Kravet til egenkapital senkes: OBOS tror på økt boligbygging
Endringene i utlånsforskriften - med lavere krav til egenkapital - vil gi flere mulighet til å komme inn på boligmarkedet. Dette vil spesielt treffe førstegangskjøpere i Oslo og de andre byene hvor prispresset er størst.
- Publisert:
- onsdag 4. desember 2024
Sammen med de varslede rentekuttene vil dette kunne gi langt flere enn i dag mulighet til å eie sin egen bolig.
- Samtidig vil boligbyggingen høyst sannsynlig ta seg kraftig opp igjen, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj.
- Mange med betjeningsevne som i dag ikke får lån, vil med kuttet i egenkapitalkravet komme innenfor kravene til finansiering. Dette vil ha spesielt god effekt for de som velger å kjøpe bolig med Deleie-modellen. Med kjøp av halve boligen vil kravet til egenkapital være nede i fem prosent fordi du i utgangspunktet kjøper halve boligen. Det vil også hjelpe at myndighetene forhåpentligvis snart får på plass lovendringen som åpner for økt bruk av av Deleie-modellen, sier han.
Vil myke opp leilighetsnormen
Han mener kuttet i egenkapitalkravet vil ha størst effekt på de mindre boligene i byene, og spesielt i Oslo som har de høyeste prisene.
- Økt urbanisering, flere single husholdninger og høye kostnader gjør at mange er på jakt etter mindre boliger. Derfor er det viktig at dette tiltaket kombineres med en oppmykning av leilighetsnormen, slik at vi kan bygge de boligene folk trenger og har råd til.
Vanskelig å spare i dyrtid
- Vi tror ikke endringene i egenkapitalkravet vil gi en sterk prisøkning alene. Økonomien er allerede presset for de fleste boligkjøpere, og det har vært vanskelig for mange å ha spare opp nok egenkapital i dyrtiden.
- Selv om kuttet i egenkapitalkravet bra, er vi skuffet over at fleksibilitetskvoten for utlån ikke har blitt utjevnet over hele landet. Dette ville vært enda et godt virkemiddel for å få fart på den helt nødvendige boligbyggingen, sier Kjørberg Siraj.