Et helt Romerike av bomuligheter
Grønt, rolig og romslig – med nærhet til det meste. Det er ikke tilfeldig at Romerike nå er stedet i Norge med høyest befolkningsvekst.
– Det er jo mange grunner til at jeg har blitt boende her.
Marte Skedsmo Robertsen titter ut over den splitter nye aktivitetsparken på Kløfta, som ligger badet i høstsol. Rundt henne er det akkurat passelig leven.
Førsteklassingene hennes fra Bakke skole dingler fra klatrestativer, boltrer seg i sandkasser og svinger fra husker. Sekkene deres står oppstilt som fargeklatter på den nystøpte betongen.
Her kjøpte hun bolig for fire år siden, etter å ha jobbet som lærer her i tretten år. Kanskje ikke så rart. Det er et rolig og grønt sted, kun en halvtime med tog fra Oslo.
– Jeg trives veldig godt, og jeg kjenner mange tilflyttere som har funnet seg til rette her, sier Marte.
– Folk kommer gjerne fra Oslo øst fordi de vil ha et større sted å bo, og nå begynner det å bli ganske mange boliger her.
Det spirer og gror både på Kløfta og i områdene rundt. Rett ved aktivitetsparken ligger Asper Hageby, et boligprosjekt med 290 leiligheter, mens Willersrudjordet en rusletur unna er en perlerad av eneboliger under oppføring.
Når OBOS Nye Hjem og OBOS Block Watne i disse dager fører opp nye boligprosjekter både her og i resten av Romerike, er det fordi distriktet opplever landets største befolkningsvekst. Statistisk Sentralbyrå (SSB) anslår at det blir 140 000 flere innbyggere her fram mot 2050. De fire kommunene med størst vekst ligger alle i Romerike.
OBOS bygger over et stort område som omfavner alt fra Kløfta, Rælingen og Nannestad til Lillestrøm, Jessheim og Lørenskog, men det finnes noen fellesnevnere:
Større plass, lavere priser, roligere miljø, gode oppvekstvilkår, nærhet til naturen og kort vei inn til Oslo med kollektivtransport. Uten at Oslo nødvendigvis trenger å være en faktor, spesielt for de med en aktiv livsstil, med interesse for idrett og naturopplevelser.
Se hva vi bygger på Romerike →
– Trenger ikke reise
Når Marte lister opp hvorfor hun liker seg på Kløfta, er det å ha tog i nærheten fint. Ikke minst for nærheten til Gardermoen.
– Har du glemt passet, så rekker du å stikke hjem og hente det.
Hun gliser litt og stikker en pekefinger i lufta.
– Det har faktisk skjedd, sier hun og ler.
Dessuten setter hun pris på Lily Country Club, en populær destinasjon for lokalbefolkningen. Hotellet er i gangavstand for de fleste på Kløfta, og kan skilte med både spa og golfbanen Miklagard. Med sine 18 hull spredd utover et bølgende landskap, er den rangert som en av de 20 beste banene i Europa.
Og for dem som ikke har dilla på golf, er det alltids restauranten Brasseriet på Lily, med fransk og norsk fokus.
– Vi trenger ikke reise inn til Oslo for å få gourmetmat, sier Marte.
– Det er bare å ta seg en sykkeltur. Jeg har også sykla dit og vært der på overnatting, bare for å få litt zen.
Ro for sjelen
Foruten nærskogene på Kløfta kan turgåere, mosjonister og syklister også nyte godt av den nærliggende Romeriksåsen med sine tallrike stier og trekledte bakketopper. En av dem som bruker området titt og ofte, er Pål Westgaard.
– Når jeg nå nærmer meg 60 år, har jeg lyst til å holde meg i form. Dette området er perfekt til både terrengsykling og jogging, sier han.
– Og det å ta med meg primusen ut og sette meg sammen med kona på Romeriksåsen, det er reinspikka sjelebot. Det å få ut alt stresset fra uka og komme meg ut i skog og mark, det er veldig viktig.
For tiden går 59-åringen med en drøm om å løpe Romeriksåsen på langs. Målet er å løpe fem mil på sju–åtte timer.
– Det spørs om hofter og knær holder. Eldstemann gjennomførte den, og han sa det var mye tøffere å løpe der enn da han ble nummer ni i triatlonet Norseman. Da tenkte jeg, søren heller, jeg skal prøve på det samme. Det er mitt hårete mål.
Skiløype rett ved døra
Pål er salgskonsulent for OBOS Block Watne og selv bosatt i kommunen, som ifølge tallene fra SSB opplever aller størst vekst i landet. Befolkningen i Nannestad er nemlig ventet å vokse med 40 prosent fram mot 2050.
Han rusler blant husene i boligfeltet Eltonåsen i Holter. Her har han på sett og vis vært med på å skape en liten bygd. Han har vært med fra tegnebordet til ferdig oppførte hus, med lekesykler og gressklippere og andre tegn på levd liv.
