Når barna flytter ut: Slik skaper du hjemmekos i ny leilighet
Et hjem er mer enn fire vegger – det er fylt med minner og historie. Hva kan du gjøre for å gjenskape den varme, gode hjemmefølelsen på et nytt og mindre sted?

Det store steget fra en romslig enebolig og over i noe som er mindre og mer lettstelt, kan være fylt med spenning og glede – men også med usikkerhet.
For et hjem er mer enn vegger, tak og møbler. Det er minner om samtalene rundt kjøkkenbordet, hakkene i parketten etter nyttårsfesten og tusjstrekene på dørkarmen som viser hvor mye ungene har vokst.
Så kan du egentlig gjenskape noe av den samme følelsen på et helt nytt sted?
Det er først og fremst viktig at man anerkjenner at prosessen kan være krevende, både praktisk og emosjonelt. Med en god plan og noen bevisste valg kan du imidlertid gjøre overgangen lettere.
Det sier sier Sara Larsdotter Bendiksen, leder for hjemmeinnredning i IKEA.
Sara har samarbeidet mye med OBOS de siste årene. Blant annet har hun stått for innredningen på Living Lab på Vollebekk – OBOS' testarena for framtidens bolig.
Hun har flere tips til deg som vurderer å bytte ut familieboligen med en ny og mer praktisk leilighet i et sosialt borettslag, men som vil bevare den trygge og gode hjemmefølelsen.
Skap varme med farger, materialer og belysning
– Farger er selvsagt viktig, sier Sara.
En splitter ny leilighet kan lett oppleves som kald og upersonlig med lyse, glatte vegger og nakne flater, derfor er det viktig å tilføre elementer som skaper varme.
– Maler du i dypere fargetoner eller tilsetter elementer i varmt treverk og andre naturmaterialer, får du en lunere atmosfære. Det samme gjelder for tekstiler: Gardiner, tepper, puter og pledd gir rommet varme og dybde.
Belysning er også en kjepphest for Sara.
Mange nye leiligheter har downlights, som selvsagt er praktisk hvis du skal lyse opp hele rommet i en fei, men som ikke skaper så koselig stemning alene.
Mange glemmer hvor stor betydning riktig belysning har.
– Bruk gulvlamper, bordlamper og – ikke minst – en pendellampe over spisebordet. Det gjør spiseplassen til et naturlig samlingspunkt, og gjør faktisk at vi blir sittende lenger til bords, forteller hun.

Gardiner, tepper, puter og pledd i varme fargetoner og ulike teksturer gir rommet varme og dybde.

Maler du i dypere fargetoner eller tilsetter elementer i varmt treverk og andre naturmaterialer, får du en lunere atmosfære.

Med flere puter i ulike størrelser og fargetoner, øker du komforten samtidig som du gjør stua lunere og varmere.

– Mange glemmer hvor stor betydning riktig belysning har. Bruk gulvlamper, bordlamper og – ikke minst – en pendellampe over spisebordet, sier Sara.
Gi plass til minnene
Men hva med alle minnene? Et hjem er fylt med ting som forteller en historie, hvordan kan disse få plass på et nytt sted der du har langt færre kvadratmeter å boltre deg på?
Det handler om å gjøre bevisste valg, sier Sara.
– Velg ut noen få ting som virkelig har betydning for deg, og gi dem en sentral plass i det nye hjemmet ditt. Det har liten verdi å fylle opp esker med ting som bare blir stående i en bod eller på et lager.
– Har du samlet på porselen, så velg ut de fineste tingene og sett dem på et sted der du ser dem hver dag, da får du glede av dem.
Det er også smart å tenke litt utenfor boksen når du står med hendene fulle av ting du sliter med å kvitte deg med, men vet at du ikke vil få plass til.
– Jeg har sett et vakkert sengeteppe som er sydd av gamle barneklær, forteller Sara.
– Et par jeg møtte hadde en dåpskjole som hadde gått i arv i familien. På en vegg i den nye leiligheten hang det dåpsbilder av alle barna som hadde brukt kjolen, og i den siste rammen hang selve kjolen. Det var så fint – og til gjengjeld hadde de klart å kvitte seg med store mengder av andre ting. Det var dette ene som hadde størst betydning.
Hun heier også på å lage gallerivegger med minner.
– Igjen handler det om kunne se det du velger å ta vare på. Alt kan rammes inn og henges på en vegg: Babyklær, et stykke av en tapet du elsket, et postkort du ble ekstra glad for – opp på veggen med det!
Det bidrar til å bryte opp blant alle de rektangulære flatene og rette vinklene som vi ofte finner i nybygg, forklarer hun.
Les mer: Det å flytte til noe mindre og nyere kan ha mange fordeler

