Slik lykkes du med budsjettet
Et godt budsjett kan ha flere fordeler enn du kanskje er klar over. Slik kommer du i gang på 1–2–3.
Skulle du ønske at du hadde litt bedre oversikt over hva du bruker pengene dine på – og hvor mye som faktisk går ut og inn på konto hver måned?
Da er et budsjett noe for deg! Det høres kanskje opplagt ut, men et godt budsjett kan faktisk gjøre underverker for hverdagsøkonomien.
– Livet er fullt av uforutsigbare øyeblikk. Spesielt i urolige økonomiske tider, med et økende kostnadsnivå, er det enkelt å havne i en negativ spiral om man ikke har full oversikt, sier Silje Strand Ekelund, som er direktør for privatmarkedet i OBOS-banken.
Hun forteller videre at et budsjett gir både deg og familien mer trygghet i hverdagen, at det gjør deg mer bevisst på eget forbruk og åpner opp for sparemuligheter.
Det gir deg rett og slett bedre nattesøvn og en god følelse av kontroll. Og ikke minst er det veldig enkelt!
Slik setter du opp et budsjett på 1–2–3
1. Skaff deg oversikt
– Det aller første du må gjøre er å skaffe deg oversikt over hvilke inntekter og utgifter du har hver måned, sier Ekelund.
Dette ser du enkelt i nettbanken ved å gå gjennom siste måneders bevegelser.
2. Sett tallene i system
Det er vanlig å dele budsjettpostene inn i samlet inntekt (lønn og eventuelle leieinntekter, barnebidrag og lignende), og i faste og variable utgifter.
- Faste utgifter er gjerne det du betaler for bolig, bil, forsikring, internett og telefon.
- Variable utgifter kan være mat, forbruksvarer, klær og det du bruker på underholdning, reiser og hygge.
– Selv har jeg laget en oversikt tilpasset meg og forbruket mitt i et enkelt regneark. Jeg har det lagret på skrivebordet på PC-en min slik at jeg har det lett tilgjengelig, sier Ekelund.
Om du lurer på om du bruker mer eller mindre enn det som er «normalt» på de ulike postene dine, kan du sammenligne dem med SIFOs referansebudsjett. Det gir deg en god pekepinn på hva en lignende husholdning bruker på de samme postene.
– Husk også å ha sparing som en egen post, og vurder om du har plassert sparepengene dine på en god måte. I OBOS-banken har vi blant annet veldig god innskuddsrente på alle sparekontoene våre.
For den kortsiktige sparingen kan du opprette en Sparekonto, med 24 gebyrfrie uttak i året. For den mer langsiktige sparingen er Sparekonto Egenkapital spesielt godt egnet, med hele 5 % rente. Tross navnet er det ingen krav om at de oppsparte pengene brukes på kjøp av bolig.
3. Juster budsjettet ved behov
Etter en måneds tid kan du gjøre en vurdering om budsjettet du har satt opp stemmer. Kanskje ser du at dere ikke trenger så mye på matposten, og heller kan sette av mer til sparing?
– Det er også fint å justere budsjettet i typiske måneder der inntekt varierer, som rundt jul når det er halv skatt, ved utbetaling av feriepenger eller i sårbare perioder der du for eksempel bytter eller står uten jobb, sier Ekelund.
– Opplever du en plutselig forskyving av inntekt er det veldig fint å ha planlagt godt.
Slik holder du deg til budsjettet
– Først og fremst er det viktig å ikke være for optimistisk når du setter opp et budsjett. Det er lett å miste motivasjonen om du har vært for streng fra starten av, sier Ekelund.
Det viktigste er at du sparer jevnlig, samtidig som du sparer etter evne og har lagt deg på et utgiftsnivå der du har kontroll, mener direktøren.
– Om du etter hvert kan øke spareposten, er det supert – men det går også fint om du holder deg til budsjettet over tid. Følg med på forbruket ditt, og ikke bruk mer enn det du har satt av til hver post.
Et lurt tips kan være å opprette egne kontoer i nettbanken til de ulike postene, og sette opp automatisk trekk rundt lønningsdag.
– Da sikrer du at pengene du har satt av går til riktig formål, sier Ekelund.
I OBOS-banken kan du opprette opptil ni OBOS-kontoer helt gebyrfritt. OBOS-konto er en brukskonto, der du som medlem får god rente på 1,5 % fra første krone og kan opprette gratis bankkort. Med et OBOS-bankkort til matkontoen din kan du sette opp automatiske varslinger, som gir deg beskjed når en konto holder på å gå tom.
– Med egne kontoer blir det enklere å holde seg til beløpet du har satt av i budsjettet, og du vil ikke kunne spise av pengene som er satt av til faste utgifter, sier Ekelund.
– Samtidig ser du raskt hva du eventuelt har å bruke på hyggelige ting. For har du mulighet, er det viktig å unne seg en budsjettpost til det også!