Hopp til innhold

OBOS-prisene i Oslo falt 4,6 prosent i juli

Prisene for brukte OBOS-boliger falt med 4,6 prosent fra juni til juli i Oslo. På landsbasis gikk prisene ned 3,7 prosent.

Publisert:
torsdag 1. august 2024

–  OBOS-prisene korrigerte markant ned i juli etter å ha steget mye gjennom første halvår. Nedgangen var mye større enn ventet, og må tolkes med varsomhet på grunn av få omsetninger i juli sammenlignet med resten av året, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.   

Prisutviklingen i Oslo ble i juli langt svakere enn vanlig, da prisene i snitt har steget noe denne sommermåneden de siste ti årene. OBOS-prisene i hovedstaden har steget med 4 prosent hittil i år.   

– Prisene i første halvår steg mye mer enn vi hadde regnet med - gitt de mange renteøkningene. Vi har ventet at prisveksten i boligmarkedet skal roe seg noe ned, men vi tror ikke OBOS-tallene for juli viser et riktig bilde av situasjonen i hele boligmarkedet. I august vil trolig prisene gå opp igjen, sier Monsvold.   

  • I snitt har prisene i Oslo steget med 1,7 prosent i juli de siste ti årene og 0,3 prosent i snitt de siste tjue årene.  

  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo falt med 3,6 prosent.     

  • På landsbasis har prisene falt 1,9 prosent de tolv siste månedene.     

  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 77 435 kroner i Oslo i juli, og 67 401 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Bra aktivitet til å være juli   

Det ble solgt flere OBOS-boliger i Oslo i juli i år enn i fjor. Målt mot snittet for juli de siste fem årene, var økningen 9 prosent.       

Bruk av forkjøpsretten har avtatt de siste månedene. I Oslo var den på 22,4 prosent i juli, mot 29,6 prosent i juni og 33,1 prosent i mai. I juli i fjor var den på 22,9 prosent. Monsvold mener dette understreker at temperaturen i boligmarked har dempet seg de siste månedene og særlig i juli, noe som også er normalt.        

Venter prisoppgang  

– Prisfallet i juli kan ha vært påvirket av et relativt høyt bruktboligtilbud og at mange kan ha valgt å selge i påvente av at det har vært varslet at prisene kan falle noe utover høsten. Det har også blitt mer usikkert om når renten blir satt ned. Boligprisene er ventet å følge normalt sesongmønster resten av året, med prisoppgang i august og deretter noe prisfall. Vi tror prisene igjen vil skyte fart utover i 2025, sier Monsvold. 

Hun mener flere forhold taler for at boligprisene vil ta seg videre opp de kommende årene. Selv om det er usikkert når første rentekutt kommer, og mye tyder på at det skjer først i 2025, ligger det an til noe lavere lånerenter de to neste årene. I tillegg er det ventet god reallønnsvekst.  

– Mer optimisme blant husholdningene - både når det gjelder egen økonomi og forventingene til økte boligpriser ett år fram - trekker også opp. Det samme gjør høy befolkningsvekst kombinert med svært lav boligbygging, sier Monsvold. 

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, er ikke overrasket over prisnedgangen.  

– Sett i lys av prisveksten så langt i år - som har overgått alle forventninger - er det ikke overraskende at det kom en korreksjon, men utslaget er større enn forventet. Det er solgt en del boliger i juli som har ligget ute for salg en stund, det kan ha bidratt til at prisene har falt såpass mye. Oppdragsinngangen i sommer tyder på at vi får et godt marked i august.  

Relaterte