Hopp til innhold
Kjøpe bolig
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Kjøpe bolig
  4. Fra boligdrøm til drømmebolig

Fra boligdrøm til drømmebolig

Mange synes det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Vi har møtt tre som har oppnådd drømmen på ulike måter. Få deres beste tips.

Bilde av et par som sitter utenfor et byggeprosjekt på Ulven.

I en splitter ny fireromsleilighet på Ulven treffer vi kjærestene Ragnhild Roness (32) og Mikkel Tretterud (31).

Med litt oppsparte midler og foreldrene som medeiere, kjøpte Mikkel den 90 kvadratmeter store hjørneleiligheten for 4,9 millioner i 2018. Ingen typisk leilighet for førstegangskjøpere, men Mikkel hadde en plan som skulle vise seg å være smart.

Boligverdien steg med 1 million kroner før jeg hadde satt foten min i leiligheten. Nå har jeg fått taksert leiligheten til 7 millioner.

Som OBOS-medlem hadde Mikkel forkjøpsrett og valgte en stor leilighet med tre soverom.

– Det faktum at boligen er praktisk og har en god planløsning gjorde at jeg kunne leie ut to av soverommene til kompisene mine. Det gjorde det enklere og rimeligere for alle, forteller han.

– Jeg fikk inn litt ekstra penger for å betjene lånet og kompisene mine fikk større plass for pengene. Så her var det kollektiv i noen år før jeg traff Ragnhild, sier han og smiler.

Bilde av et par som holder hender mens de går tur i et nabolag med leilighetsblokker.

– Ulven er et område med et hyggelig bomiljø, og det er mye fokus på beboernes trivsel, forteller Ragnhild Roness og Mikkel Tretterud.

Investering for framtiden

Ragnhild bodde i en liten OBOS-leilighet på Rødtvet i et par år, og fikk også være med på prisveksten. Hun solgte leiligheten med god fortjeneste, og hadde med seg en god slant da hun flyttet inn i Mikkels leilighet. Hun betalte ned fellesgjelden på i Mikkels leilighet og sammen kjøpte de ut foreldrene hans. Nå eier de leiligheten sammen.

– At valget falt på Ulven, var tilfeldig, forteller Mikkel.

– Jeg kikket på forskjellige prospekter og tok en tur for å se på området. Ulven var først og fremst mye mer sentralt enn jeg trodde. Løren er bare noen minutter i gangavstand og det tar kun ni minutter med T-banen til Jernbanetorget. Det er allerede veldig fint her, og det skal bli enda bedre i framtiden.

Ragnhild er enig.

– Ulven er et område med et hyggelig bomiljø, og det er mye fokus på beboernes trivsel. Vi har et nabolagshus som vi kan leie til fest, prepperom for ski og sykkel, treningsrom og tilgang til en stor takterrasse. Jeg liker dessuten planene og tankene utbyggerne har for framtiden. Det bygges restauranter og butikker, og dette gir oss flere grunner til å bli i området.

Se hva vi bygger på Ulven i Oslo

Bilde av et par som går igjennom en mellomgang i et nabolag av leiligheter.

Mikkel anbefaler å se på ulike prospekter og ta en tur til området for å se på de ulike boligprosjektene. – Mange av stedene er mye nærmere sentrum enn du tror.

Bilde av en gul fasade av blokkbegyggelse.

I tillegg til sin fireromsleilighet, har Ragnhild og Mikkel boder i kjelleren og tilgang til en fin bakgård og stor felles takterrasse.

Oversiktsbilde av en byggeplass.

– Byggestøyen er stort sett på dagtid når vi likevel er på jobb, ellers er det jo bare å lukke vinduene som for øvrig er veldig bra, forteller paret.

– Om det er mye byggestøy? Byggestøyen er stort sett på dagtid når vi likevel er på jobb, ellers er det jo bare å lukke vinduene som for øvrig er veldig bra! De har doble glass og det er utrolig effektivt mot støy, sier Ragnhild og lukker igjen vinduet for å demonstrere.

– Hva er deres beste tips til de som skal inn på boligmarkedet?

– Det ser ikke ut som at boligmarkedet blir bedre, dessverre, så hvis du vil bo i Oslo så er det fornuftig å tenke langsiktig for å realisere boligdrømmen. Mitt beste tips er å kjøpe bolig så tidlig du klarer, gjerne før byggestart, så får du bli med på prisveksten, sier Ragnhild.

Mikkel anbefaler å se på prospekter og ta en tur til området for å se på de ulike boligprosjektene.

– Mange av stedene er mye nærmere sentrum enn du tror, og når du ser området med egne øyne får du også et inntrykk av hvordan det blir i framtiden. Også må du jo bli OBOS-medlem. Det koster 200 kroner i året og er en verdifull investering, sier Mikkel.

– Det er takket være medlemskapet at vi har denne leiligheten, og den er stor nok til at vi slipper å flytte dersom vi blir flere i familien, sier Ragnhild.

– Her kan vi bo.

Ta en titt på våre nyboliger

Bilde av et par som sitter i sofaen sin i en leilighet.

