Hopp til innhold
Område
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Område
  4. Rom for livet i Bølgelengden

Rom for livet i Bølgelengden

På Lambertseter skal OBOS bygge for deg som ønsker et trygt og godt hjem – så du kan bo hjemme lenger.

Bilde av en kvinne som står ved et tre i solen

– Vi vet at eldrebølgen kommer til å slå over oss, og at det blir flere som ønsker – og må – bo hjemme lenger. For å møte behovet blir det viktig å både tenke og bygge annerledes framover, sier Trine Hauglund Overgård.

Hun er prosjektsjef på Bølgelengden på Lambertseter i Oslo, der det allerede er tatt grep. Her bygges nemlig 61 boliger for eldre, i et unikt konsept rettet spesielt mot dem som ønsker å bo hjemme lenger, eller som av ulike grunner ønsker selskap eller litt ekstra trygghet i hverdagen.

Babyboomerne

Fram mot 2040 blir det en betydelig økning av antall eldre i Norge. Det skyldes i hovedsak to ting; at vi lever lenger – og at generasjonene født under den store «babyboomen» etter andre verdenskrig har blitt godt voksne.

Bare i Oslo kommer andelen eldre over 67 år til å øke med 63 prosent mellom 2021 til 2040, ifølge statistikk fra SSB. Til sammenligning kommer aldersgruppene 0–19 år og 20–64 år kun til å øke med henholdsvis 2,74 prosent og 5 prosent i samme periode.

Les mer om Bølgelengden borettslag

Konseptet ble til fordi vi i OBOS ønsker å bygge boliger for alle medlemmene våre, også de eldste. Det har ikke blitt gjort før på denne måten, sier prosjektsjef Trine Hauglund Overgård.

Prosjektsjef Trine Hauglund Overgård

Foto av Trine Haugland Overgård, prosjektsjef på Bølgelengden på Lambertseter i Oslo

Et trygt og sosialt fellesskap

Konseptet i Bølgelengden utvikles i samarbeid med Diakonhjemmet Omsorg, og prosjektet ligger midt på Lambertseter, med kort vei til både matbutikk, T-bane, kjøpesenter, helsehus og turområder.

– Dette er ordinære leiligheter med god standard og private balkonger, men med litt ekstra tilrettelegging. De er tilpasset etter de eldres faktiske ønsker og behov, basert på flere innsiktsrunder og medvirkning, forteller Overgård.

Beboerne i Bølgelengden har blant annet tilgang på en husvert med helsefaglig bakgrunn som kan svare på spørsmål, hjelpe med praktiske ting og arrangere ulike aktiviteter. Alle leilighetene har også direkte tilknytning til felleslokalene i andre etasje, hvor det alltid er kaffe og te – og selskap. Her finner du bibliotek, kjøkken og utgang til flotte uteområder.

– Vi har lagt stor vekt på det sosiale aspektet, ettersom vi vet at sosiale relasjoner og gode naboer beriker og forlenger livet. Et godt fellesskap er veldig viktig for å ha det bra, sier Overgård.

Sjekk hvilke boliger vi har til salgs i Bølgelengden

Illustrasjon av fasade med røde balkonger i Bølgelengden borettslag på Lambertseter.

Boligene er blant annet tilrettelagt med lave dørterskler og enkel tilkobling av trygghetsalarm, men kommer uten håndtak på vegger og røde snorer for å unngå sykehjemspreg, etter de eldres egne ønsker.

Vurderes i flere prosjekter

I boligprosjekter som Bølgelengden kan beboerne bo mye lenger enn de ville gjort hjemme uten tilrettelegging. Det er også mulig å bestille tilleggstjenester, som hjemmehjelp, rengjøring og praktisk hjelp som innkjøp og følge til legen.

Det har vært stor interesse for boligene på Bølgelengden så langt, til tross for at prosjektet har vært i utvikling lenge og byggingen bare så vidt har startet. Konseptet vurderes nå på flere boligprosjekter, blant annet på Ulven og Vollebekk Torgkvartal i Oslo.

Jeg er overbevist om at dette blir en viktig del av boligutviklingen framover. I bunn og grunn sørger vi for at de eldste i samfunnet kan bo trygt, godt og lenger i eget hjem, sier prosjektsjefen.

Prosjektsjef Trine Hauglund Overgård

  • Ida Danielsen: Tekst
  • Julie Hrnčířová: Foto
  • Vismo APS: Illustrasjon

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler