Hopp til innhold
Økonomi
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Økonomi
  4. Økonomiråd til studenter

Økonomiråd til studenter

Hvilke grep kan du ta under studiene for å få mest mulig ut av pengene? Her har vi samlet noen råd til studenter som ønsker bedre kontroll på økonomien.

Studenter sitter rundt et bord utendørs

– Som student har du ikke mange kroner å kaste bort, sier Silje Strand Ekelund i OBOS-banken.

For mange er studietiden preget av nyvunnet frihet, nye bekjentskaper – og generelt dårlig råd. Da gjelder det å prioritere knallhardt for å få det til å gå rundt.

Ekelunds klare råd er starte med å lage et budsjett.

– Alternativet til å ikke ha budsjett, kan være at du må ty til kredittkort når du går tom på konto. Med høye renter kan det ende opp med å koste veldig mye i lengden.

I budsjettet setter du opp en oversikt over de månedlige inntektene og utgiftene dine. Her inkluderer du faste utgifter, som husleie og strøm, og variable utgifter, som mat og underholdning.

Hvis du ikke har helt oversikt over hvor mye du pleier å bruke, kan du sjekke nettbanken din de siste månedene.

Her kan du være litt analytisk, mener Ekelund.

– Nå blir det enklere å prioritere. Hva har du mest lyst til å bruke pengene dine på, og hva er mindre viktig?

Husk å regne inn de utgiftene som kommer en eller to ganger i året, og sett av penger månedlig, så slipper du å gå tom på konto før neste utbetaling av studielånet.

– Budsjettet er disiplinerende og hjelper deg til å ta gode valg. Noen måneder har du trolig høyere utgifter enn andre, og da hjelper det også å ha lagt opp litt ekstra penger fra tidligere.

Har du hørt om «cash-stuffing»?

En måte å organisere økonomien på, er det som blir kalt for digital «cash-stuffing». Der handler det om å fordele pengene dine på ulike kontoer i banken på lønningsdag. En konto til betaling av mat, en annen til husleie, en tredje til pensum, en fjerde til fest og fritid, og så videre.

Når du har laget et budsjett er det enklere å vite hvor mye som skal flyttes til hver konto.

– Når du fordeler pengene til de ulike kontoene, slipper du å bruke pengene som egentlig skulle gått til husleien til kaffe på lesesalen. Det gjør det enklere å holde fokuset på studiene, og ikke økonomien, sier Ekelund.

Les også: Slik fungerer digital «cash stuffing»

Kan du bo utenfor sentrum?

En av de største utgiftene for studenter er husleie. Samtidig er husleien en av utgiftene du har mulighet til å påvirke selv. Ekelund råder studenter til å vurdere om de kan bo litt utenom sentrumsområdene.

– Leieprisene er ekstremt dyre i mange byer. Du kan spare mye om du synes det går greit å sitte på bussen eller t-banen i ti-tjue minutter, sier hun.

– Det du sparer i husleie kan faktisk betale for ganske mange taxiturer hver måned.

Bufferkonto for studenter

Med et stramt budsjett er en bufferkonto noe av det lureste du kan skaffe deg. Dette er en konto med penger til uforutsette utgifter, som gir deg mer økonomisk fleksibilitet.

Som student kan det være lurt å ha minst 10 000 kroner på bufferkontoen din – eller nok til å betale alle utgiftene dine i en måned.

Jo mer du eier – som egen bil eller bolig – desto mer bør du ha i bakhånd. Hvis du eier verken bolig eller bil, trenger du kanskje ikke en like velfylt bufferkonto som en barnefamilie med eget hus.

Husk å bruke en sparekonto som bufferkonto, slik at du får en bedre rente. I OBOS-banken får du 24 gebyrfrie uttak i året på Sparekonto, slik at du ikke koster deg noe ekstra om det oppstår flere uventede utgifter i løpet av et år. Og du får selvfølgelig god rente fra første krone.

Opprett Sparekonto til buffer her

  • Torgeir Mortensen: Tekst

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Hva er en bufferkonto?

    Økonomi

    De uforutsatte utgiftene kommer som regel overraskende på når det passer som dårligst. Med en bufferkonto er du bedre rusta om noe uventet skulle skje.

  • Økonomiråd til deg over 60 år

    Økonomi

    Hvilke økonomiske grep bør du ta når pensjonsalderen nærmer seg? Her er rådene til deg som er godt voksen og ønsker enda bedre kontroll over økonomien.

  • Økonomiråd til deg med store barn eller ungdom

    Økonomi

    Hvordan kan du ta bedre kontroll over økonomien når barna blir større? Her er rådene til deg med store barn eller ungdom i hus.