Fra Royal Albert Hall til Sandsli
Siri lette lenge etter et hjem som passet henne, tre tenåringsgutter og barytonen. Den nye leiligheten på Sandsli er ikke bare et hjem, men også et øvingslokale.
Myke krøller duver over notestativet, og Edward Gregsons «The World Rejoicing» flommer ut i leiligheten. Brass-NM i Grieghallen nærmer seg, og ingen skal beskylde Siri Smith for å la barytonhornet støve ned.
– Like før NM øver vi hver dag, smiler 46-åringen.
Dagen før kom hun hjem fra øvingshelg på Tysnes. Også den lyse, romslige stuen i Sandsliåsen blir brukt som øvingslokale.
– Heldigvis har jeg en kollega i etasjen over. Hun sa at det bare er koselig med øving. Om hun fremdeles mener det, vet jeg ikke.
Hva andre naboer tenker, vet hun ikke.
– Så lenger de ikke ringer på, går det vel fint.
Utsikt til Siljustøl
To år har gått siden Siri Smith flyttet inn i den 86 kvadratmeter store leiligheten. Like utenfor kjøkkenvinduet kan hun se siste byggetrinn av Sandsliåsen bli ferdig. Er det ikke altfor mye bergensvær utenfor stuevinduet, kan hun se helt til Siljustøl, Harald Sæveruds komponisthjem.
Med tre gutter på skole i nærheten, og Bybanen noen minutter unna, var Sandsli et naturlig valg.
– Jeg så på mye av det som ble bygget, men de hadde ikke fire soverom, slik jeg ville ha. Det fikk jeg for så vidt ikke her heller, så to av guttene må dele rom. Men det går greit, bedyrer mor.
– Så jeg kikket på dette prosjektet, og tenkte at det var ganske fint. Naturen er beholdt, og byggene er ikke så påtrengende. Det virket trivelig.
Sjekk ut boligene i Sandsliåsen →
Ompa til du dør
Kanskje har du aldri hørt om trebarnsmoren på Sandsli, men du har definitivt hørt henne. Smith spiller baryton på «Ompa til du dør»-albumet.
– Han jeg var gift med, kjente kontrabassisten i Kaizers Orchestra. De skulle lage plate, og trengte et slags østeuropeisk skrangleorkester. Om vi ville være med?
Joda. Smith og tre andre fra Eikanger-Bjørsvik dukket opp i studio. Der fikk de beskjed om å gjøre det motsatte av det de har øvd på hele livet – å ikke være dyktige.
– Vi spilte på flere spor på “Ompa til du dør”-albumet, mens Kaizers lå i sofaen og slappet av. Vi ante ikke at det skulle bli så stort.
– Har beholdt naturen
– Vi har klart å få 288 leiligheter spredt på et større område, og beholdt naturen. Det ligger veldig fint til, sier prosjektleder Roger Wilhelmsen Wiksnes i OBOS Nye Hjem.
I disse dager ferdigstilles de siste fire blokkene i prosjektet, som har vært nominert til Bergen kommunes arkitekturpris.
Wiksnes lister opp flere årsaker til at utbyggingen er så godt mottatt: Naturskjønne omgivelser, sentral beliggenhet på Sandsli, og at buss, Bybanen og arbeidsplasser ligger like noen minutters gange gjennom skogholtet. Og at Sandsliåsen er en tunbebyggelse, med lave blokker, god plass mellom blokkene og få leiligheter per blokk.
– Alle har sin egen inngang. Det setter mange pris på, ikke minst dem som kommer fra enebolig!
Kontroll på kontinentet
I dag jobber Siri Smith som klima- og bærekraftkoordinator for Høgskulen på Vestlandet. I tillegg er hun leder av Bjørsvik Brass, oldboys-laget til Eikanger-Bjørsvik. Med sistnevnte har hun vunnet brass-NM, og landet en annenplass i EM. Den bergensbosatte stavangerkvinnen har til og med spilt i Royal Albert Hall.
– Et skotsk brassband trengte vikar, og ringte meg. En stor opplevelse! Det er mye historisk sus i de gangene der.
– Trives veldig godt
Med jobb, øving og tre tenåringssønner er det travle dager. At hun ville ha en helt ny leilighet, var for å slippe å tenke på vedlikehold.
Den nye boligen skulle være på bakkeplan, for å ha nærkontakt med gresset.
– Om sommeren flommer morgensolen inn det store stuevinduet, som for å si god morgen. Jeg trives veldig godt her, sier hun.
– Det er rolig, og kort vei til Bybanen, som stopper rett utenfor arbeidsplassen min. Det er perfekt.
Klar for comeback
Og enda travlere skal det bli, hvis Siri Smith får det som hun vil.
– Nå skal Kaizers ha reunion, så jeg skrev en melding til dem om at hvis de trenger oss på scenen, så stiller vi, sier hun.
– Det hadde vært knallgøy!