Hopp til innhold

OBOS-prisene opp 1,1 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger fortsetter oppover og steg med 1,1 prosent fra mars til april i Oslo og 1,2 prosent på landsbasis.

Publisert:
tirsdag 2. mai 2023

Økningen var større enn ventet og godt over snittet for april de ti siste årene. Prisene så langt i år har økt mer enn vi hadde ventet. Vi hadde sett for oss at renteøkningene og de høye levekostnadene ville bite hardere. Et sterkt arbeidsmarked, lettelser i utlånsforskriften og lavt boligtilbud synes å ha løftet prisene, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS. 

  • I snitt har prisene i Oslo steget med 0,2 prosent i april de ti siste årene.  
  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo økt 1,3 prosent.   
  • På landsbasis er prisene opp 1,4 prosent de tolv siste månedene.   
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 79 644 kroner i Oslo i april, og 6424 kroner på landsbasis.  

Lav aktivitet 

Det ble omsatt færre OBOS-boliger i april i år enn vanlig for denne måneden de siste årene. Omsetningen i år var på nivå med april 2017.       

Monsvold mener tallene for bruk av forkjøpsretten og omsetningstiden tyder på at markedet fungerer godt. Andelen som brukte forkjøpsretten i april i år var på 32,7 prosent. Det var litt opp fra mars (31,0 prosent) og omtrent den samme som i april i 2022. 

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Venter flat prisutvikling  

Monsvold tror de varslede renteøkningene vil føre til at boligprisveksten dempes utover året, men hvor mye vil avhenge av tilbudssiden.  

 – Vi antar at økte utlånsrenter og fortsatt høye levekostnader vil bidra til en utflating i prisene de neste månedene og noe prisnedgang i høst i tråd med normalt sesongmønster. Vi har tidligere anslått et forsiktig prisfall for året samlet på to prosent for landet og tre prosent i Oslo, men utelukker nå ikke at vi kan få en svak prisoppgang i stedet dersom tilbudet av boliger forblir lavt.    

Monsvold peker også lav boligbygging, særlig i Oslo, høy lønnsvekst, stor grad av jobbtrygghet og økt folketilvekst som en motvekt til rentehevingene.  

Lav bygging gir prispress   

– Den lave boligbyggingen vil bidra til å trekke opp prisene, ikke minst når renten settes noe ned igjen. Det skjer trolig i løpet av 2024. Det er svært uheldig for de som ønsker å komme inn på boligmarkedet framover at boligbyggingen avtar så kraftig som den gjør nå. Rekordlavt antall regulerte boliger, labert nyboligsalg, høye byggekostnader og dyrere boliglån kan føre til boligtørke i hovedstaden om ett til to år, sier Monsvold.  

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, er ikke overrasket over at prisene fortsetter oppover.  

– Meglerne våre melder at det er mange på visningene og budrunder på mange av leilighetene sånn sett forventet vi prisoppgang. Volumet er såpass lavt at det er unormalt mange på enkelte visninger. Dette gjør at prisene blir presset oppover. Vi forventer at tilbudssiden tar seg opp og at prisene vil flate ut i mai og juni, men vi kommer neppe til å få noe vårslipp.  

 

Relaterte

OBOS-prisene litt ned i desember

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra november til desember. På landsbasis gikk prisene ned 1,1 prosent.

Milliondryss til julebukk-kampanje

OBOS gjør sitt for å forsterke julebukk-tradisjonen denne romjulen. Barn og unge som går julebukk kan søke og vinne 10.000 kroner til sin lokale forening eller lag.