– Jeg liker planene og tankene utbyggerne har for framtiden. Det bygges restauranter og butikker, og dette gir oss flere grunner til å bli i området, sier Ragnhild Roness.

God investering i nytt nabolag

– Jeg er helt enig, både i at OBOS-medlemskapet er gull og at det viktigste steget på boligreisen er å komme seg inn på boligmarkedet, sier Ingunn Randa.

Hun er konserndirektør i Boligutvikling Storby i OBOS og hun ser at de tradisjonelle boligreisene ofte starter i det små.

– De fleste boligreiser starter med en ettroms- eller toromsleilighet, så kjøper man seg kanskje en litt større bolig når man får en partner, og en familieleilighet, et rekkehus eller en enebolig når man får familie og barn.

– Vi vet at mange unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet i pressområder, og vi ser nå at mange starter boligreisen sin i såkalte transformasjonsområder – altså områder som er under utbygging, forteller Ingunn.

Ulven, Løren, Frysja og Vollebekk er typiske transformasjonsområder. Disse tidligere industriområdene er nå i ferd med å bli boligområder med grønne lunger og hyggelige nabolag. Det å komme tidlig inn i et nytt område, kan vise seg å være en god investering, mener Ingunn Randa.

Vi kan jo ikke love en prisoppgang, men vi ser at boliger i områder som for eksempel Løren, har blitt kjempepopulære og økt i verdi.

– Det kan være vanskelig å se for seg hvor fint det kan bli i framtiden når områdene fremstår som grå og triste, men nå ser vi at grå asfalt og industri viker for nye nabolag, hager og parker. Når folk ser denne utviklingen så øker også prisene, så om man klarer å leve med noe støy og støv i en periode, kan det være en god investering.

Bilde av en kvinne med kort brunt hår som står foran noen leiligheter med grønn og gul fasade.

Ingunn Randa, konserndirektør i Boligutvikling storby i OBOS.

Fra Tønsberg til toppen av Ekeberg

En annen som har erfart at litt risiko, mye teft og en god dose flaks, på sikt kan gi deg drømmeboligen, er Karoline Kjønniksen (30). Hennes boligreise har gått fra en liten og sliten ettroms i Tønsberg til å nå eie et drømmehus på toppen av Oslo.

– Leiligheten var på 30 kvadratmeter, den lukta røyk og var ganske sliten, men den var paradis på jord for meg, sier Karoline Kjønniksen.

Karoline, som i dag er daglig leder i Fæbrik, var 19 år da hun kjøpte sin første leilighet i 2013. Mens vennene reiste jorda rundt på backpacking, ville hun heller jobbe og kjøpe noe eget.

Liten og sliten boligdrøm

Karoline så en annonse for den tidligere trygdeleiligheten på Solvang i Tønsberg, men hadde ikke mulighet til å dra på visning selv. Derfor dro foreldrene hennes for å se på leiligheten. De advarte om at den var både liten og sliten, men Karoline ville gi den en sjanse. Prisen var 880 000 kroner, og den første banken hun kontaktet bare lo da hun spurte om å få 1 million i lån.

– Men så fikk jeg 900 000 kroner i lån i OBOS-banken, og jeg brukte forkjøpsretten i OBOS-medlemskapet mitt for å sikre meg leiligheten. Du kan si at det var OBOS som redda meg, sier hun og ler.

Jeg husker da jeg fikk nøkkelen i hånda – jeg følte meg så fri!

Karoline Kjønniksen

Bilde av en kvinne med langt brunt hår som står i trappa i huset sitt.

Karoline Kjønniksen begynte sin boligreise i en liten leilighet i Tønsberg i 2013, og har bodd mange steder før hun og mannen Nikolai kjøpte Livets Hus på Ekeberg.

Bilde av fasaden på et hus som pusses opp.

Det gamle Block Watne-huset på Ekeberg har gjennomgått en skikkelig forvandling etter at Karoline og Nikolai kjøpte det.

Bilde av en kvinne med langt brunt hår som står i trappa i huset sitt og ser ut av et vindu vendt mot skogen.

– Trappa er et kupp fra Finn. Vi betalte bare 5 000 kroner for den og sparte dermed veldig mye penger, forteller Karoline Kjønniksen.

Bilde av et vindu på et hus.

– Se muligheter i det som finnes og ta sjansen, anbefaler Karoline Kjønniksen.

Boligreisen begynner

Boligreisen hadde akkurat begynt for Karoline som skulle flytte hele åtte steder de neste ti årene. Hun pusset opp overflatene i leiligheten på Solvang sammen med faren og laget en sovealkove.

To år senere solgte hun leiligheten med over 200 000 kroner fortjeneste og kjøpte en litt større leilighet i Tønsberg. Så traff hun kjæresten Nikolai.

– Jeg er jo tater i blodet, så det gjør ingenting for meg å flytte rundt, men jeg skjønner at det å flytte åtte ganger på ti år er litt i voldsomt. Det var flaks at jeg møtte Nikolai som også eide sin egen leilighet, forteller hun.

– Da vi bestemte oss for å kjøpe sammen, hadde vi to leiligheter å selge og dermed en større lommebok.

