Hvis du skal slippe inn elektrikeren for å fikse internettet når du er i Syden, kan du bare sende nøkkelen på tekstmelding.
På kort tid har mobilnøkkel blitt en populær løsning. Når Alf Frøseth i OBOS skal forklare hvorfor, er det én ting som går igjen – hvor mye enklere hverdagen blir med en digital nøkkel.
Fra styret som har oversikt over akkurat hvem som har tilgang til garasjeanlegget, til beboeren som kan ta en løpetur uten å måtte legge nøkkelen i skoa, er det store fordeler når den tradisjonelle låsen får selskap av en app.
– Ikke minst slipper du det fysiske oppmøtet. Det er ikke sånn at noen i styret må ta hjemmekontor i flere dager for å slippe inn de som skal utbedre vannskaden i kjelleren.
På de godt over 5.000 fellesdørene hvor nøkkelen er installert, nærmer tallet på døråpninger seg nå sju millioner fordelt på nesten 70.000 unike brukere. Men hva innebærer det egentlig?
Slik fungerer nøkkelen
Mobilnøkkel er en digital nøkkel som lar deg låse opp dører i boligselskapet fra mobilen din. Nøklene er lagret i den brukervennlige appen Unloc, som lar tilkoblede dører raskt åpnes med et enkelt trykk på telefonen. Hvem som helst kan laste ned appen. På den måten kan nøklene enkelt bli delt med alt fra håndverkere til venner som skal låne leiligheten en helg.
– Installasjonen går ikke på bekostning av dagens lås. Det er fortsatt fullt mulig å bruke den tradisjonelle nøkkelen eller den gamle ringeklokka. Dette er altså et valgfritt supplement, påpeker Frøseth.
– Hvis telefonen går tom for strøm kan du fortsatt bruke nøkkelen. Dette er mer et forenklende verktøy.
Mobilnøkkel fungerer på alt fra garasjeporter, boder og oppganger, til leilighetsdører. Veien gjennom garasjen, fellesområder og inn til leiligheten kan dermed bli helt nøkkelfri.
Det er en fordel om dørene er koblet til strøm, for eksempel med et calling-anlegg, men det er også muligheter for å sette inn batterilås. Samtidig har OBOS valgt en veldig åpen app-løsning i Unloc. Derfor slipper du å holde styr på mange forskjellige apper, og kan i stedet ha alt samlet i én.
Styret kan enkelt bestille mobilnøkkel på fellesdører og garasje ved å fylle ut et bestillingsskjema på Styrerommet.
OBOS holder jevnlig webinarer med innføring i hva nøkkelen er, hvordan det fungerer og en kort introduksjon til kontrollsenteret og appen. Webinarene er gratis.
Det finnes store fordeler for styrearbeidet i borettslag og sameier om man velger denne løsningen, som at styret slipper å bestille opp nye nøkler til beboere. I stedet skjer styrets håndtering av digitale nøkler direkte på Styrerommet.
Dermed blir det enklere å holde styr på alle nøkkelknippene i sirkulasjon. Dette kan fort være en stor jobb hvis boligselskapet har ulike systemnøkler til inngangspartier, boder, søppelanlegg, fellesvaskeri, garasjer og mer.
– Om nøkkelsystemet er eldre enn ti år forsvinner patenten, og da kan hvem som helst lage kopier av dem hos låsesmeden på hjørnet, sier Frøseth.
– Med mobilnøkkel kan man derimot gå ned på dørnivå og se hvor mange nøkler som er i omløp. Om en beboer har mistet telefonen kan styret også trekke tilbake tilgangen.
Det er også mulig å få mobilnøkkel til private leilighetsdører, postkasser og hengelås i boden. På den måten kan behovet for ekstranøkler bli reduseret ytterligere.
Ikke minst er det penger å spare på å gå over til digitale nøkler. Prisene på å trykke opp en ny systemnøkkel varierer, men den ligger gjerne mellom 600 og 800 kroner per nøkkel.
Samtidig blir den mekaniske slitasjen på låsene i boligselskapet drastisk redusert. Utskifting og vedlikehold av slitte sylinderlåser kan for større borettslag utgjøre betydelige summer, så besparingen kan være merkbar.
Et sikrere hjem
Med mobilnøkkel kan styret enkelt se alle digitale nøkler og hvem som har tilgang hvor, inkludert delte nøkler. Når noen flytter blir eierskapet til nøkkelen rett og slett overført til den nye beboeren – helt enkelt. Styret kan også fjerne tilgang med ett tastetrykk.