Hopp til innhold

OBOS-prisene fortsetter oppover

Prisene for brukte OBOS-boliger steg med 6,8 prosent fra juli til august i Oslo. På landsbasis gikk prisene opp 6,5 prosent.

Publisert:
mandag 2. september 2024

–  OBOS-prisene steg markant i august. Det var ventet en oppgang siden prisene pleier å stige i august. I tillegg må det store prishoppet ses i lys av at prisene falt overraskende mye i juli.  Det to månedene må derfor ses i sammenheng, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.  

Målt mot juni, var prisen i august 1,9 prosent høyere i Oslo og 2,5 prosent høyere på landsbasis. –  Tallene for juli og august må tolkes med varsomhet. Tallene den siste måneden trekkes også noe opp av at det ble solgt en høyere andel ettromsleiligheter enn i juli og de har en høy kvadratmeterpris, sier hun.  

OBOS-prisene i hovedstaden har steget med 11,1 prosent hittil i år.   

– Prisene så langt i år har steget mye mer enn vi hadde regnet med - gitt de mange renteøkningene. Tallene for august viser at boligmarkedet ser ut til å holde god fart fortsatt, sier Monsvold.   

  • I snitt har prisene i Oslo steget med 2,2 prosent i august de siste tjue årene.  

  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget med 5,2 prosent.     

  • På landsbasis har prisene steget med 6,6 prosent de tolv siste månedene.     

  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 82 668 kroner i Oslo i august, og 71 774 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Høy aktivitet i august   

Det ble solgt 15 prosent flere OBOS-boliger i Oslo i august i år enn i august i fjor. Målt mot snittet for august de siste fem årene, var økningen 3 prosent.       

Bruk av forkjøpsretten tok seg noe opp igjen i august etter å ha avtatt de siste månedene. I Oslo var den på 25,4 prosent, opp fra 22,4 prosent i juli. I august i fjor var den på 25,8 prosent. Monsvold mener dette viser at temperaturen i boligmarked har tatt seg noe opp igjen etter en rolig sommer.       

Fare for sterk prisoppgang 

– Boligprisene er ventet å følge normalt sesongmønster resten av året med nominelt prisfall, men vi venter nå at de vil falle mindre enn normalt. Vi tror prisene igjen vil skyte fart i 2025, særlig i pressområdene, sier Monsvold. 

Hun mener flere forhold taler for at boligprisene vil ta seg videre opp de kommende årene. Selv om det er usikkert når første rentekutt kommer, ligger det an til noe lavere lånerenter de to neste årene. I tillegg er det ventet god reallønnsvekst. Et fortsatt godt arbeidsmarked bidrar også til å holde boligprisene oppe.    

– Husholdningene tror på bedring i egen økonomi og økte boligpriser ett år fram. Det trekker også opp. Det samme gjør rekordlav tilførsel av nye boliger i kombinasjon med høy befolkningsvekst, sier Monsvold.   

Trenger flere nye boliger 

Hun legger til at det i Oslo ligger an til at det blir ferdigstilt bare 1500 til 2000 boliger de to neste årene, mens det burde vært rundt 7000.  

– Hvis ikke nyboligsalget tar seg godt opp, vil den lave boligtilførselen også fortsette i 2027 og 2028. Det kan gi sterkt prispress i flere år. Det er svært bekymringsfullt med tanke på de som skal inn på boligmarkedet for første gang.  Vi mener regjeringen bør komme med tiltak som kan få i gang boligbyggingen både i form at mer penger til Husbanken og lettelser i utlånsforskriften.  Vi venter også utålmodig på at regjeringen skal komme med lovendringer som åpner for økt tilbud av boliger med Deleie.   

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, er ikke overrasket over at prisene går opp.    

–  Vi opplever bra besøk på visningene, og det meste som legges ut selges raskt. Inntrykket vårt er at juli og august balanserer hverandre ut i forhold til prisbildet, og vi tror det blir bra fart i boligmarkedet i september.  

Relaterte