For de fleste huskjøperne var drømmehuset et ferdighus, og Block Watne var den største tilbyderen av katalogbaserte boligdrømmer. Og selvsagt handlet det ikke bare om hus. Det var drømmen om det gode liv som ble fremstilt i de fargerike trykksakene.
Grunnen til at så mange kunne realisere boligdrømmen, var at det var politisk vilje til å gjøre hele folket til boligbyggere. Her kom Husbanken inn som myndighetenes viktigste verktøy. Husbanken stilte med penger, men også med krav, og de fleste husene i Block Watne-katalogene var godkjent av Husbanken. Det var nøye tilmålte og offentlig godkjente drømmehus, med andre ord.
Slik oppsto et særegent forhold mellom form og funksjon: Husene fikk et utseende som tilsvarte kundenes drømmer, mens planløsningene representerte en dønn fornuftig husbankstandard.
Men Block Watne hadde eksklusive hus i sitt sortiment også, hus som krevde privatfinansiering, og som ikke trengte statsbankens nøysomhetsstempel. Det var et slikt hus som prydet forsiden av denne katalogen fra syttitallet. Valmet tak, glaserte takstein, smårutete vinduer, skodder og innslag av naturstein gjorde dette til det ultimate drømmehuset.
I podkasten «Hjemlengsel» får du blant annet høre om hvordan Runa fant drømmehuset sitt i en katalog, og hvordan selgeren Alf brukte katalogene som arbeidsverktøy, kombinert med flørting.
Vil du høre mer om de fargerike trykksakene? Lytt til podkastepisoden «Kataloger fulle av drømmer» her →