Livets Hus

Boligreisen gikk videre til en gammel stall i en hyggelig bakgård på Rosenhoff. Planen var å bo der lenge, men lille Sonja hadde nettopp ankommet og seks måneder senere var jammen Karoline gravid igjen. De måtte ha større plass, og de drømte om hus og hage.

– Men mye vil ha mer, vet du, sier Karoline og ler.

Bilde av en kvinne som står på en veranda. Bildet er tatt fra gjennom vinduet på innsiden av huset. Vi ser utsikt over Oslo i bakgrunnen.

Da Karoline og mannen Nikolai bestemte seg for å bygge en ekstra etasje på huset fikk de denne utsikten!

– Både Nikolai og jeg har vokst opp i hus så vi begynte kjapt på husjakten, men vi tapte alle budrunder. Jeg var høygravid og lei, og vi endte med å kjøpe et hus som vi ikke trivdes i, forteller hun.

Karoline og Nikolai hadde to små jenter, men bestemte seg likevel for å pusse opp og bli boende.

Plutselig kom drømmehuset til salgs i samme nabolag, og Karoline fikk overtalt Nikolai til å bli med på visning. Da de gikk hjem igjen sa han: «Vi må kjøpe dette huset, Karoline, men du må love at vi ikke skal flytte mer».

– Vi hadde skikkelig flaks da vi kjøpte dette huset. Vi hadde ikke det høyeste budet, men selgeren – som også er våre nærmeste naboer og etter hvert gode venner – ville heller selge til oss enn til en utbygger som kanskje ville rive huset og bygge flere boliger. Man skal ha litt flaks her i livet, sier Karoline, og ser utover Oslo.

Lyst på et splitter ny bolig? Sjekk ut det vi bygger her →

Dette er Livets Hus. Det finnes ikke noe bedre sted å bo.

Karoline Kjønniksen

Bilde av en kvinne med hund som står på en veranda som blir pusset opp.

Se muligheter og ta sjansen

Det gamle OBOS Block Watne-huset har fått en ny etasje som gjør at familien har panoramautsikt over hele Oslo. 30 slitne kvadratmeter i Tønsberg har blitt til 240 kvadratmeter på Ekeberg. Karoline er veldig bevisst på hva som er grunnen til at de har fått til dette.

– Nikolai og jeg har samme tankegang: Vi klarer det selv, og hvis det blir feil, så må vi bare gjøre det på nytt. Vi har pusset opp sju leiligheter sammen og kjenner hverandres dynamikk. Når det er sagt: hvis dette hadde vært vårt første prosjekt så hadde vi sikkert vært skilt, ha-ha.

Hun tror mange ikke kommer seg inn på boligmarkedet fordi de har for høye krav.

Mine beste tips til førstegangskjøpere er å se etter en sliten leilighet, kanskje utenfor byen. Se muligheter i det som finnes og ta sjansen.

Karoline Kjønniksen

Bilde av et hus som pusses opp.

30 slitne kvadratmeter i Tønsberg har blitt til "Livets hus" på Ekeberg.

Bilde av en trapp på innsiden av huset.

Utsikt mot Oslo på den ene siden av huset og skogen på den andre.

Bilde av spiler på veggen på utsiden av et hus.

Karoline og Nikolai har brukt all ledig tid på husprosjektet etter at de kjøpte.

Bilde av dagslys som treffer veggen inne i et hus, og lager et flott lysspill.

– Nikolai og jeg har samme tankegang: Vi klarer det selv, og hvis det blir feil, så må vi bare gjøre det på nytt.

– Det er kanskje ikke akkurat det du drømmer om, kanskje må du pendle og bo smått, men tenk at du skal bo der for en periode for å komme deg videre på boligreisen. Det aller viktigste er å komme seg inn på boligmarkedet, sier Karoline Kjønniksen.

Hun anbefaler ferske boligeiere å gjøre så mye de kan selv, kjøpe brukt og leie ut i perioder du ikke skal bo i boligen selv for å spare.

– Og bruk medlemsfordelene i OBOS-medlemskapet ditt – det har spart meg for mye penger. OBOS-medlemskapet er gull!

Ikke medlem ennå? Bli det nå!

  • Caroline Korsvoll: Tekst
  • Hampus Lundgren: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Stor etterspørsel – lite tilbud

    Kjøpe bolig

    Over 1600 boliger er solgt med OBOS Deleie og OBOS Bostart. Nå jobbes det for politiske endringer som skal sørge for at stadig flere får muligheten til å eie egen bolig.

  • – Nå kan vi nyte livet!

    Kjøpe bolig

    Ingrid Raasholm og Rune Gihlemoen bestemte seg for å flytte fra enebolig til en aldersvennlig bolig før det ble for tungt. De har ikke angret et sekund!

  • Så god som ny i Asper Hageby

    Kjøpe bolig

    Maja og Nikola slet med å se hvordan de skulle få råd til leilighet da de byttet ut Nord-Makedonia med Norge. OBOS Deleie viste seg å være åpningen de trengte for å få en fot i boligdøra.