Det kan være lurt å samarbeide med naboen
Godt naboskap lønner seg, også blant boligselskapene. Se hvordan to borettslag samarbeidet for å oppgradere lekeplassen.

På Mortensrud i Oslo ligger 77 rekkehus fordelt på borettslagene Rudskollen og Bygdeveien. Begge sto ferdigbygd tidlig på 2000-tallet, og på grensen mellom borettslagene er det en lekeplass. Denne har nå fått en oppgradering takket være samarbeid mellom de to borettslagene.
Deler av utgiftene er dekket av OBOS, som støtter miljøtiltak i OBOS-tilknyttede borettslag. Bygdeveien hadde fått 80.000 kroner fra OBOS i løpet av de siste tre årene, og kravet er at pengene skal brukes på miljøtiltak. Det kan være alt fra solceller til lekeplasser.
– Vi var usikre på hvordan vi skulle bruke miljøpengene fra OBOS. Det var for lite til å oppgradere lekeplassen, men det gikk når vi delte på utgiftene med Rudskollen. I tillegg har vi fått 50.000 kroner i støtte av Sparebankstiftelsen, og resten tas fra felleskostnadene, forteller styreleder Steinar Knutsen i Bygdeveien borettslag.
Totalt har de brukt 220.000 kroner. Det inkluderer et nytt klatrestativ og nytt dekke med et tykt lag av grus og bark.
– Det er kostbart med oppgradering av lekeplass, men nå har vi fått et fint anlegg som jeg håper blir til stor glede for barna i nabolaget.

Søstrene Astrid og Elise leker ofte på lekeplassen, og er storfornøyde med oppgraderingen.

Styreleder Steinar Knutsen forteller at miljøpengene fra OBOS ble brukt til å oppgradere lekeplassen.

Oppgradering av lekeplasser er kostbart, men samarbeidet med naboborettslaget gjorde det mye mer håndterlig.
Mer samarbeid
Knutsen forteller at de har samarbeidet med naboborettslaget også i noen andre tilfeller.
– Det gjelder mest enkelttilfeller om praktiske gjøremål, som rydding av en sti og asfaltering. I tillegg har vi felles tenning av juletrelys og skolekorps første søndag i advent.
Han ser for seg at de gjerne kan samarbeide på flere områder i framtiden. Borettslagene består av samme type rekkehus, og trolig vil ulike vedlikeholdsbehov komme omtrent samtidig i de to borettslagene.
– Vi kan få kvantumsrabatt hvis vi innhenter tilbud for begge borettslag. I tillegg blir det mindre administrasjon hvis ett av styrene har hovedkontakten med entreprenør, sier Steinar Knutsen i Bygdeveien borettslag.
– Vedlikeholdsprosjekter fører ofte til mye jobb for et styre, fra kontraktsinngåelse til oppfølging av arbeidet mens det pågår, og kanskje reklamasjoner i etterkant. Derfor kan det lønne seg å samarbeide om slike oppgaver, avslutter han.