Hopp til innhold
Ei dame står i stuen sin og ser ut av vinduet.

Mange faktorer påvirker styrehonoraret

Årsmøtet bestemmer, men styret kan foreslå en sum. Hva bør vektlegges?

Tekst:
Henrik Sørlie
Publisert:
tirsdag 1. oktober 2024

Viktigheten av riktig honorar

Aleksander Svinddal Gripstad, fagansvarlig i OBOS Eiendomsforvaltning, understreker at det er styret selv som må vurdere hvilket honorarnivå de ønsker å foreslå for årsmøtet.

– Det er styrets arbeidsmengde og tidsbruk som bør være de avgjørende faktorene, ikke hva statistikken i denne artikkelen tilsier. Statistikken gir en indikasjon på gjennomsnittet, men bør ikke være grunnlag for hva som er riktig i det enkelte boligselskapet, sier Gripstad.

Påvirkende faktorer for styrehonorar

Arbeidsmengde og tidsbruk er blant de viktigste faktorene som spiller inn på størrelsen av styrehonoraret. Noen styrer har tradisjon for tilnærmet gratisarbeid, mens andre betaler godt. Enkelte øker honoraret i tråd med konsumprisindeksen, mens andre gir det samme beløpet år etter år.

Undersøkelser viser en tendens til at borettslag betaler mer enn sameier, og at snittet ligger høyere i Oslo enn i resten av landet. Det er også vanlig at styret får ekstra honorar i særlig arbeidskrevende år, som ved større rehabiliteringsprosjekter. Mange har også brukt tid på refinansiering av vedlikeholdslån for å holde utgiftene nede.

– Et aktivt og velfungerende styre kan enklere argumentere for økning i styrehonoraret.

Styret kan foreslå en sum, men det er opp til årsmøtet å fastsette honoraret, sier Ana Mervin, regnskapskonsulent i OBOS.

Hva fikk styrene betalt?

Mervin har analysert fordelingen av honoraret innad i styrene og erfart at det varierer. Det finnes ingen fastsatt regel for hvordan fordelingen skal gjøres.

– Normalt får styrelederen mest betalt, og resten av honoraret fordeles ofte likt mellom styremedlemmene. Samtidig er det mange som fordeler summen basert på hvilke oppgaver og hvor stor arbeidsmengde de ulike medlemmene har hatt, fortsetter Mervin.

Hun har sett på styrehonorarene til 3744 boligselskaper som forvaltes av OBOS.

Store forskjeller mellom boligselskapene

– Det er store forskjeller, men flertallet ligger et sted mellom 1100 og 2500 kroner per bolig for det totale styrehonoraret. Omtrent ti prosent ligger på 3100 kroner eller mer.

De minste boligselskapene får som regel mest per bolig, og snittet synker med økende antall boenheter. Det gis i snitt 2085 kroner per bolig for de som har 6–30 boenheter. For selskaper med flere enn 250 boliger, ligger snittet på 1192 kroner per bolig.

Tallene gjelder styrehonorar som ble utbetalt i 2023, og inkluderer kun honorar for styret – ikke for valgkomité eller andre grupper.

Relaterte

To personer samarbeider sammen om styrearbeid.

Spar tid i forberedelsene til årsmøtet

For en smidig gjennomføring av årsmøtet eller generalforsamlingen, vil vi sterkt anbefale styret å benytte årsmøtemodulen på Styrerommet. Denne funksjonaliteten er like effektiv enten møtet foregår fysisk, eller digitalt.