![Bar- og restaurantsjef Elias Louis Wahl Sandvold står i døråpningen til Antidote Frysja.](https://mellom-husene.imgix.net/Byutvikling/Bylivet-mellom-husene/Frysja/obos-bladet-frysja-delikatesser-vinbar-nytt-nabolag-Elias-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&cs=srgb&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.4767&h=469&q=90&w=750&s=298042e2dca4ba6a508408e9cfe06b08 750w, https://mellom-husene.imgix.net/Byutvikling/Bylivet-mellom-husene/Frysja/obos-bladet-frysja-delikatesser-vinbar-nytt-nabolag-Elias-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&cs=srgb&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.4767&h=594&q=90&w=950&s=021decf6160da62c110f059145de9f8d 950w, https://mellom-husene.imgix.net/Byutvikling/Bylivet-mellom-husene/Frysja/obos-bladet-frysja-delikatesser-vinbar-nytt-nabolag-Elias-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&cs=srgb&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.4767&h=719&q=90&w=1150&s=96dd88e9e725dce710a8ef810e5f10a7 1150w, https://mellom-husene.imgix.net/Byutvikling/Bylivet-mellom-husene/Frysja/obos-bladet-frysja-delikatesser-vinbar-nytt-nabolag-Elias-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&cs=srgb&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.4767&h=844&q=90&w=1350&s=728359d96be64bf092ec8d65fd123753 1350w, https://mellom-husene.imgix.net/Byutvikling/Bylivet-mellom-husene/Frysja/obos-bladet-frysja-delikatesser-vinbar-nytt-nabolag-Elias-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&cs=srgb&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.4767&h=969&q=90&w=1550&s=e442e7bf3b677102b86f3ba19557f83f 1550w, https://mellom-husene.imgix.net/Byutvikling/Bylivet-mellom-husene/Frysja/obos-bladet-frysja-delikatesser-vinbar-nytt-nabolag-Elias-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&cs=srgb&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.4767&h=1094&q=90&w=1750&s=d87846e6975c78db3910cf9dce17a607 1750w, https://mellom-husene.imgix.net/Byutvikling/Bylivet-mellom-husene/Frysja/obos-bladet-frysja-delikatesser-vinbar-nytt-nabolag-Elias-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&cs=srgb&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.4767&h=1219&q=90&w=1950&s=551628027df9d86a7862701721280f0f 1950w, https://mellom-husene.imgix.net/Byutvikling/Bylivet-mellom-husene/Frysja/obos-bladet-frysja-delikatesser-vinbar-nytt-nabolag-Elias-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&cs=srgb&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.4767&h=1250&q=90&w=2000&s=4087346b3f3ec6c41a5254edd31de19d 2000w)
Der byen møter marka
Nå har det gamle industriområdet på Frysja blitt et ettertraktet nabolag. Bli bedre kjent med Frysjaparken.
– Frysjaparken ligger idyllisk til, og nærheten til byen og marka gjør at det er et attraktivt område. Vi er opptatt av at Frysja ikke bare skal være et godt sted å bo, men også et godt sted å leve. Derfor har vi lagt stor vekt på å utvikle bygulvet, forteller Kristoffer Sandstad Hansen, prosjektleder i Stor-Oslo Eiendom.
«Bygulv» er et ord som gjerne dukker opp i samtaler med utbyggere og arkitekter. «Det er på bygulvet at nabolagets identitet skapes», sies det, men hva betyr det, egentlig?
– Bygulvet er de opplevelsene og den atmosfæren vi umiddelbart sanser fra bakkeplan – i bygningenes første etasje. I et godt nabolag, er bygulvet åpent og inviterende, og det som skjer i området er koblet sammen med det som skjer på gateplan, sier Sandstad Hansen.
Fra industri til bolig
Frysjaparken er i ferd med å bli transformert fra et industriområde til et boligmiljø. Det krever en helhetlig tankegang.
– Vi jobber med utviklingen av bygulvet tidlig i prosessen, for da har vi større muligheter til å utforme næringslokaler og få gode aktører inn. Da kan vi skape en god miks av konsepter og tilbud som løfter hverandre. Her på Frysja kommer det blant annet en stor Meny-butikk, apotek, frisør, blomsterbutikk og en nabolagsrestaurant. Dette er tilbud vi tenker vil løfte nabolaget ytterligere, forteller han.
– Jeg ser for meg at det blir et yrende liv framover.
Et samlingspunkt i nabolaget
En aktør som allerede har etablert seg her, er Antidote Frysja. Den hyggelige og uformelle restauranten satser på råvarer av høy kvalitet, god vin og god service.
Elias Louis Wahl Sandvold er bar- og restaurantsjef på stedet som er et hybridkonsept med delikatesseutsalg og nabolagsrestaurant.
– Målet vårt er å gi folk en god opplevelse og å være et samlingspunkt i nabolaget, der gjestene våre kan nyte god mat og drikke. Vi har et fint og blandet klientell med både unge og nyetablerte, ungdom og eldre, og vi ble veldig godt tatt imot fra dag én. Det er spennende å følge utviklingen, forteller han.
– Frysja er et område i stor utvikling. Det er et naturskjønt område med marka like ved, samtidig som det er sentrumsnært. Det er rett og slett utrolig fint her, sier Elias.
Lokaler med lokalt håndverk
Antidote Frysja og Pitstop Kafé har samme eiere, og til tross for at det er to ulike konsepter, er det en rød tråd som går igjen; interiøret!
Designeren er Åse Ørjasæter, som står bak merkevaren By Bjørkheim, og har verksted, showroom og butikk rett over veien. De har fokus på naturmaterialer, og lager møbler og interiør av heltre, stein, marmor og terrazzo.
– Det har vært en drømmeoppgave å få være med og forme denne kafeen i samarbeid med eierne. Frysja har vært preget av kreativitet og skaperevne gjennom alle håndverksbedriftene som har holdt til her opp gjennom årene. Det liker jeg, sier Ørjasæter.
Les også: Slik har KOI Fargestudio forvandlet visningsleiligheten på Frysja →
«Nye Frysja»
Ørjasæter håper at det «nye Frysja» kan forene både kreativitet og skaperevne med liv og røre. At næringslokalene kan fylles av kvalitet og håndverk, både gjennom mat og produkter, og at boliger fylles av folk som verdsetter det.
Hun synes det er gøy å være med på denne spennende utviklingen, og hun tror at Frysja kan bli et fint møtepunkt med koselige kafeer, butikker og restauranter for både store og små.
– For å skape et levende nabolag på Frysja tror jeg på gode konsepter i næringslokalene, koselige uteområder med mye grønt, samt å binde den fine elven sammen med bydelen på en bra måte.