Hopp til innhold
Nærbilde av skjeggkre

Skjeggkre-dom i Høyesterett

Høyesterett har bestemt at to boligkjøpere ikke får prisavslag etter å ha oppdaget skjeggkre.

Publisert:
torsdag 22. april 2021

For første gang har strid om skjeggkre kommet helt til Høyesterett, og dommen fra 26.mars fastslår at boligkjøperne ikke får prisavslag, slik de var tilkjent i lavere rettsinstanser.

Boligen ble kjøpt i Melhus kommune i Trøndelag i 2018. Kjøperne reklamerte etter å ha oppdaget skjeggkre. Gjennom et skadedyrfirma fikk selgerne rettet mangelen. Ut fra firmaets rapporter og de metoder som var brukt, måtte det legges til grunn at boligen var blitt fri for skjeggkre. Det var ikke «godtgjort» noe verdifall av boligen som følge av risikoen for at bestanden tar seg opp igjen, og det er da ikke grunnlag for prisavslag.

Kjøperne kunne heller ikke kreve prisavslag for de midlertidige bruksulempene de hadde hatt som følge av selgernes retting, ifølge dommen. Bekjempelsen av skjeggkreene hadde skjedd innen rimelig tid og uten urimelig ulempe for kjøperne, slik loven krever. Gjennom rettingen var balansen i kontrakten gjenopprettet, og det var ikke grunnlag for prisavslag for de nevnte ulempene.

– Dette betyr i praksis at skjeggkre – juridisk sett – har blitt som andre insekter. Det vil bli vanskeligere å få prisavslag med begrunnelse i mulig verdifall som følge av skjeggkre. Det henger også sammen med at bekjempingsmetodene har blitt langt bedre de siste årene, sier juridisk direktør Terje Sjøvold i OBOS.

Her er dommen fra Høyesterett.

Relaterte

To gutter spiser grillmat på en uteplass

Grilling på balkongen

Det fins ingen lover eller forskrifter som omhandler grilling på balkongen, og hverken borettslagsloven eller eierseksjonsloven sier noe om dette.