Gullfamilien på Sandaker
Butikken har vært her helt siden åpningen på 70-tallet. I dag står tredje generasjon klar til å ta deg imot hos Gullsmed Engebretsen.
- Tekst Magnus Berg
- Foto Jan Tore Eriksen
- Video NewsLab
Møttes på skolebenken
Laila og Bjørn-Egil ble begge tidlig introdusert for faget. De traff hverandre for første gang på gullsmedlinja ved Elvebakken skole et par kilometer lenger sør i byen.
Ikke lenge etter at siste eksamen var unnagjort jobbet de side om side hos Bjørn med den hvite frakken, som på den tiden drev en bitteliten gullsmedbutikk i Pilestredet.
– Det ble etter hvert rimelig trangt med alle tre av oss inne i verkstedet, så da Bjørn fikk nyss i at OBOS så etter en gullsmed til det nye senteret her på Sandaker, var det som en gavepakke for oss.
Les også: Skredderens dramatiske reise →
Arvesølvet
Mye har endret seg siden Gullsmed Engebretsen flyttet inn i de splitter nye lokalene, både i gullsmedbransjen og på Sandaker Senter. I dag består de fleste av konkurrentene deres av store kjeder, og alle de andre butikkene som var med på åpningsfesten i 1976, er borte.
Inne hos familiebedriften er derimot ikke situasjonen så ulik. Nå er det Lailas og Bjørn-Egils datter Silje som sitter konsentrert og jobber ved arbeidsbenken innerst i lokalet.
– Det å drive en liten familiebedrift blir jo en livsstil, kan du si. Vi får i hvert fall tilbragt mye tid sammen! Datteren vår jobber som gullsmed på fulltid nå. Bjørn-Egil er jo her bestandig, mens jeg stepper inn når det er plass. Det er bare oss, ler Laila.
Selv om Silje har sust mellom beina til foreldrene siden hun var liten, og fått gyllen erfaring inn med morsmelken, var det ingen selvfølge at hun også skulle ende opp som gullsmed.
– Det var vel søm og tekstilarbeid som var mest interessant i oppveksten, men det er klart at vi har sneket inn litt påvirkning og kanskje gitt noen dytt i den retningen, forteller Laila med et smil.
Hva som skjer med familiebedriften den dagen Laila og Bjørn-Egil bestemmer seg for å legge ned lupen og pensjonere seg, er enda uavklart. Likevel er det ingen grunn til bekymring, betrygger Laila.
– Vi har ikke tenkt til å flytte på oss med det aller første!
Les også: Tre «Holmlianere» om fortid, framtid og viktigheten av å høre til →
Travle dager i mai
Akkurat i dag sitter både Silje og Bjørn-Egil med hendene fulle på verkstedet. Sånn er det som regel på denne tiden av året.
– I tiden før 17. mai er det alltid mye å gjøre. Folk skal gjøre klart bunadssølv og har ofte andre ting som enten må pusses eller repareres før festdagene, sier Laila.
– I og med at vi ikke tilhører noen kjede som må sende inn ting til et sentrallager, kan vi ofte fikse ting litt raskere og til en ganske fornuftig pris.
Men skulle du være sent ute med sølvpussen, er det fremdeles gode muligheter til å få hjelpen du trenger hos Gullsmed Engebretsen.
– Er det noe som virkelig haster, kan vi som regel fikse det meste på dagen! roper Bjørn-Egil fra bakrommet.