Hopp til innhold

Slik fungerer en budrunde

Når du skal kjøpe drømmeboligen må du først gjennom den beryktede budrunden. Men hva er egentlig en budrunde, og hvordan foregår den? Her får du en oversikt over alt du trenger å vite.

Illustrasjonsbilde av visning

Kort oppsummert er en budrunde en konkurranse mellom deg og potensielle kjøpere som ønsker å få kloa i samme bolig. Dere byr da mot hverandre fram til det står igjen et vinnende bud. I praksis er budrunden en form for auksjon, og den følger i Norge som oftest et klassisk auksjonsprinsipp: Høyeste bud vinner. Men, det er ikke alltid det høyeste budet som vinner, selger kan velge å godta lavere bud som oppleves som mer attraktive.

Finn din lokale megler

Når skjer budrunden?

Budrunden finner som regel sted dagen etter den siste visningen. Den begynner når første bud er lagt inn og registrert. Du og de andre interessentene vil da få en melding om at første bud er inne, og hvilken sum budet ligger på.

Første mulige akseptfrist for budet, er klokken 12.00. Det gjelder for alle budrunder. Så om du har vært på visning onsdag ettermiddag og tenker at denne boligen må du by på, er klokken 12.00 på torsdag den tidligste muligheten for at budet ditt kan bli akseptert. Dersom det er flere aktive budgivere som gjør at budrunden fortsetter etter klokken 12, vil det typisk settes en akseptfrist på en halvtime etter hvert nye bud. Om du har lagt inn et bud klokken 13:00, har de andre interessentene da 30 minutter på seg til å komme med et motbud.

Les også: Slik vinner du budrunden

Hvor skjer budrunden?

Du kan være hvor som helst under selve budrunden så lenge du har dekning. I dag foregår budrundene digitalt, hvor megler kontinuerlig holder de interesserte oppdatert på mobil underveis. Det er derfor være smart å være så tilgjengelig som mulig under budrunden. Når som helst kan du måtte springe ut for å rekke en viktig telefonen fra megleren.

Hvordan foregår budrunden?

Alle bud som sendes inn i løpet av budrunden skal være skriftlige. Det første budet må registreres med personopplysninger, finansieringsbevis og annnen viktig informasjon. Deretter kan hvert bud ganske enkelt sendes på SMS til megleren, hvor summen du ønsker å legge inn er oppgitt.

Bud som legges inn er juridisk bindende, noe som er viktig å tenke over før du plasserer budet ditt. Det er imidlertid megleren som har ansvar for å sjekke at alle opplysninger stemmer når et bud plasseres. Meglere er drillet i slike prosesser, og holder i all kommunikasjon gjennom hele budrunden. Du er som regel aldri i dialog med de som selger boligen. Om du har det siste budet som står ut akseptfristen, og dermed vinner budrunden, er det også megleren som tar deg gjennom prosessen derfra.

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • 6 gulltips til budrunden

    Kjøpe bolig

    Det er ikke alltid like enkelt å kapre drømmeboligen. Her er meglerens beste tips som kan gi deg en fordel inn i din neste budrunde.

  • Dette bør du sjekke på visning

    Kjøpe bolig

    Vet du hva du bør se etter på visning for å unngå overraskelser? Vi gir deg en sjekkliste for visning.

  • Hvordan få boliglån?

    Kjøpe bolig

    Drømmer du om å kjøpe din første bolig? Prosessen med å få boliglån kan virke overveldende, men med litt forberedelser og kunnskap kan du realisere boligdrømmen. Her får du en enkel guide for å komme i gang.