Installerte 228 solcellepaneler: – Hvorfor skal vi skjule det? Det er jo stilig
Med OBOS Prosjekt på laget ble et av Oslos mest imponerende solcelleanlegg en realitet for borettslaget på Sofienberg – tross motgang.
– Dette er et av de største anleggene i Oslo med denne typen solcellepaneler.
Nicolai Hofset, nestleder i borettslaget Helgesens Gate 82/84, har grunn til å være fornøyd. Etter mange år har han omsider loset et ambisiøst solcelleprosjekt i havn for borettslaget på Sofienberg.
De to blokkene fra slutten av 40-tallet teller 96 enheter, sentralt plassert i et grønt og idyllisk område skjermet for støy og trafikk. Strømprisene er de imidlertid ikke skjermet mot, så da strømkrisen traff var det dyttet Hofset trengte for å sette i gang med prosjektet han hadde tenkt på.
– Vi så strømprisene skyte i været, så det var økonomisk motivert, selv om du også har de grønne fordelene.
Borettslaget hentet inn tilbud fra leverandører og tok opp ideen på generalforsamlingen, hvor det var bred enighet om at dette var noe beboerne ønsket seg.
Fikk hjelp av OBOS Prosjekt
Til å hjelpe seg gjennom prosessen hyret borettslaget inn OBOS Prosjekt, som de hadde god erfaring med fra da de skiftet ut vinduer og balkongdører.
– Vi tenkte det var lurt å ha dem med denne gangen også, sier Hofset.
– Ingen av oss har byggteknisk kompetanse, så det gir en trygghetsfølelse å ha med noen som er profesjonelle, ser over kontrakter og følger med på at alt går som det skal.
Etter å ha fått hjelp av OBOS Prosjekt til å sammenligne tilbud, gikk borettslaget for leverandøren Bluetec. Prosjektet var omfattende, med 228 paneler og en årlig energiproduksjon beregnet til 76.400 kWh. Energiproduksjonen skal hovedsakelig brukes til felles varmtvann og lading av elbiler.
– De bruker en god andel av solenergien selv, i stedet for å selge den på nett til spotpris, sier prosjektleder Per Olav Løvdal i OBOS Prosjekt.
Totalt kom kostnaden for borettslaget på to og en halv million kroner. Imidlertid støtter kommunen installasjon av solceller med 35 prosent av kostnaden, noe som tar summen ned til 2.037.500 inkludert moms. Dermed går borettslaget solid i pluss til slutt, ifølge Hofset.
– Basert på en estimert fremtidig strømpris, har vi en nedbetalingstid som er godt under halvparten av forventet levetid på anlegget.
Les også: Bergvarme og solceller reduserte energikostnadene betraktelig →
Uklare krav fra kommunen
Der regnestykket bak installasjonen var enkelt, skulle veien frem mot ferdigstilling vise seg å være mer komplisert. Søknadsprosessen opp mot plan- og bygningsetaten i Oslo kommune ble raskt en kilde til frustrasjon.
Opprinnelig var planen å sette solcellepanelene på stativ hevet opp fra taket, noe som ville gi den laveste prisen og den mest energieffektive vinklingen.
– Men så fikk vi krav til estetiske hensyn. For eksempel anbefalte de at vi brukte røde solcellepaneler for å matche den røde taksteinen.
For borettslaget ville det vært slutten på prosjektet – prisen hadde blitt tre ganger så høy. Men var en anbefaling det samme som et krav? Det var vanskelig å få et klart svar på. Søknadsprosessen endte opp med å bli kostbar og lang både for borettslaget og Bluetec, fordi endringer måtte gå via konsulenter og kommunen hadde flere ukers svartid. Da svarene kom, slet Hofset og resten av styret med å tyde svarene og tolke hvorvidt søknaden ville gå gjennom.
Det gikk så langt at saken kom opp i media, hvor SVs Sunnivas Holmås Eidsvoll uttalte til NRK at byråkratiet rundt solceller måtte forenkles – av flere årsaker:
– Både at reglene er uklare, at det er en kostbar prosess, og at det tar mye lengre tid enn det hadde trengt å gjøre.
Heldigvis gikk det rett vei for borettslaget.
– Da NRK skrev saken var det gått veldig lang tid, men to-tre uker etter publisering fikk vi godkjenning, sier Hofset.
– Det kan jo være tilfeldig, men det var litt morsomt.
Etterspørselen kan øke
Å ha tråklet seg gjennom byråkratiet kan også vise seg å ha en ekstragevinst. Framover kommer det nye EU-regler for energieffektivisering av bygg, noe som også vil merkes av mange boligselskaper.
Solcellepaneler kan fort bli en viktig del av puslespillet for dem som behøver en bedre energimerking, noe som kan drive opp etterspørselen betraktelig. Løvdal mener man fikk en forsmak på dette i 2022, da strømprisene steg og boligselskaper begynte å ønske seg solceller.
– Da kastet veldig mange nye aktører seg på, for eksempel elektroinstallatører som aldri hadde montert solceller før. Da kan det skje mye rart, og kvaliteten på arbeidet kan gå ned.
Han tror dette kan skje igjen når de nye EU-reglene trer i kraft. Der aktørene i dagens marked er solide, kan de fort bli fullbooket om etterspørselen stiger – og da kan man måtte gå til en nykommer i stedet.
– Om man ønsker å få med de beste entreprenørene med lang erfaring er det lurt å starte tidlig. Selve prisen kan presses noe ned av markedet, men om du også tenker kvalitet kan det hende at det ligger fornuftig an nå.
Dyrere, men også penere
I løpet av den lange prosessen med å skaffe solceller har Hofset rukket å flytte ut av borettslaget i Helgesens gate, selv om han trivdes der. Etter mange år som styreleder har han holdt seg i styret som nestleder for å kunne sluttføre solcelleprosjektet, og i juni sto det endelig klart.
Løsningen de landet på til slutt er svarte integrerte paneler, noe som betyr at deler av taksteinen er byttet ut i stedet for å heve panelene opp på stativer.
– De var dyrere enn den opprinnelige løsningen, men alle jeg har snakket med sier at det er pent, sier Hofset.
– Røde paneler tenkte vi at ikke ville bli pent, de ville jo hatt én uniform rødfarge mens taksteinen har mange ulike nyanser. Og hvorfor skal vi skjule det? Det er jo stilig med solceller.
Vurderer dere å skaffe solceller? Ta kontakt med OBOS Prosjekt i dag →