Primærbolig
En primærbolig er i utgangspunktet den boligen du både eier og bor i selv. Om boligen er din primær- eller sekundærbolig utgjør en forskjell ved beregning av formuesskatt.
En bolig regnes som en primærbolig dersom du som eier den også bor i den selv, og har din folkeregistrerte adresse der. Skatteetaten sjekker hvor du er folkeregistrert ved utgangen av året, og bestemmer ut ifra dette om boligen er din primærbolig. Om det er registrert feil i skattemeldingen må du selv melde dette inn til Skatteetaten.
Det finnes unntak hvor boligen kan være primærboligen din, selv om du ikke har din folkeregistrerte adresse der ved årsskiftet. Et eksempel på et unntak er studenter som eier og bor i egen bolig på studiestedet, men har sin folkeregistrerte adresse hos foreldrene i hjembyen. Det finnes også andre unntak hvor boligen du eier kan regnes som en primærbolig selv om du ikke bor i den, som i de tilfellene der det er faktorer utenfor din kontroll som gjør at du ikke kan bo der, eller at du verken bor i eller leier ut boligen til noen andre.
Du kan aldri ha mer enn én primærbolig, men du kan ha flere sekundærboliger. En sekundærbolig er en bolig som ikke er primærbolig, og som heller ikke er en fritidsbolig, som hytte eller liknende.
Om en bolig er din primær- eller sekundærbolig danner grunnlaget for beregningen av eiendomsskatt og formuesskatt. Formuesverdien for primærboliger er satt til 25 prosent av boligverdien.