Kan man oppnå høyere bokvalitet på færre kvadratmeter?
Hvordan påvirkes framtidens boligprosjekter av flyttemønster, boligteknologi og forskriftene? Hvordan bør en planlegge for at man bygger gode fleksible boliger?
OBOS Living Lab Roundtable
- Før en temaperiode avsluttes inviterer vi inn til OBOS Living Lab Roundtable for OBOS-kollegaer, akademia og øvrige i boligbransjen
- Det holdes innlegg hvor vi deler lærdom og innsikt fra inneværende temaperiode
- Vi åpner opp for deling av erfaringer og tanker rundt temaet
- Hvert Roundtable avsluttes med en åpen samtale der vi drøfter innleggene og/eller bransjens utfordringer i nå- og framtid.
I temaperioden fleksible boliger har vi rettet vi søkelyset vårt på fleksible løsninger i hjemmet for å skape arealeffektive boenheter (som nedfellbare senger og flyttbare moduler). Perioden avsluttet vi med en Roundtable «Hvor smått kan vi bo?». Kristoffer Eide Hoen fra Veidekke holdt et foredrag om flyttemønster og kommende boligtrender, daglig leder Ingemund Skålnes fortalte om hva vi har lært i OBOS Living Lab og hvilke løsninger verdsetter beboerne mest, til slutt holdt Lars Eirik Ulseth i Paralello et innlegg om hvordan man kan tenke på bokvalitet i mindre enheter.
Flyttemønster påvirker hvordan vi bor
Flyttemønsteret til befolkningen i og rundt Oslo endret seg under og etter pandemien, flere flyttet ut av Oslo og fant seg bolig i mindre tettsteder og byer i nærheten av hovedstaden. Oslo-mannen Kristoffer Eide Hoen, analysedirektør i Veidekke, var en av dem som pakket bilen og tok med seg familien for å flytte sydover fra Oslo til Nøtterøy. Nå har utflytningen fra hovedstaden avtatt, og vi ser at tilflytning er trenden igjen. Det er fortsatt slik at de fleste som bor i Oslo er enslige og hvis vi ser på utviklingen av befolkningen vil den gruppen fortsette å vokse i de kommende årene.
Hvem som bor i Oslo nå, og hvem som kommer til å bo i Oslo i fremtiden vil se annerledes ut – Kristoffer Eide Hoen, analysedirektør i Veidekke
Se innlegget til Eide Hoen
Løsninger beboerne setter pris på
Med fortetning av byene og klimautfordringer er det høy sannsynlighet for at vi må bo mindre i framtiden, så hvordan kan vi bo på færre kvadratmeter, men ikke på bekostning av bostandarden vår? I sitt innlegg redegjorde daglig leder for OBOS Living Lab, Ingemund Skålnes, for ulike funn og lærdom rundt fleksibilitet og fellesareal vi har fått fra labben.
Den største etterspørselen etter bolig SIO har, er ettroms i størrelsesorden 21-23 m². Det er det optimale, der vil studentene bo lengst ‒ Andreas Eskelund, administrerende direktør SiO, og fortsetter:
«For å bli boende i en slik leilighet er studentene veldig tydelige på at det skal være et hjem. Et sted de kan innrede på en god måte. Så at den er designet på en slik måte at man kan bruke alle tre veggene til å flytte sengen rundt. At man får inn mye naturlig lys, men likevel kan bruke veggene til å plassere møbler. Så vindene bør ikke gå helt ned til gulvet.»
Se innlegget til Ingemund Skålnes
Funksjonalitet må trumfe størrelse
Boligforskrifter og lovverk tilrettelegger ikke for god variasjon i boligtyper når det kommer til størrelse og ulike målgrupper. Bokvalitet er ikke forenelig med kvadratmeter; en beboer opplever nødvendigvis ikke høyere tilfredstillelse dersom de har flere kvadratmeter å boltre seg på. Lars Eirik Ulseth, salgssjefen i Paralello, mener at det å bygge for funksjonalitet fremfor størrelse er noe man må åpne for og det regelverket vi har i dag er alt for lite fleksibelt.
– Jeg sitter komiteen som jobber med endring av NS3940 ‒ den som forteller om hvordan vi skal regne areal. Et av forslagene er at fellesareal kan godt gå inn i BRA-s. Hvis vi går fra leiligheter uten fellesareal til leiligheter med fellesareal så må vi tenke at vi også skal selge leilighetsareal og fellesarealene, sier Petter Ludvig Nøstdal, markeds- og FoU-ansvarlig i Veidekke, og fortsetter:
At en kjøper 25 m² og en andel av noe felles slik at du får den samme brutto-/nettofaktoren som du egentlig har, men du har fordelt den på en annen måte. Dette gir en større fleksibilitet i det vi bygger.
*Ikke fellesareal som korridorer, inngangsparti, trapp og heis. Kvadratmeterne tas i stedet fra leilighetens areal – slik blir leilighetene litt mindre, mens tilgangen til fellesareal som gjesteleilighet, fellesvaskeri, treningsrom og lignende, øker og gir beboerne mer fleksibilitet.
Se innlegget til Lars Eirik Ulseth
Framtidens boligprosjekter
Den tradisjonelle boligreisen er forbundet med at man flytter inn i større og større boliger ‒ Karine Storarker Braaten, Innovasjonsjef i OBOS, under Roundtable.
– Nå ser vi at folk ikke ser på størrelse og kvadratmeter alene, men også tilgang på funksjoner og tjenester, samt hvor bærekraftig boligen er. Dette kan nok spille inn på boligreisen og hvordan vi måler verdien av en bolig framover.
Kunnskapen vi tilegner oss i OBOS Living Lab skal også være med på å forme hvordan framtidige boligprosjekter blir utviklet, og hvordan de skal se ut til slutt. Ett av framtidens prosjekter som, foreløpig, tar mest lærdom fra labben er Furuseth Village, hvor flere av konseptene fra OBOS Living Lab skal tas ut og skaleres til et større prosjekt.
– Tanken med Furuseth Village er at du kjøper en enhet til deg selv. Du kan bo lite, for eksempel på 20m² så har du tilgang på et areal som er like ved ditt på 70m² med fellesareal som flere enheter deler på. Så leiligheten du betaler for er kanskje 1/4 av de 70 m² + de 20m² så det er egentlig vurderingen om du ønsker å bo slik: Her kan jeg betale for 37,5 m², men bo på 90m², sa Even Jermstad, administrerende direktør OBOS Nye Hjem, under Roundtable.
Du er kanskje også interessert i
Hva slags fleksibilitet ønsker vi i framtidens bolig?
5 minutter lesetid
Hva slags fleksibilitet ønsker vi i framtidens bolig?
5 minutter lesetid
Hvordan er det å bo i fleksible leiligheter?
1 minutter lesetid
Hvordan er det å bo i fleksible leiligheter?
1 minutter lesetid
Brukes fleksible løsninger i hverdagen?
4 minutter lesetid
Brukes fleksible løsninger i hverdagen?
4 minutter lesetid