Hva er vel mer naturlig i en krise, enn å bygge et slott?
Den som tar turen til Etterstad vil raskt legge merke til Etterstad 1, OBOS’ aller første borettslag.
- Tekst Heidi Røneid
- Foto og video Sebastian S. Bjerkvik
De lyse, høye murveggene som omkranser et stort gårdsrom, og det staselige inngangspartiet, med en balkong over, minner om det kongelige slott noen kilometer unna. Likheten er trolig grunnen til at borettslaget også kalles Etterstadslottet.
– Etterstadslottet er et litt uvanlig slott. Her er det ikke ballsaler for konger og fyrster, men 103 leiligheter for helt vanlige folk. De som flyttet inn her da borettslaget stod ferdig var riktignok folk med solid inntekt og en god jobb, for leilighetene var ikke billige. Og det var høy boligstandard etter datidens målestokk, alle leilighetene hadde eget bad og WC, som ikke var vanlig på den tiden, sier arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg.
Bygget stod ferdig i 1931.
– På den tiden var det bolignød samtidig som det var mange bygningsarbeidere som var arbeidsledige. De tok murerskjeen i egen hånd og bestemte seg for å begynne å bygge boliger selv. I 1929 stiftet de et boligselskap hvor folk kunne bli medlem, kjøpe seg bolig og eie boligene sammen. Da het selskapet Oslo og omegn bolig- og sparelag – i dag OBOS.
Trives godt i Etterstadslottet
En av dem som har bodd lenge i Etterstadslottet er Rune Øyen. Han flyttet hit da han var 27 år gammel, i 1989.
– Jeg hadde bestemt meg for å kjøpe leilighet, men hadde ikke så mye penger. Jeg var ung og ofte på byen, så jeg ville bo sentralt. Bussen gikk rett utenfor, og det var forholdsvis rimelig her, sier han.
Siden Øyen flyttet til borettslaget, har det vært store utskiftninger blant naboene.
– Da jeg flyttet hit var det mange eldre damer som bodde her. Noen humret og sa jeg hadde flyttet til «enkesletta». Da jeg flyttet hit, fikk jeg stygge blikk hvis jeg vasket bilen på en søndag. Nå er flertallet unge familier og barn. Jeg synes det er veldig hyggelig med unge folk, nå er det mer liv i borettslaget, sier han.
Øyen forteller at det har vært få endringer med selve bygget mens han har bodd der.
– Etterstadslottet har ikke forandret seg så mye siden det ble bygget, og det er flott. Alt er tatt godt vare på og bygningene framstår autentiske og gjenkjennelige. Kvalitet står seg, og det at dette bygget har holdt gjennom 90 år sier noe om kvaliteten, sier Kronborg.