Har du bilder, gjenstander eller møbler som betyr mye for deg – hvorfor ikke gi dem en sentral plass i den nye leiligheten?
Bruk møblene på nye måter
Mange av oss er vanemennesker. Når vi flytter, setter vi gjerne opp møblene vi tar med oss på samme måte som de alltid har stått.
Men ofte fungerer ikke den gamle løsningen like godt i en ny planløsning, minner Sara om.
– Ikke vær redd for å tenke nytt.
– En kommode som sto i gangen i det gamle hjemmet ditt, er ikke nødvendigvis en «gang-kommode». Kanskje passer den perfekt i stuen eller på badet i det nye hjemmet.
Hun anbefaler å ta mål av alle møblene og skissere opp hvordan de kan passe inn på det nye stedet før du bestemmer deg for hva som skal beholdes.
Å være fleksibel og åpen for nye løsninger kan gjøre en stor forskjell.
Små rom? Tenk smart!
Flytter du til en mindre bolig, er det viktig å utnytte plassen best mulig. Akkurat dét er det lurt å tenke på når du skal skaffe nye møbler.
– Multifunksjonelle møbler er gull verdt, sier Sara.
– Senger med skuffer under, benker og puffer med innvendig lagringsplass, og bord med skjulte rom hjelper deg å maksimalisere arealet.
Hun anbefaler også å «tenke vertikalt» når det kommer til oppbevaring.
– Mange nye leiligheter har god takhøyde. Hvis du kommer inn når prosjektet er i planleggingsfasen – eller du skal bytte ut kjøkkeninnredningen der du flytter inn – så sørg for at skapene går helt opp til taket.
Den tomme plassen over skap med vanlig høyde, har du ofte liten glede av, forklarer Sara.
Å skape et hjem handler ikke om hvor mye plass du har, men hvordan du bruker plassen.
– Kombinerer du smarte oppbevaringsløsninger med elementer som har emosjonell verdi for deg, kan du få et hjem som både er funksjonelt og koselig, selv om rammene rundt er nye.

Flerfunksjonelle møbler med oppbevaring til stort og smått kommer godt med når du har litt færre kvadratmeter til rådighet.

I tillegg til å være IKEAs leder for hjeminnredning, har Sara Larsdotter hatt ansvaret for interiøret i OBOS Living Lab, som hun har innredet i samspill med beboerne på Vollebekk.
Nye rom for fellesskap
I tillegg til samarbeidet i OBOS Living Lab på Vollebekk, har IKEA stått for møbel- og interiørløsninger i flere OBOS-prosjekter.
I fellesarealene til de aldersvennlige boligene på Ulvenplassen i Oslo er det lagt vekt på at overgangen til ny leilighet, ikke bare skal gjøre livet mer praktisk – men også mer sosialt.
– Fokuset har vært å skape en følelse av at fellesarealene er en forlengelse av hjemmet ditt, sier Maren Bratland, som har vært ansvarlig fra IKEA sin side.
– Bruken av materialer og farger skal bidra til å gjøre området innbydende og trygt, og legge til rette for at beboerne kan sosialisere og stifte nye bekjentskap med hverandre, sier Bratland.
Enkelt og greit handler det om å skape en følelse av felleskap og at man hører til.
Les mer om de aldersvennlige boligene på Ulvenplassen i Oslo

IKEAs Maren Bratland har hatt ansvaret for møbel- og interiørløsningene i fellesarealene til de aldersvennlige boligene på Ulvenplassen i Oslo. Målet har vært å styrke fellesskapsfølelsen.