Hopp til innhold
Forvaltning
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Forvaltning
  4. Unngå strømfella: Gamle lysrør koster boligselskaper dyrt

Unngå strømfella: Gamle lysrør koster boligselskaper dyrt

Sensorstyrt LED-belysning kan spare boligselskapene for millioner over tid. Belysningseksperten forklarer hvorfor dette er det perfekte tidspunktet for å oppgradere.

Foto av fasaden til en blokk. Lysene i fellesarealene står på.

Vinteren er her. For de aller fleste betyr det mer innetid og økte strømutgifter. Da er det mange som leter etter måter å spare penger. Audun Morgestad er daglig leder i Lightmakers og ekspert på belysning, og har et enkelt sparetips. Han peker på én spesiell strømtyv som koster boligselskapene millioner.

I 2023 ble det forbudt å produsere lysrør som inneholder kvikksølv, men det er fortsatt mange boligselskap som har montert slike lysrør.

– Disse rørene er både gamle og svært lite effektive, forteller Morgestad.

Lavthengende frukt

Morgestad sier at det beste man kan gjøre for å møte høye strømpriser, er å bytte til sensorstyrt LED-belysning. Han forklarer det slik:

– Tenk deg et boligselskap med 200 lamper. Hvis de bytter fra gamle lamper som bruker 40 watt, til nye LED-lamper som bare bruker 15 watt, sparer de over 60 prosent i ren strømkostnad.

– Mange boligselskap har lamper som lyser hele døgnet. De nye LED-lampene er smartere. De lyser bare for fullt ved behov, for eksempel tre timer per dag, og kan dimmes ned til 10 prosent resten av tiden.

Les også: Fibernett holder felleskostnadene nede

– La oss regne litt. Vi tar utgangspunkt i en strømpris på 1,5 kroner per kilowattime. De gamle lampene koster også 300 kroner per stykk å vedlikeholde annethvert år. Når vi regner på dette, ser vi at:

  • Årlige energibesparelser utgjør 96.743 kroner.
  • Årlige vedlikeholdsbesparelser utgjør 30.000 kroner.
  • Totale årlige besparelser beløper seg til 126.743 kroner.
  • Total besparelse er 2.534.860 kroner over 20 år.

– Med besparelsene har investeringen en tilbakebetalingstid på cirka 3 år. Dette gjør byttet lønnsomt på kort tid, samtidig som det bidrar til redusert energiforbruk og lavere vedlikeholdskostnader over lampenes levetid på 20 år.

– Ingen boligselskap er like, men som oftest er investeringen nedbetalt på 2 til 5 år avhengig av hvilken løsning man har i dag. Jo eldre borettslagene er, desto raskere er investeringen nedbetalt, fortsetter han.

Les også: Gjør energisparegrep enkelt

Portrett av Audun Morgestad.

Audun Morgestad er daglig leder i Lightmakers og ekspert på belysning. Foto: Lightmakers

Foto av en lampe i et fellesareal.

Mange borettslag og sameier har for lite lys i fellesarealene sammenlignet med dagens krav. Hvis fellesområdene har eldre belysningsarmatur, kan det være mye å spare på å bytte til ny teknologi.

Estetisk valg

Morgestad mener at også mange borettslag har dårlig belysning. Han forteller at moderne belysning kan øke trivselen, gi bedre visuell komfort, og at jevn belysning er spesielt viktig for de eldre, som tåler mindre kontraster.

– Hvis boligselskapet ditt har gamle lysstoffrør uten sensorstyring, så bytt dem fort som mulig. Investeringen i ny LED-belysning sparer man inn fort på grunn av besparelsen på strømforbruket.

  • Oskar Bjørkum: Tekst
  • Pernille Münster: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Borettslagene ettermonterte heis i blokkene

    Forvaltning

    Ettersom beboerne i Grøndalsbakken og Mastmoen borettslag har blitt eldre, har behovet for heis gradvis meldt seg. Med hjelp fra OBOS Prosjekt har det endelig blitt installert heis i begge borettslagene, etter 50 år uten.

  • Etablerte elbilladere for 344 garasjeplasser

    Forvaltning

    Flere av beboerne i Sandaker borettslag i Oslo ønsket seg mulighet til å lade elbilen i garasjen. Med hjelp fra OBOS Prosjekt har det nå blitt tilrettelagt ladeinfrastruktur for alle de 344 garasjeplassene.

  • Skiftet ut sanitæranlegg og rehabiliterte våtrom

    Forvaltning

    For Sameiet Theresesgate 16 HJK i Oslo var det på høy tid å skifte ut sanitæranlegget. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med OBOS Prosjekt, og førte til en fem års tiltaksplan for sameiet.