Mellom husene er det åpent og romslig. I nabolaget står det rognebærtrær og flere små lekeplasser. Et sted stikker en liten bakke opp, en lomme av trær med en bålplass i midten. Skogen er nærmeste nabo, og de grønne sedumtakene – velegnet til å ta unna regnet – er som en del av vegetasjonen.
– Her bevarer vi de grønne lungene sånn som de er, med store friområder hvor du har skog, tyttebærlyng og blåbærlyng. Det er kult.
Han peker ut et hus han solgte til sønnen, samt et annet han nesten kjøpte selv. Området er ennå i utvikling. Ned en skråning ligger det som blir både lekeplass og fordrøyningsmagasin for regnvann, og bak et gjerde ligger feltet som om et par år vil romme nye innflyttingsklare boliger.
En kort kjøretur unna er også Ramstadåsen, hvor pengene som rekker til en 50 kvadrats leilighet i Oslo kjapt kan sikre kjøpere et nybygd hus.
– Her kan man spenne på seg skiene rett utenfor døra, og så er skiløypa bare femti meter unna.
Nye Lørenskog
Vender du snuten innover mot Oslo, tetter det seg til uten å bli trangt. I Lillestrøm finner du OBOS-prosjektene Havretoppen på Kjeller og Kvarteret inne i byen. Et annet alternativ i spennet mellom by og natur, er den pågående transformasjonen av Lørenskog.
– Her kommer du til et område som er ganske ferdig, sier Christoffer Klungseth Aase i AF Eiendom.
Han er prosjektleder for boligprosjektet MIDT, som OBOS har bygget sammen med AF Eiendom. I fem år har han holdt i byggingen av 295 leiligheter, som nå ligger plantet midt på Skårersletta – det store satsingsområdet i Lørenskog. Den siste tiden har han sett folk flytte inn på rekke og rad.
– Jeg møter dem ved overlevering. Da står de utenfor med bilen full av møbler og skal endelig flytte inn. Dette er jo mennesker som kanskje har gledet seg i to–tre år, så det er veldig gøy.
Rundt ham gjør lubne humler unna den siste jobben med blomstene i blomsterkassene. Et steinkast nedi gata skinner fasaden til nyoppussede Triaden kjøpesenter.
Fra den felles takterrassen til MIDT kan han se hele sentrum. Utsikten viser et bugnende nærområde perfekt for aktive sjeler og dem som liker å bruke naturen mye.
Christoffer peker på flere av attraksjonene i nærområdet. Der borte er Losby gods med golfbanen sin, der er den lille sentrumsskogen ved bygdemuseet, der er marka, der er turområdene, og se der borte, der bygger de et tak over fotballstadion.
Og rett ved MIDT ligger den nye Skårerparken, hvor boltrerom og lekeapparater for de minste står side om side med gode sitteplasser, bordtennisbord og sjakkbrett. Christoffer tror området bare vil vokse videre, spesielt med tanke på at det også utredes T-banestopp her.
– Når det flytter så mange mennesker hit nå, utvides nok også tilbudene og aktivitetene betraktelig.
Les også: – Navnet MIDT er ikke tilfeldig
Lokalpatrioten
En som har fulgt framveksten av Lørenskog i mange tiår er Jan Kock. Han husker melkebutikken ved rundkjøringen. Han husker den andre melkebutikken også, på Losbyveien.
Siden da har det skjedd mye. Fra balkongen sin i åttende etasje av MIDT ser han arbeidere rulle ut stabler med gressmatter. Plassen i gårdsrommet går fra mørk jord til grønn plen i høyt tempo.
– Da vi flytta hit, bodde vi på landet. Nå føles det som om vi bor i en by.
Jan bodde i åttende etasje på Ammerud en gang i tida, men så flyttet han til et rekkehus her ute i 1977 for å oppdra to døtre med kona si. Nå som ungene er flytta ut og rekkehuset er solgt, har paret holdt seg på Lørenskog, men flytta opp i høyden igjen.
– Du har idrettsanlegg her, med fotball og håndball, og en hockeybane for de som driver med det.
Nærhet til Østmarka
Han er selv del av den siste kategorien. Tidlig på 80-tallet var han med og fikk bygget hall før han ble både trener og formann.
– Nå holder vi på med hockeyskole for småunger hver lørdag. Og gamle gubben er med og går ned på knea. Jeg klarer det ennå!
For Jan og de andre beboerne er det bare en kort rusletur forbi Kjenn skole, skateparken og Kjennhallen – et av flere idrettsanlegg i Lørenskog – før de er i Rådhusparken og ser ut over Langvannet. Nede ved brygga svømmer gjess og ender rundt blant starrplanter, takrørsiv og dunkjevle. Et stykke videre, langs den trekledte promenaden, starter skogen og stiene.
– Det er kort vei til skauen, slår Jan fast.
– Vi kan gå de samme turene nå som vi gjorde da vi bodde på Finstad. Det er veldig behagelig.