Hopp til innhold

Nytt prishopp for OBOS-boliger

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 2,2 prosent fra februar til mars. På landsbasis gikk prisene opp 1,9 prosent.

Publisert:
tirsdag 1. april 2025

–  Prisene fortsatte opp i mars etter sterk vekst også i årets to første måneder. Oppgangen er en god del sterkere enn snittveksten for mars de tjue siste årene. Vi spådde at prisveksten ville bli høyere enn normalt i starten av 2025. Den har blitt enda noe høyere. Samtidig er vi ikke veldig overrasket, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.  

OBOS-prisene i hovedstaden har steget med 10,3 prosent fra mars 2024 til mars 2025. Hittil i år er prisene opp 11 prosent.  

– Vi har tidligere anslått at prisene skal stige med ti prosent i Oslo og åtte prosent på landsbasis i hele 2025. Med denne sterke starten kan det være et for forsiktig anslag, sier hun.  

  • I snitt har OBOS-prisene i Oslo steget med 1,3 prosent i mars de siste tjue årene.  

  • På landsbasis har OBOS-prisene steget med 9,8 prosent de tolv siste månedene og 12,3 prosent hittil i år.     

  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 88 407 kroner i Oslo i mars, og 75 914 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Normal aktivitet 

Det ble solgt 28 prosent flere brukte OBOS-boliger i Oslo i mars 2025 enn i mars 2024, men det må ses i lys av at påsken falt i mars i fjor. Antall omsetninger i mars i år var litt lavere enn snittet for mars de siste fem årene. Snittet er særlig drevet opp av høy omsetning i pandemiårene 2021 og 2022.  

I Oslo-regionen ble forkjøpsretten benyttet i 36,5 prosent av omsetningene i mars. Det var lavere enn i januar (38,4 prosent) og i februar (42,9 prosent), men høyere enn i mars 2024 (32 prosent). Det vitner om fortsatt høyt trykk i markedet.   

Fortsatt prisoppgang  

Monsvold mener flere forhold taler for at boligprisene skal fortsette å stige.   

– God reallønnsvekst, godt arbeidsmarked og forventninger om at boligprisene skal stige framover blant mange husholdninger, trekker opp. Det samme gjør reduksjonen i egenkapitalkravet fra femten til ti prosent. Det kan også bli ett til to kutt i boliglånsrentene i løpet av 2025, selv om Norges Bank ikke satte ned renten i mars. Samtidig er renteusikkerheten betydelig, sier Monsvold.  

Hun mener prisveksten framover avhenger av hvor mange rentekutt det blir. Rentekutt virker sterkere i Oslo som følge av høye boligpriser og høy boliggjeld. Prisene i hovedstaden drives også opp av lav boligbygging i forhold til behovet.  

– Lav nyboligtilførsel vil bidra til å presse opp bruktboligprisene i flere år framover. Vi venter spent på boligministerens tiltak for å nå målet om å komme i gang med byggingen av 130 000 nye boliger innen 2030. Det vil kreve kraftfulle tiltak. Det må i hvert fall ikke komme nye, fordyrende krav til utbyggerne.

– Men det handler ikke bare om å få bygget flere boliger, vi må også bygge boliger som passer til husholdningssammensetningen og hva folk ha råd til. I Oslo har antall aleneboende økt kraftig, mens politikerne og Plan- og bygningsetaten i Oslo har sørget for at det er bygget svært mange store familieboliger. Det er feil vei å gå, sier Monsvold.  

Bra fart i markedet   

– Selv om vi opplever at markedet nå er mer selektivt og i bedre balanse, forventet vi prisoppgang i mars. Vi opplever at det fortsatt er bra fart i markedet. Vi har solgt nesten 30 prosent flere boliger enn i samme kvartal i 2024, sier Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere.  

Relaterte

Nå starter byggingen

Første spadetak er tatt. Nå starter byggingen av den unike sirkelblokka Oen på Rødtvet i Oslo.

OBOS-banken setter ned renten

– OBOS-banken skal være utfordrerbanken, sier banksjef Tore Weldingh og setter ned renten med inntil 0,2 prosentpoeng.