6 gode grunner til å velge trehus
Enebolig, rekkehus, funkishus eller villa – enten du er på boligjakt eller har lyst til å bygge nytt er trehus et godt valg. Her er noen av grunnene.
Her hjemme i Norge har vi, i likhet med Sverige og Finland, lange tradisjoner for å bygge i tre. Historisk sett har det en sammenheng med tilgangen på materialer og råvarer – at det rett og slett var større tilgang på treverk enn betong og leire her oppe i nord.
– Men det er også mange fordeler med å bygge i tre, sier Magnar Klefsås.
Han jobber som innkjøper i OBOS Block Watne, som har sverget til treverk som materiale helt siden oppstarten i 1872. Historien startet på et lite sagbruk på Jæren som leverte plank til folk som skulle bygge hus, før boligbygging ble firmaets hovednæring utover på 50-tallet.
– Trehus er både trendy og tidløst, og i dag er det mer fokus på trehus i OBOS Block Watne enn noen gang, sier Klefsås.
Her er seks grunner til at trehus er et godt valg:
1. Du kan spare strøm
Mange kan oppleve at strømforbruket går ned når de flytter fra et eldre til et nytt hus – selv om det nye huset er større.
Et nytt trehus bygges med høy kvalitet på isolasjonen i ytterveggene. Det betyr at varmen holder seg inne og kulda ute. I tillegg har vinduene svært god isolasjonskvalitet, noe som forhindrer varmetap.
– Når vi bygger nye boliger i et nytt nabolag, er vi hele tiden bevisste på å bygge mest mulig energieffektivt, sier Klefsås.
2. Mindre støy
Du kjenner kanskje til lyden av et borr som prøver å nå gjennom en murvegg? Da vet du at lyden høres i hele huset eller bygget, og ikke bare i enheten det borres. Lyd går nemlig lenger i betong enn i tre.
– Du opplever nok mindre støy i en enebolig av tre enn av betong ja, bekrefter Klefsås.
3. Det er enklere å tilpasse
Å bygge i tre åpner for mange muligheter. Det er enklere å bygge et trehus, og det er lettere for arkitekten å utforme fasader og planløsninger.
– Kapper du litt gærent på stenderne i tre kan du begynne på nytt, men bygger du i betong og den er stivnet blir det fort mye mer komplisert, sier Klefsås.
Han sier også at det er lettere å tilpasse et trehus. Det kan komme godt med når livsløpet endres, eller om du for eksempel er andregangs eier av en bolig og ønsker å gjøre om boligen.
– Det kan for eksempel være når du får barn – eller de flytter ut – og rombehovene endrer seg. Eller hvis du for eksempel havner i rullestol og må gjøre justeringer. Det er enklere å bygge om blant annet døråpninger i et trehus enn i et betonghus, sier Klefsås.
I et trehus kan du også skjule mer av byggekonstruksjonene, som å legge ventilasjonskanaler i gulv eller tak, hvor du i betonghus må fore ned og minske etasjehøyden for å gjøre tilsvarende.
Og som en liten bonus for deg som skal bygge nytt: Trehus bygges effektivt, og ofte dobbelt så raskt som betonghus.
Se hva du kan tilpasse når du kjøper nybygg fra OBOS Block Watne
4. Trematerialer har god holdbarhet
Vedlikeholder man treverk riktig, har det en lang holdbarhet. Det er en grunn til at vi har trehus i Norge som er flere hundre år gamle.
– Treverk blir ikke påvirket av byggets fuktighet, kjemikalier og vaskemidler i like stor grad som betong. Det er dessuten lettere å skifte ut en trekledning enn fasaden til et betonghus. Treverk er også et bedre materialvalg i for eksempel kystnære strøk, ettersom salt fra havet er en av betongens største fiender, sier Klefsås.
5. Bedre inneklima og temperatur
Trevirke oppleves både lunt og harmonisk, og det er enklere å regulere temperaturen i et trehus. Trematerialer er dessuten ferdig tørket når huset overleveres kunde, og avgir ikke fuktighet i lang tid etterpå slik betongbygg kan gjøre.
– Et trehus puster bedre enn et betonghus. Det vil si at fuktvandringer, og de ulike årstidene, oppleves bedre i et trehus. Tre er dessuten et levende materiale, og planter trives mye bedre i et trehus. Og når planter trives så trives folk, sier Klefsås.
Trematerialer er også bedre for helsa, ettersom det er et naturmateriale uten giftige tilsetningsstoffer.
– Det har også blitt bevist at folk som går mye på betonggulv får helseproblemer når de blir eldre. Et tregulv i et trehus er ikke like hardt å gå på som tilsvarende gulv i et betonghus, sier Klefsås.
– Har du elektrisk varme eller peisovn i et trehus kan du også regulere temperaturen mye raskere enn om du for eksempel har vannbåren varme i et betonghus, sier Klefsås.
Selv om det er isolasjonsevnen i materialene du bruker, sammen med valg av oppvarmingskilde, som avgjør om du får god eller dårlig oppvarming, kan det ofte være enklere å regulere temperaturen i et trehus.
– Det tar lenger tid å varme opp et betongbygg. Betongen holder til gjengjeld bedre på varmen, men når den først har blitt varmet opp kan det om sommeren føles for varmt igjen, sier Klefsås.
6. Det er mer miljøvennlig
– Å bygge et trehus er mye mer miljøvennlig enn et betonghus, forutsatt at skogeieren som leverer tømmer til sagbruket replanter igjen, sier Klefsås.
For jo mer trær som plantes, jo bedre. Trær både fanger og lagrer CO2, og er på den måten med å motvirke klimaendringer.
I Norge er vi heldige med at godt treverk finnes over hele landet vårt, og vi høster kun en tredjedel av den årlige tilveksten. Med andre ord er materialene både kortreiste og miljøvennlige.
I tillegg er treverk et 100 prosent fornybart materiale, som både kan gjenvinnes og gjenbrukes, og som krever lite energi ved framstilling.
– Det er mer fordelaktig å gjenvinne et trehus enn betong. Trematerialene kan enten brukes på nytt, eller kvernes og brukes i for eksempel flisefyringsanlegg eller til isolasjon. Har du et betonghus må du gjenvinne både betongen og stålet, og det krever mye energi.
Nok en bonus er at det i trehus kan benyttes miljøvennlig isolasjonsmateriale som trefiber.
– Det kan du ikke i betong, ettersom trefiber trekker til seg fukt og det kan ta mer enn 100 år etter byggingen før fuktvandringen i betonghus stopper opp, sier Klefsås.