Hopp til innhold

Forventet resultatnedgang første halvår for OBOS

OBOS fikk et resultat før skatt i andre kvartal i 2024 på 488 millioner kroner, ned fra 1 218 millioner kroner i samme periode i fjor. Resultat for første halvår endte på 848 millioner kroner mot 1 597 millioner kroner i fjor.

Publisert:
mandag 15. juli 2024

Nedgangen skyldes i hovedsak at Boligutvikling leverer et resultat som ligger langt bak fjoråret. I tillegg tynges fortsatt resultatene for Næringseiendom av verdinedskrivninger som følge av yieldutviklingen på næringslokaler.

­Per andre kvartal 2024 har OBOS solgt 1 183 boliger, opp fra 875 boliger i samme periode i fjor. Utover dette er det gjort salgsavtaler i den svenske virksomheten for leveranse av 322 boliger fra våre fabrikker til profesjonelle utbyggere.

-Etterspørselen og kjøp av nybolig har tatt seg opp det siste halve året og vi ser nå et marked som fungerer bedre. Resultatmessig er det fortsatt krevende tider, og det vil være det en god stund fremover. Nedgangen vi nå ser innen Boligutvikling er resultatet av at markedet frøs til mot slutten av 2022. Salgene og byggestartene som siden den gang har uteblitt gir nå lavere inntjening. I tillegg påvirker betydelige økninger både på finans- og byggekostnader resultatene negativt.  Denne utviklingen så vi også i fjor på samme tidspunkt, men da var resultatene løftet med 863 millioner kroner som følge av et større tomtenedsalg på Fornebu, sier konsernsjef i OBOS Daniel Kjørberg Siraj.

Manglende lønnsomhet i prosjektene har gjort det krevende å dekke kostnadene over en lang periode og det er gjort en rekke tiltak for å redusere disse. Grepene som er gjort bidrar til at det forventes et svakt positivt resultat fra Boligutvikling på årsbasis.

-Vi har kuttet betydelig i produksjonsleddet vårt, og da spesielt i Sverige hvor vi har stor produksjon av trehus på fabrikk. Antall ansatte i denne delen av selskapet er nesten halvert sammenlignet med starten av 2022. Samtidig har vi store ambisjoner for vår virksomhet i Sverige og starter bygging av ny fabrikk i Myresjø til høsten, sier Siraj.

Forvaltning og banken leverer godt

OBOS-banken og forvaltningsdivisjonen på sin side leverer solide bidrag til konsernet med fremgang første halvår på over 50 prosent for begge forretningsområdene. Forvaltning kan vise til økt antall forvaltningsavtaler og effektivisert drift, mens OBOS-banken vokser i antall kunder og har stabil vekst i utlån. Samtidig bidrar rentepolitikken til bedre rentemarginer for banken.  

-Vår diversifiserte konsernmodell viser sin store styrke når det er tøffere tider innen boligbygging. Med flere ben å stå på, som bidrar til gode resultater, sikrer vi at OBOS kan opprettholde en solid boligbygging for medlemmene også i et svært krevende marked som vi har hatt de siste to årene, sier Siraj.

Dramatiske tider for boligforsyningen

OBOS har nå 4 091 boliger under bygging. Salgsgraden er på 56 prosent, ned fra 65 prosent på samme tid i fjor, og gjenspeiler utfordringene i boligmarkedet.

-Ser vi to år tilbake i tid hadde vi over 8 000 boliger under produksjon. Lavt salg og svært få igangsettelser har gitt en halvering på to år, og det vil slå hardt inn på boligforsyningen de neste årene. En hel næring har ropt varsku om denne utviklingen lenge og vi etterlyser aktiv politikk på området, påpeker Siraj.

Raskere saksbehandling i plan- og byggesaker, hvilke krav som stilles til offentlig infrastruktur ved byggeprosjekter og en lenge påventet lovendring for hvor mye deleie-boliger som kan tilbys er blant sakene bransjen adresserer.

-Vi gjør vårt for å opprettholde så høy boligbygging som mulig og har mange spennende prosjekter under planlegging. Siste eksempel på dette er kjøpet av en ferdigregulert tomt med fantastiske kvaliteter på Frøen i Oslo med en kapasitet på om lag 200 boliger, men vi trenger bevissthet rundt den eskalerende boligkrisen helt fra regjeringshold til de regulerende myndigheter i kommunene. Byggetakten vi ser for de neste årene er ikke i nærheten av å tilfredsstille etterspørselen. Vi må sørge for at så mange prosjekter som mulig raskt kan settes i gang når markedet og etterspørselen igjen tar seg opp, fastslår Siraj.   

Relaterte