Bør du eie eller leie?
Mange unge drømmer om å kjøpe sin egen leilighet så fort som mulig. Men er det egentlig noen vits i å stresse med det med én gang du flytter hjemmefra? Les bankens råd om hva du bør tenke gjennom.
– Hvis du vet med sikkerhet hvor du skal bo de neste årene, kan du være klar for å kjøpe. Men hva om du finner ut at du skal studere i en annen by, reise et år eller flytte sammen med kjæresten? Behovene kan endre seg raskt, og da kan det noen ganger være greit å ikke ha forpliktelsene som følger med når du eier. Tenk derfor først igjennom hvilket tidsperspektiv du har, anbefaler Hanne Leknes, markedsansvarlig i OBOS-banken.
Eie lønner seg over tid
– Det vanligste argumentet for å kjøpe, er at det er mer økonomisk å betale ned på egen bolig fremfor å betale leie til noen andre. I tillegg kan du bestemme selv hvordan du vil ha det, og sette ditt eget preg på boligen.
Det er liten tvil om at det er mest lønnsomt å eie når du skal bo der lenge. Skattemessig er det gunstig å ha boliglån – og så lenge du bor i boligen i et av de to siste årene før du selger, betaler du ikke skatt på eventuell gevinst ved boligsalget.
Vekst i boligprisene gjør at mange er redd for at det blir vanskeligere å komme inn på boligmarkedet hvis man venter. Penger betalt i leie kunne heller gått til nedbetaling av gjeld, og det blir lite igjen til sparing. Når en hører om andre som tjener stort på å selge boligen sin etter noen år som boligeier, er det klart det frister å kjøpe noe eget.
Det kan lønne seg å leie først
Selv om boligprisene har steget mye, er det alltid en risiko for å tape penger på et boligsalg. Så lenge du skal bo i boligen du eier, har det lite å si om prisene går opp eller ned. Men står du i en situasjon hvor du har behov for å selge med én gang, har boligprisene alt å si.
Det er også viktig å huske på at det koster å kjøpe og selge en bolig.
– Du kan faktisk leie i ganske lang tid før du kommer opp i samme sum som det koster å kjøpe en bolig og selge igjen. Vi anbefaler at du har minimum tre års perspektiv på boligkjøpet, sier Leknes.
Hvis du er usikker på hvor lenge du vil bo, kan det derfor være lurt å leie først.
Borettslagsleilighet gir forutsigbarhet
Har du ikke bodd alene før, kan det være vanskelig å få oversikt over alle kostnadene som er forbundet med å eie en bolig. I tillegg til månedlige lånekostnader kommer forsikring, strøm, bredbånd, vedlikehold og annet. I en borettslagsleilighet er mange av disse utgiftene inkludert i felleskostnadene. Det gir færre ubehagelige overraskelser. I tillegg slipper du å betale dokumentavgift til staten når du kjøper boligen. Med andre ord: mer å kjøpe for.
Kan du få lån som student?
– Utlånsforskriften setter en del begrensninger for lånemulighetene dine. Du må blant annet ha inntekt nok til å betale lånekostnadene uansett om du er student eller ikke. Når banken beregner hvor mye du kan låne, legges det også inn en buffer, slik at du fortsatt har nok penger å leve for dersom rentenivået stiger og du får høyere månedlige kostnader, forklarer Leknes.
Forskriften krever også at du må dekke minimum 15 prosent av kjøpesummen gjennom egenkapital, som eksempelvis kan være oppsparte midler på BSU-konto. Dette kravet er med på å redusere risikoen din. I praksis betyr det at dersom du selger boligen din på et tidspunkt hvor boligprisene er lavere enn da du kjøpte, er du likevel gjeldsfri etterpå, så lenge prisdifferansen ikke overstiger 15 prosent.
Mange førstegangskjøpere har problemer med å skaffe nok egenkapital. Da kan det være en løsning å ha en kausjonist som stiller økonomisk sikkerhet i annen bolig. Ved manglende betjeningsevne eller lav inntekt, kan en medlåntaker være en vei å gå. Velger foreldre eller annen familie å hjelpe til på denne måten, er det viktig å huske at disse er like ansvarlige for å betjene lånet.
– Uansett hva du velger å gjøre i dag, vil du trolig ende med å kjøpe bolig senere i livet. For å kunne realisere boligdrømmen anbefaler banken at du starter med sparing til boligkjøp så tidlig som mulig. Da stiller du mye sterkere når du endelig skal ut på boligmarkedet, avslutter Leknes.