Urbane Fornebu tar form:
– Utviklingen har vært fantastisk
Fornebu, et av Nord-Europas største byutviklingsprosjekter, blir stadig mer urbant. Det sørger områdets egne innbyggere for.
- Tekst Jonas Wikborg
- Foto Benjamin Ward
Fornebus lokale ildsjeler
Allerede nå fungerer Punkt som en møteplass for menneskene på Fornebu, og spesielt i helgene kryr det av mennesker på stedet. Det skyldes i stor grad driftige ildsjeler med en gründerspire i magen, og flere av dem holder også til på Fornebu selv.
– Jeg jobber her og bor der, sier Magnus Parmann, og peker mot boligblokkene et par hundre meter bort.
Her driver Parmann konseptet Seeds, en plantebasert kafé med fokus på kortreist mat. Blant annet får Seeds mange av sine grønnsaker levert fra åkeren til U.reist, et prosjekt vi kommer tilbake til lenger ned.
– Vi prøver å skape California-vibber, har surfebrett langs veggen og gode, plantebaserte burgere og pokebowler, sier Parmann, som selv er aktiv i kite-miljøet.
– Det er faktisk en bra kite-plass på Snarøya, og hele området har rett og slett blitt utrolig fint. Da er det også veldig gøy å få lov til å være med på reisen med Seeds, sier han.
Les også: Fornebu blir et av Norges mest klimavennlige boligområder →
– For meg er Fornebu som hjemme
På Punkt finner vi også kolonialen Fersken.
Mehrdad Kaghazian, med persisk bakgrunn, ønsker at folk skal føle at de er i et annet land når de trår over listene til hans butikk. Innenfor finner man varer fra nesten hele verden, men de har også et veldig fokus på lokale, norske produkter.
– Vi vil ikke legge begrensninger på utvalget, men la kunden selv velge om de vil ha økologisk eller ikke. Og vi ønsker å skape noe annerledes, noe spennende. Når kundene kommer inn, skal de føle at de er i Syden, sier han.
I likhet med de to ovenfornevnte er han full av begeistring over utviklingen på Fornebu, der han tidligere var ansatt ved flyplassen og deretter har bodd siden 2009.
Eget samdyrkelag på U.Reist
Her har du også muligheten til å dyrke din egen mat. Det krever riktignok litt større plass enn en container eller to, men over gaten, fortsatt på den gamle flystripen, finner vi en større åker.
På den er bybonde Anna Karlsson i full sving for Fornebu Samdyrkelag, et konsept ledet av U.reist, der Felleskjøpet er majoritetseier.
– Her drifter vi et urbant andelslandbruk, og 150 personer som kan være med på å høste grønnsaker rett fra åkeren hele sesongen. Vi gjennomfører også en del kurs og sosiale arrangementer, så vi dyrker ikke bare mat, men også fellesskapet på Fornebu, sier hun.
På sikt skal tomten bli til boliger, men det er ikke slik erfaringen fra Fornebu Samdyrkelag forsvinner av den grunn. Modellen skal integreres inn i forskjellige boligprosjekter, slik at det grønne fellesskapet kan videreføres.
Punkt satser på ungdommen
Punkt er ikke bare et sted for mat. Stedet er et fint møtested for barselgrupper, og vis-à-vis ligger en barnehage. Men også ungdommen har et unikt tilbud ved stedet:
Fritidsklubben Punkt Yung er et samarbeidsprosjekt mellom Obos, Fornebupiloten og Bærum kommune, og barnevernspedagog Pål Carter Talleraas viser oss velvillig rundt.
– Vi ønsker å skape et tilbud for de 20 prosentene som ikke driver med idrett, sier han.
Det har de så absolutt klart. Punkt Yungs containere inneholder et gamingrom der PC-ene er bygget fra scratch av ungdommen, en 3D-printer de kan leke seg med, et oppholdsrom der man også kan lage mat, men også et større dansestudio og et eget musikkstudio.
Man kan også trykke sine egne t-skjorter eller drive med kunst, som maling og spray-paint. Utenfor har de dessuten en egen rampe til skate og scoot.
– Vi har veldig mange prosjekter på gang, men det er ungdommen som må være drivkraften. Ønsker de å slappe av, så skal de også få lov til det også, sier Talleraas.