Hopp til innhold
Et bygg som brenner slukkes av brannvesenet.

Brannvern: Hva er styrets ansvar?

Jul er høytid for brann, og det er mye styret kan gjøre allerede i dag.

Publisert:
onsdag 27. november 2024

Tekst: Oskar Bjørkum
Foto: Lars Magnus Hovtun

– Jeg er selv styreleder i et borettslag, og var ikke klar over ansvaret styrene hadde.

Niclas Bojarv er daglig leder i Norsk Brannvern. Han forteller at det er mange boligselskap som ikke er klar over hvilke lover og regler som gjelder for brannvern, og at det er tre enkle grep styrene kan gjøre allerede i dag for å få det mest fundamentale på plass.

– Det viktigste er å ha godkjent slokkeutstyr lett tilgjengelig i fellesarealene. Røykvarslere i hver leilighet er påbudt. Dette er også den billigste forsikringen mot brann. Til slutt, ha serviceavtale på disse, slik at utstyret alltid er vedlikeholdt hvis en nødsituasjon oppstår, sier Bojarv.

Les også: Vinterens sjekkliste

Hva er styrets ansvar?

Tora Vinje er advokat i OBOS, og forklarer at det er liten forskjell mellom sameier og borettslag når det gjelder styrets ansvar for brannvern.

I borettslag har styret ansvar for brannvern på hele eiendommen, inkludert brannvernutstyr i de enkelte boligene. I boligene har brukeren av hver enhet ansvar for løpende kontroll av utstyr som røykvarslere og slukningsapparat, og må melde fra til styret om feil.

I sameier har styret ansvar for alt som er felles. Dette gjelder også varslings- og slukningsanlegg inne i boligene, dersom det er koblede fellesanlegg. Seksjonseier er ansvarlig for enkeltstående brannvernsutstyr i seksjonen, men styret i sameiet er likevel pliktige til å ha et internkontrollsystem som omfatter også dette utstyret.

Årlige kontroller er som regel en del av HMS-arbeidet i styrene. Dette gjøres først og fremst i fellesarealene og på fellesanlegg. Noen styrer velger også å dele ut batterier til beboerne.

– Et godt råd er å være føre var, uansett hva som er pålagt. Det er aldri feil å minne beboere på at det er på tide å sjekke utstyret, og det er noe vi gjerne anbefaler at blir gjort i både borettslag og sameier, sier Vinje.

Bojarv i Norsk Brannvern er enig, og påpeker at det viktigste er at styrene har det fundamentale på plass.

– Visse gjør det veldig bra, men det er også mange som ikke bruker tid på det. Vi ønsker å hjelpe styrene, og har en visjon om at ingen skal gå bort i brann, forteller Bojarv.

Les også: Betaler dere for mye for renovasjon?

Et bygg som brenner slukkes av brannvesenet.Foto: Lars Magnus Hovtun

Hadde en stygg brann i fjor

Kurland borettslag på Furuset i Oslo har hatt regelmessige kontroller og brannverntiltak de siste årene. Likevel kan ulykken skje.

– Du vet aldri når det kan gå galt. Heldigvis hadde vi foretatt kontroll uken før, og naboene ble tidlig varslet av brannalarmen slik at brannvesenet kom raskt på stedet.

Guri Hellstrøm Pettersen er nestleder i styret i Kurland borettslag, og forteller at de tar brannsikkerhet på høyeste alvor.

– Brann er grusomme greier, og dessverre leser man ofte at folk omkommer. Om det oppstår brann i et rekkehus eller i en leilighet er det ikke bare fare for en selv, det er en fare for alle, sier Pettersen.

Hun sier at styret er nødt til å være upopulære noen ganger, og at det er viktigere å sørge for sikkerheten til beboerne.

– Vi har forbud mot å sette ting i gangene som kan blokkere rømningsveier eller er lett antennelige, og banker på døra hvis noen for eksempel setter sko i gangen. Ikke alle er begeistret over at vi er så involvert i det daglige, men sier vi ifra nok ganger slutter folk å utsette hverandre for farer.

Likevel opplever Kurland borettslag at tiltakene har en effekt, siden stadig flere beboere følger reglene.

– Hvert år har vi kontroll av røykvarslere i leiligheter og pulverapparater i fellesområdene, og det har vært en stor forbedring siden vi begynte. Da får alle et brev i postkassa, og vi setter opp et skriv på utgangsdøren i blokkene. I starten var det mange som ikke var hjemme for å slippe inn kontrolløren i leiligheten sin, mens i fjor var det bare ett avvik. Vi merker at folk skjønner alvoret.

Pettersen mener at man må ta hensyn til fellesskapet når man bor i et boligselskap, og at man må tenke at man påvirker flere enn bare seg selv.

– Dersom styret ikke tar brannvern på alvor, leker de med livet til folk, enkelt forklart. Dette er en jobb som styret også er pålagt, og skulle det skje noe, kommer man til å angre veldig, avslutter hun.

Les også: Åpne porten til framtidens garasje

Hva er godt brannvern?

Norsk Brannvern anbefaler at styrene sikrer godt brannvern gjennom god informasjon og opplæring av beboerne, jevnlige øvelser, vedlikehold av utstyr og etablering av internkontrollsystem. Risikoanalyser bør gjennomføres for å identifisere svakheter og iverksette mulige tiltak. I tillegg bør alt brannvernarbeid styrene gjør dokumenteres grundig.

For styrene som ønsker å komme enkelt og raskt i gang med brannvernarbeidet, er HMS-modulen på Styrerommet et nyttig verktøy.

– Hvis styret er usikre på noe, eller har andre spørsmål knyttet til brannvern, så er det bare å ta kontakt for en uforpliktende prat, sier Niclas Bojarv i Norsk Brannvern.

En person setter på et klistemerke på et brannslukkingsapparat.Foto: Norsk Brannvern

Rabattavtale med Norsk Brannvern

Som forvaltet av OBOS får dere spesialrabatter på brannsikkerhetstjenester fra Norsk Brannvern. Tjenestene inkluderer alt fra årlig kontroll av hver boenhet, til prosjektering og montering av avanserte brannalarmanlegg. Se info på Styrerommet under Leverandører og avtaler → OBOS Partnere.

1 av 1

Relaterte