelige øvelser de ulike gruppene rullerer på. Det gir en god kvalitet på øktene våre, som igjen gir bedre prestasjoner i kamp.
Et planlagt samarbeid
Et par meter unna treningen, på trenerbenken godt skjermet fra elementene, sitter arkitekten bak det hele.
– I dag er vi faktisk ganske få på trening, begynner Jostein Djupvik mens de 23 oppmøtte spillerne piler rundt ute på Rud kunstgressbane.
Styrene i de fire nevnte Bærumsklubbene innledet samtaler på forsommeren i 2023. Målet var å skape et styrket tilbud til fotballjentene i området ved å slå klubbene sammen til én styrket enhet. Alt er nemlig ikke rosenrødt i jentefotballen.
– Det er kun halvparten så mange jenter som spiller fotball i forhold til gutter, og klubbstrukturen er tilpasset guttene. For jentene blir det ofte for få personer på både trening og kamp, forklarer han.
I forlengelsen blir det færre foreldre som stiller opp som frivillige, og det blir vanskeligere å finne trenere som vil være med.
Klubben blir til
Med det som bakteppe kom Jostein og andre foreldre fram til at de ville å få til en sammenslåing. De ble enige om at det ville bli et mye bedre tilbud for jentene i de fire klubbene. Litt utpå høsten, den 30. oktober, ble Union Bærum Kvinner offisielt stiftet.
Han understreker at dette strengt tatt ikke er en egen klubb, men et «klubbsamarbeid». Innledningsvis var noen foreldre skeptiske til samarbeidet, men på det jevne har løsningen blitt godt mottatt av både lokalmiljø og spillere.
– Og det synes først og fremst på det gode oppmøtet vi har på treninger og kamper. Her har vi fått et løft og klart å skape et stabilt, godt lag, forteller Jostein.
Per nå har UBK lag i to aldersklasser: Jenter-17 og senior. Jenter-17 består av tre lag, hvor to er i førstedivisjon og ett er i tredjedivisjon. Seniorgruppa består av to lag, ett i fjerdedivisjon og ett i femtedivisjon.
Jostein tilføyer at klubbsamarbeidet senere vil utvides med lag i flere aldersgrupper.
Vi har en tanke om at vi må ha hele stigen, ha lag i alle årsklasser. Det klarte vi ikke det første året, men det kommer. Vi vil få inn jenter-13, jenter-14, jenter-15, og kvinner-19 også.
Jostein Djupvik
Samme drakt, samme venner
Ute under regndråpene igjen fortsetter jenter-17 med treningen sin. De har nå gått fra en pasningsøvelse til en form for «possessionspill» hvor de skal avansere ballen gjennom ledd. Overblikk og pasningskvalitet er nøkkelordene.
Innimellom sekvensene virker det som jentene har det gøy med hverandre. Det er visst ikke bare det fotballfaglige som blir bedre med flere på trening.
– Det beste med å spille på UBK er det sosiale, som har blitt så bra. Vi har blitt et lag, vi kan snakke med alle uten å tenke, «shit her er jeg ikke velkommen», sier Othilie.
Hun får støtte fra Alise, som framhever at både trenere og spillere har vært flinke til å inkludere hverandre. For å blande gruppa og bli kjent med spillerne, valgte trenerne for eksempel å vente med nivådelt trening i starten slik at alle fikk spille sammen.
– Så når folk fra gamlelaget ditt ikke kom på en trening var det lett å gå til andre for å få seg nye venner, fortsetter Alise.
Som et offisielt prov på at jentene fra de fire ulike klubbene er én etter sammenslåingen, fikk UBK også sin egen drakt til sin første sesongstart. Det skulle vise seg å være viktig for både lagfølelsen og det sosiale samholdet.
– I starten av sammenslåingen var vi en gjeng fra Bærum sportsklubb, en fra Bærums Verk Hauger, en fra Lommedalen og slikt. Det var et tydelig skille med ulike farger på treningsjakkene, men nå er vi en samlet gjeng, forteller Hedda i den lyseblå drakten som ikke er helt ulik den Haaland bruker når han bøtter inn mål.
– Å jobbe med folk jeg liker er givende
Hedda og de andre jentene blir instruert av assistenttrener og navnesøster Hedda Holck Haavardsen (18), som kombinerer assistentrollen med å selv spille for A-laget til UBK.
– Det er jo greit å ha en jentetrener når det er jenter som spiller her. Er det noe de tenker på kan de komme og si det til meg, meddeler Hedda.
Hun har hovedsansvaret for tredjelaget til jenter-17, men er med på hver trening med hele gruppa. Å være trener for jenter som kun er to år yngre enn seg selv, synes Hedda bare er gøy.
– Det er klart det er positive og negative sider med det, men jeg synes det går veldig fint. Jentene forstår meg godt, så jeg har en veldig god relasjon til dem. Å jobbe med folk jeg liker er givende, smiler hun.
For Hedda, som for de andre, var det en overgang med sammenslåingen mellom de fire klubbene. Hun var imidlertid positivt innstilt fra starten av, og skjønte fort at fotballtilbudet ville bli styrket av et samarbeid.
Før spilte jeg i Bærum Sportsklubb, men vi hadde ikke nok spillere på treningene. Vi måtte hente jenter fra yngre årskull for å stille til kamp. Her er vi såpass mange at vi tåler at folk faller fra eller blir skada.
Hedda Holck Haavardsen
Og det er avgjørende, for noen vil alltid falle fra, påpeker hun. Noen skal i militæret, andre må flytte på grunn av jobb og enkelte blir rett og slett lei.
Å da fortsatt ha noe å gå til er avgjørende.
– For meg er fotball kjempeviktig, så det er veldig bra med et tilbud som det vi har. Det er gøy å ha et fotballag med andre venner man ikke ser hele tida på skolen og slikt. Sosialt fungerer det veldig bra på damelaget også, selv om vi kommer fra ulike lag, forklarer Hedda.
Les også: Sponset utstyr og luftige svev for barna i Kollenhopp
En storfornøyd hovedtrener
Etter treningen trasker Fahed Sobhieh over matta i en mørk og ikke minst klissvåt jakke. Det er han som leder og administrerer treningene til jenter-17 i UBK.
Fahed stiller seg bak budskapet til jentene, og er positivt innstilt til sammenslåingen han er hovedtrener for.
– Jeg synes dette er helt topp, det var derfor jeg ville være med på prosjektet. Å ta vare på en så stor og ivrig jentegjeng, å få være en del at dette er bare helt herlig, sier han.
Fahed poengterer at dette klubbsamarbeidet ikke er unikt, og at andre lag også har slått seg sammen for å styrke fotballtilbudet. Det er et nyttig virkemiddel for å berge jentefotballen, tror han.
Og med en gruppe på 45 spillere under seg er det tydelig at han, Jostein og jentene i Union Bærum Kvinner har nytt godt av sammenslåingen.